Atlétika: egyénit tervezett, országos csúcs lett belőle

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.05.29. 15:39
null
Takács Boglárka (Fotó: MASZ)
A 100 méteres országos csúcs megdöntése után Takács Boglárka fő célja a kijutás a müncheniEurópa-bajnokságra, ilyen teljesítménnyel van is rá esélye.

 

Többen vártak kiemelkedő futást 100 méteren Takács Boglárkától St. Pöltenben, de arra nem sokan számítottak, hogy megdönti Szabó Enikő 11.41-es, 2004-es országos csúcsát. Pedig ez történt, a Bp. Honvéd húszéves spintere, Németh Roland tanítványa 11.37-tel elsőként végzett a nemzetközi mezőnyben, és majdnem két tizedet faragott le korábbi, 2019-es egyéni csúcsából (11.56).

„Emlékezetes versenyen vagyok túl, és maga a futás sem volt rossz, bár nem is volt az igazi – értékelt a Nemzeti Sportnak Takács Boglárka. – Az előfutamban például jobb volt a rajtom és a távközi futásom is, de már csak ezért is örülünk, hiszen úgy lett ilyen jó, hogy nem volt tökéletes. Egyébként nem számítottam ilyen eredményre, pláne már májusban, legfeljebb arra, hogy megdöntöm az egyéni csúcsomat, mert az edzéseken is érzem magamon a folyamatos fejlődést.”

NÉMETH Roland, Takács Boglárka edzője
„Nem mondom, hogy számítottam erre, de reméltem! Edzéseken Bogi egyre frissebb, már Kecskeméten is kiválóan versenyzett, csak a megengedettnél nagyobb volt a hátszél. Jók a versenyzői adottságai, téthelyzetben el tud lazulni, táv közben higgadt marad. A gyorsulása és a rajtja még nem olyan, mint szeretném, de csiszolunk rajta, és szerintem nagyon jó csúcssebességet fog elérni. Évről évre építkezünk, a fejlődés ezen a szinten már nem megy egyik pillanatról a másikra, ez már olyan időeredmény, amiből egyre nehezebb faragni. Néhány tizedben és században is rengeteg munka van, de úgy érzem, jó irányba indultunk el.”

Takács Boglárka november elseje óta képviseli a Bp. Honvéd színeit és dolgozik együtt az ugyancsak országos csúcstartó Németh Rolanddal, akinek a csoportjában Kőszegi Mírával, Illovszky Dominikkal és Sorok Klaudiával edz együtt. Előtte Székesfehérváron Halász Géza, majd Varga Tamás irányította az edzéseit az Alba Regia Atlétikai Klubnál, ahol 2016 és 2019 között szépen fejlődött évről évre 100 és 200 méteren is, de a koronavírus-járvány megakasztotta a folyamatot, ráadásul 2020-ban részleges izomszakadást szenvedett, amivel sokáig bajlódott. Tavaly úgy érezte, új impulzusokra van szüksége a továbblépéshez, így a klubváltás mellett döntött, aminek hamar meglett az eredménye.

„Jó versenyzőtípusnak tartom magam, a nyomás jó hatással van rám, versenyszituációban tudok igazán jól teljesíteni – magyarázta a sportolás mellett az ELTE jogi karán tanuló fiatal sprinter, aki a St. Pölten-i idejével esélyt kapott arra, hogy kivívja a müncheni Európa-bajnoki szereplést. – Nem a 11.24-es szint megfutása az elsődleges célunk, hanem az időeredményemet akarjuk stabilizálni 11.4 körül, mert akkor ranglistáról is sikerülhetne kijutnom. Egyrészt még a szezon elején vagyunk, másrészt az országos csúcs ellenére ez a futás nem volt tökéletes, ha a hibákat javítjuk, az időeredmény is javul.”

Az Eb-szerepléshez Takács Boglárkának még több hasonlóan jó versenyre van szüksége a ranglistapontok miatt, jövő héten Kismartonban (Ausztria) indul, utána a Honvéd-kupa (június 18.) és az országos bajnokság (június 24.) biztos pont a versenynaptárában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik