K. Zs.
2023.06.04 18:01 Frissítve: 2023.06.04 18:57

Atlétika: a női futógála már az idei vb jegyében is zajlott

Miközben a sportvilág a legfrissebb női világcsúcstartót, az augusztusi budapesti atlétikai vb egyik legnagyobb sztárját, az 1500 méteren 3:50 alá kerülő Faith Kipyegont ünnepli, itthon is a nőké volt a főszerep a hétvégi futógálán a Népligetben: vasárnap tartották meg az ország egyetlen, csak nőknek meghirdetett futóversenyét – olvasható a szervezőbizottság közleményében.

A 10 km-es táv helyezettjeinek díjátadása, jobbra Petrik Éva magyar bajnok atléta, a budapesti vb versenyigazgatója
(Fotó: szervezőbizottság)

 

Ötezren vették részt a 28. Aldi női futógálán, amelyen több távon lehetett próbálkozni: volt 2.5 és 5 kilométeres, családi 1000 méteres futam – itt férfiak is csatlakozhattak a mezőnyhöz –, valamint váltó és 10 kilométeres szám.

Az eseményen az atlétikai világbajnokság szervezői is ott voltak, hogy a Hősök Tere Szurkolói Klubbal tegyék még színesebbé a hölgyek versenyét.

A kizárólag női versenyszámokat felvonultató Aldi női futógála az egészséges életmód és a mozgás mellett felhívta a figyelmet a női sport fontosságára is; amely kiemelt hangsúlyt kap az atlétikai világbajnokságon is. A színes mezőny jutalma a teljesített táv öröme mellett a budapesti atlétikai világbajnokság szervezőinek ajándéka, az augusztusi vb-re beváltható 50%-os kedvezményes jegyvásárlásra jogosító kupon volt.

Az augusztusi világversenyen teljes lesz a nemek közötti egyenlőség: a nők és a férfiak fele-fele arányban, 24-24 versenyszámban mérik össze az erejüket, és pontosan ugyanannyi nő vesz részt versenyzőként a világversenyen, mint férfi. Érdekesség, hogy az atlétikában női-férfi vegyes váltóversenyt is rendeznek, ami az atlétikai világbajnokság egyik leghangulatosabb pillanata lesz, és mindjárt az első estén, augusztus 19-én élhetjük át.

Ugyancsak a vb első – és aztán a második – napján drukkolhatunk a magyar csapat egyik legjobbjának. Augusztus 19-én szombaton kezdődik az atlétika egyik legizgalmasabb versenyszáma, a hétpróba, amelyben a magyar csúcstartó, Krizsán Xénia veszi fel majd a versenyt a világsztárokkal. Kozák Luca, a 2022-as év női sportolója pedig augusztus 22-én este, a vb 4. napján lép először pályára 100 méteres gátfutásban.

Több világcsúcskísérlet is várható az atlétikai világbajnokságon. Nagy várakozás övezi az atlétika jelenlegi egyik legnagyobb női sztárja, Sydney McLaughlin-Levrone versenyzését – az ő számában, a 400 méteres gátfutásban augusztus 24-én este rendezik a döntőt.

Az utóbbi napokban a nők uralták a híreket a hazai atlétikában, hiszen kiderült, hogy Szabó Nóra, magyar csúcstartó maratonfutó ott lesz a legjobbak mezőnyében a budapesti vb-n, Takács Boglárka pedig nem kisebb jelentőségű számban döntötte meg a magyar rekordot, mint a legendás 100 méteres síkfutás.

Jegyek még elérhetők az atlétikai vb-re: jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu.

2023.09.25 16:17:28

Atlétika nemzetisport.hu

A villámikrek utolsó mohikánja, az olimpiai bronzérmes, Eb-győztes sprinter 94 évesen távozott.

2023.09.21 23:22:07

Atlétika nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Márton Anita utolsó nagy dobása a budapesti vb volt.

2023.09.18 16:42:51

Atlétika nemzetisport.hu

A klasszikus számban, 100 méteren és a 4x100 méteres váltóban is világbajnok lett a budapesti vb-n.

2023.09.11 18:34:44

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Owens úgy mesélte, hogy a selejtezők során a hazaiak legjobbja, a később ezüstérmes Luz Long azt tanácsolta neki, hogy dobbantson vagy tíz centivel a léc előtt. A versenyt úgy is megnyeri, de nem tudnak ügyeskedni a hazai versenybírók.

2023.09.03 20:05:06

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL.Hogy méltán lesz világsiker a világbajnokság, egyértelműnek gondoltam tehát, kérdésem, hogy az a fűtöttség, ami a verseny kilenc napját kísérte, hasznunkra – nem országimázs értelemben, mert úgy igen! –, a magyar atlétika hasznára fordítható-e majd?