Atlétika: Megtiszteltetés, hogy bekerültem a családba – Sebastian Coe

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.11.18. 09:36
null
Sebastian Coe a Testnevelési Egyetem történetének ötvenedik díszdoktori címét kapta (Fotó: Dömötör Csaba)
Ma már rendszeres vendége Budapestnek Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) brit elnöke, aki legutóbb díszdoktori címet vehetett át a Testnevelési Egyetemen, és kiderült, hogy még mindig szeret az augusztusi világbajnokságról beszélni.

 

Egyre több szállal kötődik hazánkhoz Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athetics) brit elnöke, aki az augusztusi atlétikai világbajnokság alatt végig Budapesten tartózkodott, szakmai előadást is tartott, novemberben pedig a sportért felelős államtitkárság meghívására részt vett a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága sportdiplomáciai konferenciáján. Előtte azonban díszdoktori címet adományozott neki a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, így újra a magyar fővárosba utazott.

„Kellemes meglepetés volt, amikor néhány hónappal ezelőtt arról értesültem, hogy dísz­doktori címet vehetek át a budapesti Testnevelési Egyetemen, amely régóta hozzájárul a sport fejlődéséhez, és nemcsak hatalmas megtiszteltetés, hogy bekerültem ebbe a családba, de egyben a munkám elismerése is – mondta a Nemzeti Sportnak a középtávfutóként kétszeres olimpiai bajnok Coe, aki 2015 augusztusa óta vezeti a világszervezetet. – Mindig is szerettem önökhöz jönni, a budapesti világbajnokság pedig elképesztő volt, a verseny alatt mindenki arról beszélt nekem, mennyire élvezi az eseményt, és jobban megértik, jobban megszerették Magyarországot, mint korábban.”

Sebastian Coe a nyolcvanas években látogatott először hazánkba, majd a kilencvenes években többször is megfordult itt politikusként, a Konzervatív Párt tagjaként, majd sportdiplomataként itt volt az 1998-as Európa-bajnokságon és a 2004-es fedett pályás világbajnokságon is. Az idei, budapesti szabadtéri vb-t Coe azért is érezhette a sajátjának, mert az első olyan világbajnokság volt, amelynek rendezéséről az ő elnöksége alatt döntöttek, a többit még megörökölte az előző vezetőségtől.

Miután a Testnevelési Egyetem történetének ötvenedik díszdoktori címét megkapta, Coe arról is beszélt, hogy szorosabbra fonják a kapcsolatot alma materével, a Loughborough Egyetemmel, és a Testnevelési Egyetem része lesz egy globális edzőprogramnak is, így ő sem utoljára fordult meg Budapesten.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik