VINCZE SZABOLCS
VINCZE SZABOLCS
2021.10.14 20:33 Frissítve: 2021.10.14 21:10

Atlétika: Ha lehet utazni, ott leszek Budapesten! –  Bolt

A 2017-ben visszavonult sprinterlegenda, Usain Bolt a legutóbbi interjújában elárulta, hogy visszavonulása óta szobabiciklizéssel tartja formában magát, és a foci helyett most éppen kezdő zenészként kergeti az álmait.

A türelem sosem tartozott Usain Bolt erősségei közé, de az apaság szépen formálja ezen a téren is (Fotó: AFP)

 

 

A nyolc olimpiai és tizenegy világbajnoki aranyérmet szerző, 100 és 200 méteren világcsúcstartó Usain Bolt szerződést kötött a nyomtatókat gyártó Epson elektronikai céggel, amelynek az egyik arca lesz. A 35 éves spinterlegenda Jamaicából, kingstoni otthonából jelentkezett be az eseményre, és készségesen válaszolt az újságírók, többek között a Nemzeti Sport kérdéseire is.

Bemelegítésként elmondta, sok aranya közül a 2008-as pekingi olimpia kétszázas döntőjében szerzett a legkedvesebb, mert ez volt a kedvenc száma, és mielőtt elkezdte sorozatban nyerni az olimpiai aranyakat, az volt a legnagyobb célja, hogy ez kétszáz méteren sikerüljön neki. Elárulta azt is, hogy a gerincferdülése miatt a bal lába mindig is hosszabb volt, mint a jobb, amelynek így nagyobb erőt kellett kifejtenie futás közben, de szerinte nem volt rossz hatással a teljesítményére, ezért sosem fordult vele orvoshoz.

„Apám mindig arra ösztönzött, hogy keményen dolgozzak azért, amit szeretnék elérni, édesanyám pedig rengeteget törődött velem. Egy csapatként vigyáztak rám, szigorúan neveltek, úgyhogy kíváncsi vagyok, én szigorú szülő leszek-e  –  fejtegette Bolt, akinek 2020-ban született a kislánya, Olympia Lightning, egy évre rá pedig ikerfiai, Saint Leo és Thunder. – Az apaság leginkább türelemre tanít, ami sosem volt az erősségem, de csodálatos érzés, hogy a kislányomnak már kezd kialakulni a saját kis személyisége, és ahányszor csak ránézek, mindig mosolyra fakaszt.”

Bolt egyébként mára feladta lehetséges futballkarrierjét, amely nem úgy alakult, ahogy tervezte. Több rossz döntés után manapság más célokat keres, újabban zenei pályát tervez. Idén saját albumot adott ki Country Yutes címmel, a zene mindig is közel állt hozzá, sportolóként is előszeretettel járt bulizni és táncolni a versenyek után. Magát a versenyt azonban komolyan vette, és a kemény munkában hitt.

„Nem volt semmilyen kabalám a verseny előtt, csak az olyan egyszerű dolgokra figyeltem, mint a megfelelő étkezés, ivás és pihenés. Mondjuk a pekingi olimpián bementem egy gyorsétterembe enni, mert nem bíztam a kínai ételekben, ez a történet azóta rám ragadt, és mindenhova elkísért –  folytatta Bolt, de eszébe jutott, hogy talán mégis volt valami, amit rituálénak is lehet nevezni. –  A pályafutásom vége felé észrevettem, hogy valamiért minden olimpia előtt lenyírattam, és minden világbajnokság előtt megnövesztettem a hajam. Ezért az utolsó olimpiám, a 2016-os riói előtt már tudatosan vágattam le, csak a biztonság kedvéért.”

Több olyan sportoló is volt, akire példaként tekintett, ilyen volt Herb McKenley, a 2007-ben elhunyt jamaicai sprinter, aki az 1948-as és 1952-es olimpián összesen négy érmet szerzett országának, a 200 méteres világcsúcstartó amerikai Michael Johnson és az egykori NBA-sztár Kevin Garnett. Most azonban már ő a példaképe másoknak, és visszavonulása után is igyekszik formában tartani magát, már csak azért is, mert számos helyen kell megjelennie.

„Nem érzem magam tökéletes kondiban, de mindennap igyekszem edzeni, otthon ráülök a szobabiciklire vagy hasizomgyakorlatokat végzek, hogy legalább a strandon jól nézzek ki –   tette hozzá nevetve, majd amikor megkérdeztük tőle, eljön-e a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra, tett egy halvány ígéretet. – Már a tokiói olimpián is ott akartam lenni, de a korlátozások miatt nem jött össze. Ha a világ újra olyan lesz, mint régen, nem lesz világjárvány, és könnyen lehet utazni, akkor nagyon szívesen elmegyek Budapestre.”

 

2021.10.14 16:49:41

Atlétika B. D. K.

Michelle Jenneke már a modellszakma felé is ki-kikacsingatott.

2021.09.28 23:30:22

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Befejezte a versenyzést a vb-bronzérmes gátfutó, de nem szakad el az atlétikától.

2021.09.21 22:42:06

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Arról, hogy lesz-e majd valamikor még itthon újra ugrógála, ma még csak annyit tudni, hogy sokan szeretnék, és egyfajta lobbizás is indult az érdekében.

2021.09.05 23:54:07

Atlétika MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Sohasem tett jót a sportnak, ha beleszólt a politika. A jelenség persze örök, de jó szájízt nem hagy maga után, már csak azért sem, mert alapvetően nem a sportról van szó. Csorbát is szenved a lényeg, a verseny, a játék, a balhét mindig a játékosok, a versenyzők viszik el.