Atlétika: sztárparádé és megannyi világcsúcsveszély Glasgow-ban – kezdődik a fedett pályás vb

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.02.29. 21:51
Femke Bol is ott van Glasgow-ban (Fotó: Getty Images)
Noah Lyles, Armand Duplantis, Grant Holloway, Femke Bol – csak néhány azon sztárok közül, akik úgy döntöttek, megméretik magukat a fedett pályás világbajnokságon. Glasgow-ban telt ház várja minden délelőtti és esti programban az atlétákat, akik várhatóan lenyűgözik a sportágat nagyon kedvelő brit közönséget.

 

Nem lennénk meglepve, ha a 2022-es fedett pályás vb-hez hasonlóan ezúttal is legalább három világrekordot láthatnánk a nemzetközi élmezőnytől. A téli időszak legjelentősebb eseményének talán Jakob Ingebrigtsen a legnagyobb nevű távolmaradója, vagyis a norvég középtávfutó ezúttal sem tudja megnyerni a gyűjteményéből még hiányzó fedett vb-címet.

Ott lesz viszont Glasgow-ban Noah Lyles, aki a tavalyi budapesti vb legnagyobb sztárja lett azzal, hogy a 100 és a 200 méter mellett – az amerikai váltó tagjaként – 4×100-on is győzött. Legutóbb ezt a fajta triplázást Usain Bolt tudta véghez vinni. Nem véletlen, hogy Lyles 2024-ben a jamaicai legenda világrekordjait is szeretné megsemmisíteni. Az „egyéb kihívások” kategóriájába tartozik, hogy az amerikai bajnokságon látott 6.43 másodperces futásával kihívta Christian Colemant egy 60 méteres párbajra.

Hasonlóan izgalmas feladat vár Karsten Warholmra, aki a táv gátfutó-világrekordereként 400 méter síkon szeretne diadalmaskodni. Kíváncsian várhatjuk, hogy néhány hete a minden idők leggyorsabb 2 mérföldjét futó Josh Kerr hazai pályán mire megy etióp riválisaival szemben 3000 méteren. A rúdugró Armand Duplantisban mindig benne van a világcsúcs esélye, két éve Belgrádban is sikerült kihoznia magából. Reméljük, ezúttal is megkísérli, és 624 centis magasságba teteti fel a lécet. Ryan Crouser személyében a férfi súlylökés favoritja is az aktuális világrekorder lesz.

60 méteres gátfutásban már három világcsúcsot láthattunk idén: Grant Holloway 7.27-re javította a férfirekordot, a hölgyek mezőnyében Devynne Charlton és Tia Jones is 7.67-et futott. Közülük Holloway és Charlton a skót nagyvárosban is rajthoz áll.

Fantasztikus formában várhatja a vb-t Femke Bol, aki 2023-hoz hasonlóan az idei holland bajnokságon is világcsúcsot sprintelt 400 méteren. A mindig mosolygós 24 éves lánynak Lieke Klaver segíthet abban, hogy két aranyéremmel zárja a vb-t. Női 60 méteren a lengyel Ewa Swoboda a táv specialistájaként veheti fel a versenyt a tengerentúlról érkező riválisaival, Julien Alfreddel és Aleia Hobbsszal. Nem lennénk meglepve, ha már a dobogóhoz is hét másodpercen belüli futás kellene. Kiszámíthatatlan verseny várható női távolugrásban, rúdugrásban és magasugrásban is. A show-t olyan klasszisok szolgáltatják majd, mint Tara Davis-Woodhall, Jaroszlava Mahucsih és Katie Moon.

Külön öröm, hogy a 2004-es budapesti esemény óta nem volt akkora létszámú magyar csapat a fedett pályás vb-ken, mint amekkora szerdán útra kelt és megérkezett: tízen mutathatják meg magukat a világnak – két éve ez a szám négy volt.

ATLÉTIKA
FEDETT PÁLYÁS VILÁGBAJNOKSÁG
GLASGOW (MÁRCIUS 1–3.)
A magyar csapat: Molnár Attila (400 m), Vindics Balázs (800 m), Szeles Bálint (60 m gát), Takács Boglárka (60 m), Kéri Bianka (800 m), Kerekes Gréta és Kozák Luca (60 m gát), Bánhidi-Farkas Petra és Lesti Diána (távolugrás), Szűcs Szabina (ötpróba)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik