Atlétikai vb: világbajnoki csúcs és amerikai diadal női 100-on

Vágólapra másolva!
2023.08.21. 22:04
null
Sha'Carri Richardson a győzelmét ünnepli (Fotó: Szabó Miklós)
Sha'Carri Richardson nyerte meg a női 100 méteres síkfutás hétfő esti döntőjét a budapesti atlétikai világbajnokságon. A kilences pályán futó amerikai sprinter világbajnoki csúccsal (10.65) győzött.

GENERÁCIÓK CSATÁJÁRA is egyszerűsíthettük volna a női 100 fináléját. A gazdag múlt képviseletében a szám ötszörös világbajnoka, a hosszabbik sprinttávot és váltót is beszámítva háromszoros olimpiai és tízszeres vb-aranyérmes szupersztár, a 36 éves jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce és a 2017-ben Londonban vb-2., 2019-ben Dohában vb-3., 34 éves elefántcsontparti Marie-Josée Ta Lou.

A feltörekvő fiatalság, a jövő sokra hivatott tagjai nevében a zabolázhatatlan, 23 éves amerikai Sha'Carri Richardson, és az első nemzetközi felnőttversenyét az idei székesfehérvári Gyulai Memorialon futó 22 éves Saint Lucia-i Julien Alfred.

Nos, egészen az utolsó húsz méterig úgy tűnt, sokat számít a rutin – Fraser-Pryce remekül rajtolt, de a szintén jamaicai Shericka Jackson féltávnál már előtte volt, és minden arra utalt, hogy a tavaly Eugene-ben szerzett ezüstérmét arannyal fejeli meg Budapesten. Ám a táv hajrájában a kilences pályán gyorsvonatként robogott el mellettük az amerikai Richardson, s a célba már világbajnokként dobta be magát.

A 10.65-ös idején még ő is csodálkozott, az idei eugene-i amerikai válogatón futott 10.71-es egyéni csúcsát alaposan megjavította. Ez volt a meglehetősen keserű sorsú, mindössze 155 centis texasi lány első nagy sikere globális versenyen, és valószínűleg – mint a férfi 100 métert megnyerő Noah Lyles esetében – még rengeteg lehet előtte.

Fraser-Pryce-nak be kellett érnie a bronzzal, a 15. vb-érmeként...


ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
NŐI 100 MÉTER

Világbajnok: Sha'Carri Richardson (Egyesült Államok) 10.65
2. Shericka Jackson (Jamaica) 10.72
3. Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica) 10.77
4. Marie-Josée Ta Lou (Elefántcsontpart) 10.81
5. Julien Alfred (Saint Lucia) 10.93
6. Ewa Swoboda (Lengyelország) 10.97
7. Brittany Brown (Egyesült Államok) 10.97
8. Dina Asher-Smith (Nagy-Britannia) 11.00
9. Tamari Davis (Egyesült Államok) 11.03

A három érmes (balról): Shelly-Ann Fraser-Pryce, Sha'carri Richardson és Shericka Jackson (Fotó: Szabó Miklós)
A három érmes (balról): Shelly-Ann Fraser-Pryce, Sha'carri Richardson és Shericka Jackson (Fotó: Szabó Miklós)

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt, Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik