Atlétikai Eb: nem lesz magyar gerelyhajító a döntőben

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.06.11. 15:50
Herczeg György (Fotó: Getty Images, archív)
Rivasz-Tóth Norbert és Herczeg György is gyengén dobott, így esélyük sem volt a döntőbe jutásra a férfi gerelyhajítás keddi selejtezőjében a római szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon.

Az idei szezonban eddig mindkét magyar magához képest visszafogottan teljesített és ezen az Eb-n sem tudtak változtatni.

Az első selejtezős csoportban szerepelt Rivasz-Tóth Norbert elsőre 71.32 métert dobott, amin a következő két sorozatban már nem tudott javítani és ezzel végül a 24. lett.

A felnőtt mezőnybe tavaly, 84.98 méteres országos csúccsal berobbant Herczeg György honfitársánál is jobban szenvedett. Az FTC 19 éves gerelyhajítója nem találta a megfelelő ritmust, kidobásai kifejezetten erőtlennek tűntek, és dobásai a 70 métertől is messze elmaradtak, ezért az első kettőt le sem mérette, a harmadik kísérlete pedig kereken 65 méteres volt csak, amivel a 27. helyen végzett.

„Sajnos a májusi versenyeim nem úgy sikerültek, ahogy szerettem volna és ez elvette az önbizalmamat. Pedig áprilisban és májusban is jókat dobtam az edzéseken, de a rossz versenyeket mindig cipeltem magammal. Ma úgy éreztem, hogy egyszerűen semmi sem állt össze, sajnálom” – mondta az MTI-nek Herczeg, aki abban bízik, hogy a következő időszakban többet fog tudni edzeni és vissza tudja majd szerezni az önbizalmát.

Férfi tízpróbában Gálpál Zsombor rúdugrásban 4.10 métert teljesített (645 pont), így nyolc próba után 6102 ponttal a 21. helyen áll.

A tízpróbázók kedd este gerelyhajítással folytatják versenyüket, majd az 1500 méterrel zárják a kétnapos küzdelmet.

4X100 MÉTERES VÁLTÓNK NEM JUTOTT DÖNTŐBE

A Csóti Jusztina, Kocsis Anna Luca, Kerekes Gréta, Sulyán Alexa összeállítású magyar női 4x100 méteres váltó jól futott, de nem jutott be a szerdai döntőbe a római szabadtéri atlétikai Európa-bajnokság keddi versenynapján.

A magyar staféta nem a legjobb előjelekkel várhatta elődöntős futamát, miután reggel kiderült, hogy az egyéniben 100 méteren kilencedik, magyar csúcstartó Takács Boglárka nem tudja vállalni a szereplést, így helyére a 100 gáton elődöntős Kerekes Gréta került a csapatba.

A debreceni gátas az elmúlt években, így a tavalyi budapesti világbajnokságon is tagja volt a stafétának, ám mindig kezdőemberként futott, ezúttal viszont Takács helyén a felső kanyart kellett teljesítenie.

A magyar váltó keddi futásán összességében nem látszott az utolsó pillanatos csere, a bot szép váltásokkal ment végig és végül kifejezetten jónak mondható, 43.70 másodperces eredménnyel a futam ötödik helyén ért célba a csapat, összességében pedig a 11. helyen végzett.

A futás után fáradtan, de elégedetten értékelték a kvartett tagjai a versenyt, kiemelve, hogy minden nehézség ellenére sikerült jól teljesíteniük és az időeredményük is kifejezetten erős lett.

„Voltak hátráltató tényezők, de azt hiszem, kihoztuk ebből a helyzetből a legtöbbet, így nem lehetünk elégedetlenek – mondta az MTI-nek Csóti, míg Kocsis Anna azt emelte ki, hogy őt személy szerint meglepte az idejük, mert előzetesen gyengébbre számított. – Nagyon örülök ennek az eredménynek. Úgy különösen, hogy két éve 44.13-at mentünk az Eb-n. Az talán picit bosszantó, hogy két éve ezzel a mostani időnkkel simán döntőbe lehetett volna jutni, de hát megy előre a világ és nekünk is tartanunk kell a lépést.”

Kerekes Gréta reggel tudta meg, hogy Takács Boglárka helyett futnia kell és elmondta, azért izgult egy kicsit, mert hat éve nem kapott verseny közben váltóbotot, első emberként mindig csak adta. A gáton az olimpiai indulásért küzdő debreceni sprinter viszont azt is elárulta, hogy ez volt karrierje utolsó váltófutása nagy versenyen.

„Én nagyon elégedett vagyok a futással, a csapatéval és a sajátoméval is. Nem gondoltam volna, hogy a tegnapi két futás után ma ilyen jól helyt tudok állni, ráadásul nehéz éjszakám és nehéz reggelem is volt, de a csapatért mindent megtettem és örülök az eredménynek” – nyilatkozott a hétfőn 200 méteren az előfutamban, majd az elődöntőben is szerepelt Sulyán.

A férfi tízpróbázók versenye kedden délelőtt a 110 méteres gátfutással, majd a diszkoszvetéssel folytatódott. Gálpál Zsombor előbbiben 15.08 mp-et (840 pont) produkált, utóbbiban pedig 40.64 métert (678 pont) ért el és hét szám után 5457 ponttal a 19. helyen áll.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik