Atlétika: népes magyar csapat szép reményekkel vág neki a fedett pályás vb-nek

SZENDREI  ZOLTÁN (GLASGOW) SZENDREI ZOLTÁN (GLASGOW)
Vágólapra másolva!
2024.03.01. 07:00
Molnár Attila is szerepel a fedett pályás világbajnokságon Glasgow-ban (Fotó: Szabó Miklós) tti
Péntek délelőtt Glasgow-ban elkezdődik a fedett pályás atlétikai világbajnokság. A téli időszak legnagyobb eseményén 2004 óta nem látott létszámú magyar csapatnak szurkolhatunk, amelynek tagjai közül többen is meglepetést szerezhetnek.

 

Tíz magyar atléta száll harcba a nemzetközi élmezőnnyel Skóciában március első három napján. A fedett pályás vb hangulatát tekintve ugyan még mindig „buliverseny”, de amióta a legnagyobb sztárok is elkezdték komolyan venni az alig öthetes beltéri időszakot, eredmények szempontjából már felveszi a versenyt a legnagyobb szabadtéri világeseményekkel is. Márpedig azokból a nyáron kettő is lesz: előbb június 7. és 12. között Rómában Európa-bajnokságot rendeznek, majd másfél hónappal később, augusztus 1-jén megkezdődnek a párizsi olimpia atlétikai küzdelmei. 

Az ötkarikás játékokig tartó út egyik fontos állomása lehet a fedett vb a magyar sportolóknak. A kvalifikációs ranglistába ugyanis kiemelt pontozású versenyként számít bele, így ha az erős eredmény előkelő helyezéssel párosul, az nagyon sokat hozhat a konyhára. A vb-n induló tíz magyar közül már nincsenek olimpiával kapcsolatos problémái Kozák Lucának és Molnár Attilának, mert ők teljesítették az olimpiai szintet női 100 m gáton, illetve férfi 400 méteren. Ideális esetben mindketten a döntőbe jutásért állhatnak rajthoz Glasgow-ban. Molnár januárban futott 46.22 másodperces országos csúcsa a hatodik legjobb idei eredmény az indulók közül. Igaz, a szám két favoritjának, Karsten Warholmnak és Jereem Richard­snak sincs még ideje 2024-ben, ezért óva intenénk mindenkit attól, hogy előre bontsa a pezsgőt. Kozák Luca 60 méteres gátfutásban idén még nem futott nyolc másodpercen belül – 8.01 a legjobbja. Reméljük, hogy csatlakozik az élete formájában lévő, az országos bajnokságon 7.96-os egyéni csúccsal diadalmaskodó riválisához, Kerekes Grétához, és egymás oldalán jutnak minél messzebb a vasárnapi záró napon. 

Szűcs Szabina a télen előbb megdöntötte a vb-től elővigyázatosság miatt visszalépő Krizsán Xénia U23-as magyar csúcsát, majd az ob-n tovább javította a saját rekordját. A 22 éves ötpróbázó 4588 pontja a második legtöbb, amit idén bárhol a világon képesek voltak begyűjteni. Azonban nagyon szoros verseny várható, 4588 és 4525 pont között hatan vannak a tizenkettes mezőnyben. Valószínű, hogy a favorit Noor Vidts miatt az aranyéremben senki más nem reménykedhet, és María Vicente 4728 pontját is nehéz lesz megközelíteni, de mögöttük a 3-12. helyen bármi megtörténhet.

Kéri Bianka és Vindics Balázs formája eddig elmaradt az elmúlt teleken látottaktól, de ahogyan tavaly Isztambulban, szerencsés futambeosztással és okos taktikával most is bejuthatnak az elődöntőbe 800 méteren. A női 60 méter gát mellett a női távolugrás a másik versenyszám, amelyben két magyarnak is szurkolhatunk. Lesti Diana a 10. (650 cm), Bánhidi-Farkas Petra a 14. (640 cm) az idei legjobb ugrások alapján felállított rajtlistán. Mindkettejüktől több kell, hogy ne csak háromszor láthassuk őket nekifutni. 

Nüanszok dönthetnek női 60 méteren és férfi 60 méter gáton is. Takács Boglárka azért küzd, hogy 7.20 másodperc alá vigye a saját országos csúcsát. Ha ez sikerül minden idők leggyorsabb magyar sprinternőjének, akkor 99 százalék, hogy a legutóbbi két szabadtéri világesemény (2022-es müncheni Eb és a tavalyi budapesti vb) után pályafutása során először fedett pályán is elődöntőt futhat. Szeles Bálint sincs rossz formában, Nyíregyházán már 7.74-et futott, amivel alig öt századdal maradt el élete legjobbjától.

SCHEIDLER GÉZA, A MAGYAR ATLÉTIKAI SZÖVETSÉG SPORTSZAKMAI IGAZGATÓJA 

„Aki el tud csípni egy jó helyezést, az nagyot léphet előre az olimpiai kvalifikációban. Ha a sprintereink továbblépnek az első körből, már boldogok lehetünk. Két középtávfutónk akkor térhet haza elégedetten Glasgow-ból, ha megfutja idei legjobbját. Távolugróink szűk, tizenhatos mezőnyben állnak rajthoz, ezért tőlük egyéni csúcs kellene a továbbjutáshoz. Szűcs Szabina ötpróbában pontszerző lehet, ha fejben jól össze tudja rakni a napját.”
Telt ház várja az atlétákat minden délelőtt és este is
A glasgow-i Emirates Arena alig 5000 fő befogadására képes, így a briteknek valamivel könnyebb volt összehozniuk a telt házat, mint két évvel ezelőtt Belgrádnak az atlétikai versenyeken a 15 ezres Kombank Arénában. A 2014-es brit Nemzetközösségi Játékokra épült aréna a Sir Chris Hoy Velodrome-mal közösen alkot egy létesítményt. A magyar csapat már szerda este megérkezett Skóciába, és megismerkedett a hétvége fő helyszínével. Glasgow vb-lázban ég, a belvárost feldíszítették az esemény arculati elemeivel, a reptérről a belvárosba tartó lila emeletes buszon hallgatózva is téma volt, mekkora banzáj lesz itt a következő három napban. A szállás felé tartó buszozás során feltűnőek voltak a meredek keresztutcák, amelyek már-már San Francisco városképét juttatták az eszünkbe. Az angol nyelv skót akcentusa viszont annál kevésbé hasonlít a sokkal jobban érthető amerikai-angol akcentusra, de ennek a változatnak is megvan a bája. Péntektől vasárnapig ebben sem lesz különbség, mindenki az atlétika nyelvén beszél.

ATLÉTIKA, 19. FEDETT PÁLYÁS VILÁGBAJNOKSÁG
A pénteki nap programja magyar idő szerint
Döntők és a magyar érdekeltség
11.05: ötpróba, nők, 60 m gát (Szűcs Szabina)
11.52:  400 m, férfiak, előfutamok (Molnár Attila)
11.55: ötpróba, nők, magasugrás (Szűcs Szabina)
12.06:  súlylökés, nők, döntő
12.30: 800 m, nők, előfutamok (Kéri Bianka)
13.16:  800 m, férfiak, előfutamok (Vindics Balázs)
14.15: ötpróba, nők, súlylökés (Szűcs Szabina)
20.15:  ötpróba, nők, távolugrás (Szűcs Szabina)
20.41: magasugrás, nők, döntő
21.20:  súlylökés, férfiak, döntő
22.10:  400 m, férfiak, elődöntő
22.30:  ötpróba, nők, 800 m (utolsó szám, Szűcs Szabina)
22.45: 60 m, férfiak, döntő

A MAGYAR CSAPAT
Molnár Attila (400 m), Vindics Balázs (800 m), Szeles Bálint (60 m gát), Takács Boglárka (60 m), Kéri Bianka (800 m), Kerekes Gréta és Kozák Luca (60 m gát), Bánhidi-Farkas Petra és Lesti Diana (távolugrás), Szűcs Szabina (ötpróba)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik