Címlapsztori: Háromból három pipa, jöhet a negyedik! – Halász Bence

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.08.09. 07:25
null
Ők képviselik a magyar kalapácsvetést a budapesti világbajnokságon (balról jobbra): Varga Donát, Gyurátz Réka, Halász Bence és Rába Dániel az elmúlt héten szinte mindennap órákat edzett a Nemzeti Atlétikai Központban (Fotó: Árvai Károly)
Négy kalapácsvető képviseli Magyarországot az augusztus 19. és 27. között rendezendő budapesti atlétikai világbajnokságon. Gyurátz Réka, Halász Bence, Rába Dániel és Varga Donát egyaránt a szombathelyi Dobó SE-t képviseli, Halásznak pedig van esélye az éremszerzésre is.

 

A kalapácsvetés tényleg magyar versenyszám, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt nyolcvan évben minden évtizedre jutott olyan magyar kalapácsvető, aki nemcsak a világ élvonalában versenyzett, de szállította is az érmeket rendesen. Ráadásul generációnként nem csupán egy klasszisunk volt, hanem több is, az 1966-os budapesti Európa-bajnokság óta tizennyolc olyan világversenyt rendeztek, amelyen egyszerre három férfi kalapácsvető is képviselte hazánkat – az augusztusi budapesti világbajnokság lesz a tizenkilencedik, merthogy Halász Bence, Varga Donát és Rába Dániel is dobókörbe áll. A 26 éves Halász nemcsak a legeredményesebb köztük vb-bronzérmével, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmével, hanem a legtapasztaltabb is, hiszen sorozatban a negyedik vb-jére készül.

NEHÉZ ÉS MOTIVÁLÓ

„Nagyon örülök annak, hogy Budapest a házigazda, de ettől még, amikor belépek a dobókörbe, nekem éppen olyan világbajnokság lesz, mint az eddigi három volt. Nem azon fogok agyalni, hogy úristen, most itthon vagyok, ezt így nem is lehetne...  – mondta a Nemzeti Sportnak Halász Bence. – Eddig minden világbajnokságon sikerült megvalósítanom, amit az edzőimmel elterveztem. Londonban 2017-ben, húszévesen szerettem volna bejutni a döntőbe, két évvel később Dohában érmet nyerni, tavaly Eugene-ben pedig nyolcvan méter fölé jutni. Mindegyik sikerült, vagyis háromból három pipa, jöjjön a negyedik!”

Halász Bence alig több mint egy hete dobta idei legjobb
eredményét, a 78.27 métert (Fotó: Török Attila)
Halász Bence alig több mint egy hete dobta idei legjobb eredményét, a 78.27 métert (Fotó: Török Attila)

Szerinte egyszerre nehéz és motiváló, hogy tőle remélik a legjobb vb-eredményt a magyar csapatból – igyekszik inkább erőt meríteni belőle. Mivel ő is a nemzetközi élvonal stabil tagja, egy érem most is összejöhet neki, ám hiba lenne ezt készpénznek venni, és még nagyobb hiba lenne elvárni tőle.

A mezőnyben többen is vannak, akik esélyesek a dobogóra (lásd keretes írásunkat), és valamennyien ugyanazzal a céllal érkeznek a magyar fővárosba, hogy érmet vigyenek haza, és mivel mindenkinek kemény volt az év, az aznapi forma fog dönteni.

„Ugyanolyan keményen kell dolgozni érte, mint bármikor, mást nem tudsz tenni. Már a tavalyi vébén is benne volt a levegőben, hogy érmet szerezhetek, csak nem hangoztatták ennyiszer, ami talán szerencsésebb is volt.

Tavaly kicsit kettős érzés volt bennem, mert azt gondoltam, nyolcvan méter feletti dobással biztosan érmet lehet szerezni, de nem így alakult. Utólag azonban átértékeltem. Megkérdeztem erről Pars Krisztiánt is, aki a 2007-es oszakai világbajnokságon ötödik lett 80.93-as dobással, és azt monda, egyáltalán nem volt csalódott, inkább büszke rá, hogy olyan erős mezőnyben is jól tudott teljesíteni” – fogalmazott Halász.

 

MINT EGY VIZSGA A SULIBAN

A jó teljesítmény elérésében a júliusi országos bajnokságon sokat segített neki a kedvenc zenéje, amit a szervezők „beraktak” az utolsó dobásánál, de Halász Bence egyébként is nagyon szeret zenét hallgatni, sőt, azt is szereti, ha mások is hallgatják, a szombathelyi edzéseken például rendre ő a DJ, így gyakran van Metallica és Tankcsapda a repertoárban. Verseny közben azonban nem tud zenét hallgatni, ugyanis a pályán már semmiféle elektronikai eszköz nem lehet nála, ráadásul a világbajnokságon biztosan nem kivitelezhető, hogy kér egy zeneszámot a rendezőktől.

Edzésen Varga Donát már 76 méter feletti eredményt is elért, ami a vb-n döntőt érhet (Fotó: Árvai Károly)
Edzésen Varga Donát már 76 méter feletti eredményt is elért, ami a vb-n döntőt érhet (Fotó: Árvai Károly)

 

„A magyar bajnokságon az egész inkább poén volt, bevallom, nem is gondoltam, hogy megcsinálják. Nagyon rá tudok hangolódni a zenére, és utólag belegondolva, nem rossz az ilyen gesztus, hiszen a nézők is élvezik, másrészt a versenyzőnek is sokat jelent, ha azt látja, a szervezők mindent megtesznek, hogy segítsenek – folytatta a Dobó SE 26 éves atlétája, aki erősségének tartja, hogy le tudta győzni az izgulását, és a verseny előtt inkább izgatottsággá alakítja át, így alig várja, hogy végre elkezdődjön az esemény. – Az nem létezik, hogy valaki nem izgul, olyan ez, mint egy vizsga a suliban. Az én esetemben ez úgy néz ki, hogy az emberben dúl az adrenalin, és ha ki tudja használni, az métereket jelenthet a dobásnál.”

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Halász Bence egyik edzője, Németh Zsolt július elején, az országos bajnokság előtt egy héttel elment a Nemzeti Atlétikai Központba, hogy köszörűvel lecsiszolja a dobókör felületét, mert tanítványai túlságosan érdesnek, „fogósnak” találták. Így már sokkal jobb használni, amire az elmúlt napokban többször is volt lehetőség: múlt hét kedden utazott a csapat Szombathelyről Budapestre, szerdán többórás edzést tartott az új stadionban, és azóta csak a szombatot hagyta ki, amely a pihenőnapja volt. A dobók kedd este már a döntőt modellezték, a melegítőpályáról golf­kocsival mentek át a stadionba, ahogy majd élesben is történik, alkalmazkodva mindenben az esti fináléhoz.

 

MÁJUS ÓTA NEM FÁJ A TÉRDE

Sokáig nem volt teljesen egészséges Halász Bence térde, csak a tavalyi eugene-i világbajnokságra tudta rendbe tenni, de most már panaszmentes, sőt, teljesítményben is ott tart, ahol tavaly ilyenkor. Más volt a felkészülés felépítése, mint szokott, mert nem volt tavasszal csapatbajnokság, így azt a három hetet is végigdolgozták, összességében sokkal több munkát végeztek el és kevesebb pihenőjük volt, ezért is „csúsztak” az eredmények.

 

„Edzésen már olyan jó a térdem, mint régen, május óta egyáltalán nem fáj, így vissza tudtam térni azokhoz a feladatokhoz, mint a műtét előtt, és nem kell azt néznünk, mit mivel kell kiváltanunk – tette hozzá. – A szökdelés simán megy, ami a robbanékonyság miatt fontos, de örülök, hogy van még hátra a vébéig másfél hét, mert az országos bajnokság óta minden héten fejlődöm vagy ötven-hetven centit, és egyre energikusabbnak érzem magam. Ha a versenyen ehhez hozzáadódik az izgalom okozta adrenalin, akkor meglesz a várt eredmény is. Ha nyolcvan feletti dobással ötödikként végzek, mint Eugene-ben, akkor is elégedetten jövök ki a dobókörből, hogy megtettem mindent, és az most erre volt elég, nincs miért szégyenkeznem. Tudom, ezek a versenyek már helyezésre mennek, de a dobás nagysága, az elért méter, azért tud kárpótolni.”

Az új stadionban Halász Bence egyre jobban dob, naponta javít az eredményén (Fotó: Árvai Károly)
Az új stadionban Halász Bence egyre jobban dob, naponta javít az eredményén (Fotó: Árvai Károly)

 

A magyar kalapácsvetést négyen képviselik az augusztusi budapesti világbajnokságon, a férfiaknál, ahogy említettük Halász Bence, Varga Donát és Rába Dániel, a nőknél pedig Gyurátz Réka, ami azért is különleges, mert mind a négyüknek ugyanaz a klubjuk, a szombathelyi Dobó SE, és az edzőjük Németh Zsolt és Németh László. A férfi kalapácsvetés selejtezője rögtön a világbajnokság első napján, augusztus 19-én délben kezdődik, a döntőre pedig másnap délután 17.50-kor kerül sor. A női selejtezőt augusztus 23-án rendezik este 19 órakor, a finálét pedig másnap 20.15-kor.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik