Atlétika: fantasztikus eredmények születtek Valenciában

Vágólapra másolva!
2023.12.03. 21:57
null
Sissay Lemma győzött Valenciában (Fotó: <a href="https://twitter.com/WorldAthletics" target="_blank">twitter.com/WorldAthletics</a>)<br />
Kettős etióp sikerrel zárult a spanyolországi maratoni verseny, mindkét győztes remek időt ért el.

Tavaly Valenciában robbant be a nemzetközi elitbe Kelvin Kiptum, aki azóta világcsúcstartó – 2:01:53-at futott. A kenyai pályacsúcsa csupán egy évet élt meg, ugyanis az etióp Sissay Lemma 2:01:48-cal, némiképp váratlanul megdöntötte azt. A 32 éves futó két évvel ezelőtt megnyerte a londoni maratont, három éve harmadik lett ugyanott, idén viszont Tokióban nem ért célba, Prágában második lett, és győzött egy félmaratoni viadalon Ankarában, meg most Valenciában. Ideje a hatodik helyre repítette őt az örökranglistán, ha mindenkinek csak a legjobb eredményét vesszük számításba, Kiptum, Eliud Kipchoge és Kenenisa Bekele mögött negyedik a világon.

És ha már Bekele: a háromszoros olimpiai bajnok etióp csillag negyedik lett, 2:04:19-et repesztett, így új masters-világrekordot állított fel, ugyanis már 41 éves. Nagyon okos taktikát választott, saját tempójában haladt, fél távnál húsz másodperccel volt lemaradva az élbolytól. A maratoni távon vasárnap debütáló ugandai Joshua Cheptegei, az öt- és a tízezer méter világcsúcstartója féltávnál még az élbollyal haladt, de a verseny második felére elfáradt, végül csak 37. lett egyébként egyáltalán nem borzalmas, 2:08:59-es idővel.

A női verseny győztese szintén etióp lett, Worknesh Degefa 2:15:51-et ment, fel is lépett az örökranglista hetedik pozíciójába. Le tudta szakítani a 2016-os riói olimpia 10 000 méteres győztesét, honfitársát, Almaz Ayanát. Az etióp dobogót Hiwot Gebrekidan tette teljessé, rajtuk kívül mindenki 2:20-on kívül futott.

Részletes eredmények a csupasport.hu-n.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik