Atlétika: A hazai vb felér egy olimpiával – Nemes Rita

Vágólapra másolva!
2023.05.31. 14:05
null
Nemes Rita Montpellier-ben nyert meg egy bronzkategóriás hétpróbaversenyt (Fotó: Getty Images)
Nemes Rita két év után versenyzett ismét hétpróbában és 6105 ponttal megnyerte a Montpellier-ben rendezett bronzkategóriás viadalt, így egy lépéssel közelebb került a budapesti atlétikai világbajnoksághoz.

A 33 éves többpróbázó szerdán az MTI-nek elmondta, mindössze néhány nappal a verseny előtt tudta meg, hogy indulhat.

„Nagyon izgalmas volt ez a két nap, nagyon-nagyon boldogok voltunk, és még akkor sem hittem el, amikor beértem a 800-ról, hogy én nyertem meg” – idézte fel a versenyt az MTK sportolója, aki edzőjével, Szabó Dezsővel csak akkor lett biztos az első helyben, amikor a francia riporter odament hozzájuk gratulálni.

„Szerettünk volna 6200 pont felett teljesíteni” – mondta Nemes, jelezve, hogy két évvel ezelőtt, legutóbbi hétpróbaversenyén 6195 pontot ért el, azóta pedig sérülései miatt nem tudta teljesíteni a kétnapos versenyszámot. A hétvége első napján nagy lökést adott neki a 100 méter gáton elért 13.72 másodperces ideje, de magasugrásban (174 cm) és súlylökésben (13.26 m) a vártnál rosszabbul teljesített, sok pontot hagyott ezekben a számokban, majd 200 méteren ismét jól szerepelt. A második napon a távolugrásnál eldőlt, hogy nem lesz meg az egyéni csúcs, de így is motiváltan folytatta a versenyt. Gerelyhajításban is elmaradt egyéni legjobbjától, azaz minden az utolsó versenyszámon múlt.

„A legjobb része a 800 méter, amitől nagyon-nagyon szoktam félni, de most szerencsére megkoronázta ezt a két napot. Egyéni csúcsot is futottam, amivel meglett a 6105 pontom” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy sérüléseit mentálisan volt a legnehezebb feldolgoznia, és a hétvégén is az járt a fejében, hogy egészségesen teljesítse a versenyt.

A 2021-es fedett Eb-n hatodik helyezett Nemes legközelebb jövő hét csütörtökön az MTK-pályán áll rajthoz a Magyar Nagydíj sorozat első állomásán, magasugrásban, majd vasárnap a széria nyíregyházi állomásán gátfutásban és súlylökésben is megméreti magát. Két hét múlva pedig az egyéni összetett országos bajnokságon szeretne jól teljesíteni Szolnokon.

„A vb-indulás nagyon-nagyon jó lenne. Huszonnégy ember juthat ki, nagyon kemény lesz megcsinálni, de versenyezni kell, és jó eredményt elérni az ob-n. Sőt, meg is kellene nyernem, és akkor még nagyobb esély van arra, hogy induló is lehetek” – fogalmazott, majd kiemelte, hogy neki a család és a barátok előtt versenyezni egy hazai világbajnokságon felér egy olimpiával is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik