Atlétika: a gyilkosság miatt elítélt Pistorius egy feltétellel szabadulhat

Vágólapra másolva!
2021.11.09. 12:02
null
Pistorius az ítélet kihirdetésekor (Fotó: Getty Images)
Dél-Afrika törvényei értelmében büntetése felének letöltése után feltételesen szabadlábra kerülhet Oscar Pistorius, hatszoros paralimpiai bajnok futó, aki még 2013. február 14-én megölte akkori barátnőjét, Reeva Steenkampot. A 13 év és öt hónap szabadságvesztéssel büntetett Pistoriust 2016-ban ítélték el, s miután az eljárás során egy évet börtönben töltött, így 6 év 9 hónap letöltése után kikerülhet a börtönből – ám ennek van egy feltétele.

Ez a feltétel az, hogy Pistoriusnak találkoznia kell az áldozata szüleivel. Eredetileg már októberben megtartották volna az első meghallgatást az egykori sprinter feltételes szabadon bocsájtásáról, ám mivel még nem történt meg a találkozó a szülőkkel, ezért későbbi időpontra tették azt.

A dél-afrikai törvények kötelezővé teszik az életellenes bűncselekmények elkövetői esetében az áldozatok családtagjaival történő találkozást, hogy utóbbiak kaphassanak valamilyen lezárást. Ráadásul ügyvédjük szerint a Steenkamp szülők maguk is kérték a személyes találkozást lányuk gyilkosával, hogy megtudják, miért kellett neki meghalnia.

A találkozó után az áldozatok rokonai a törvények értelmében javaslatot tehetnek a feltételes szabadon engedésről döntő bizottságnak, hogy engedjék-e el az elkövetőt, vagy sem. Az AP hírügynökség beszámolója szerint arról egyelőre nem tudni, hogy Pistorius esetében hogyan fognak dönteni a szülők.

A Pistorius-ügyről korábbbi cikkeinket itt olvashatja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik