Atlétika: felszálló ág – pluszteher nélkül indul Torunba Krizsán Xénia

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2021.02.28. 11:09
null
Krizsán Xénia már tudja, hogyan kell felpörgetnie magát, és Torunban dobogóra hajt (Fotó: Földi Imre)
A Magyar Atlétikai Szövetség közzétette a toruni fedett pályás Európa-bajnokságra utazó magyar csapat 23 tagú keretét, amelyben még lehetnek kisebb változások, de a létszám így is biztató. A viadal történetében csak kétszer fordult elő, hogy ennél több versenyzővel álltunk ki, de 1983-ban és 1988-ban mi voltunk a házigazdák.

 

 

A súlylökő Márton Anita távollétében biztos dobogósa ezúttal nincs a magyar csapatnak, de éremesélyese igen: az ötpróbázó Krizsán Xénia 2017-ben Belgrádban negyedik, 2019-ben Glasgow-ban a hetedik helyen végzett.

„Pluszterhet nem rakok magamra, csak az lesz furcsa, hogy nem lesznek nézők – de remélem, síri csend sem, a hangszórókból biztosan szól majd valami –   mondta lapunknak az MTK Budapest 28 éves versenyzője. –   Jóval tapasztaltabb lettem az elmúlt években, sokféle szituációt megéltem, számtalan ellenféllel találkoztam már. Volt versenyem, amelyik jól sikerült, és volt, amelyik kevésbé, és már tudom, mikor mire kell gondolnom, mit kell tennem, hogyan tudom felpörgetni magam. Úgy érzem, kiegyensúlyozottabb lett a versenyzésem.”

Az elmúlt években megerősödő női ötpróba tizenkettes mezőnye igen nívós lesz Torunban is, kiemelkedik a szabadtéri és fedett pályás Európa-bajnok belga Nafissatou Thiam. Mellette a holland (szintén fedett Eb-aranyérmes) Nadine Broersen, valamint az osztrák Ivona Dadic és Krizsán lehetnek versenyben az érmekért, a mezőnyben lesz még egy magyar induló, Nemes Rita.

„Az elmúlt években nem szerepeltem rosszul a világversenyeken, de érmem még nincs, ezért most dobogós helyezéssel lennék igazán elégedett, ezt reális célnak tartom –     tette hozzá Krizsán, aki három hete kisebb belsőbokaszalag-húzódást szenvedett az országos bajnokságon, így az is lehet, hogy az Eb-ig jegeli a magas­ugrást, mert edzőjével, Szabó Dezsővel nem akarnak kockáztatni.  – A többi számban a bokám miatt nem lehet gond, mindenre fel vagyok készülve.”

A toruni fedett pályás Eb-n rekordszámú, 733 atléta (405 férfi, 328 nő) indul, a magyar csapat kedden utazik a lengyel városba.

A MAGYAR EB-KERET
NŐK
Nguyen Anasztázia (60 méter, MTK Budapest), Nádházy Evelin (400 méter, Gödöllői EAC), Bartha-Kéri Bianka (800 méter, SVSE), Varga Gréta (1500 méter, SVSE), Wagner-Gyürkés Viktória (3000 méter, Ikarus BSE), Kerekes Gréta (60 méter gát, Debreceni Sportcentrum), Kozák Luca (60 méter gát, Debreceni Sportcentrum), Krizsán Xénia (ötpróba, MTK Budapest), Nemes Rita (ötpróba, Diósgyőri VTK)
FÉRFIAK

Boros Bence (60 méter, Szolnoki MÁV SE), Illovszky Dominik (60 méter, Budapesti Honvéd SE), Máté Tamás (60 méter, FTC), Huller Dániel (400 méter, Dunakeszi VSE), Kazi Tamás (800 méter, FTC), Vindics Balázs (800 méter, UTE), Kiss Gergő Xavér (1500 méter, SVSE), Pápai Márton (1500 méter, Gödöllői EAC), Szögi István (1500 méter, SVSE), Baji Balázs (60 méter gát, Budapesti Honvéd SE), Szeles Bálint (60 méter gát, Egri SSE), Szűcs Valdó (60 méter gát, Zalaszám-Zalaegerszegi AC), Jankovics Dániel (magasugrás, MTK Budapest), Pap Kristóf (távolugrás, FTC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik