Atlétikai vb: szörnyű holland átok, a 10 000 méter vezetője és a mix váltó is a cél előtt bukott! – videó

Vágólapra másolva!
2023.08.19. 21:41
null
A döntő pillanat: Sifan Hassan bukik, Tsegayék előznek (Fotó: Getty Images)
A holland színekben versenyző Sifan Hassan óriási utolsó kört produkált, feljött az első helyre, de a célegyenesben, mintegy húsz méterrel a cél előtt, vezető pozícióban elesett, és nagy riválisa, Guday Tsegay lett a világbajnok.

A női 10 000 méter utolsó köréhez értünk a budapesti világbajnokságon. Tizenegyen néhány körrel korábban már ellépett az üldözőktől, de a hollandok olimpiai bajnoka, a nagy esélyes Sifan Hassan a boly végén futott. Aztán ritmust váltott – ahogy már megszokhattuk tőle. Hiába próbáltak meg elszakadni a kenyaiaktól az összedolgozó etiópok, Hassan megelőzte őket, a célegyenesben már csak az idei ranglistavezető Gudaf Tsegay tudta tartani vele a lépést.

Tsegay viszont nem adta fel, Hassannak „sávot kellett váltania”, és bár úgy tűnt, hogy megőrzi előnyét, húsz méterrel a cél előtt hatalmasat esett. A mögötte futó három etióp Tsegay (31:27.18), Letesenbet Gidey (31:28.16), Ejgayehu Taye (31:28.31) sorrendben ért célba az első három helyen, miközben Hassan csípőre tett kézzel állt a célegyenesben. Mosolygott, pedig nem is lehetett volna csalódottabb, mert jó erőben érezte magát, karnyújtásnyira volt az aranyéremtől – ehelyett a 11. helyen sétált be a célba.

„Sajnálom, hogy így alakult, mert körről körre jobb erőben voltam, a lendületem kitartott a táv végéig, de húsz méterrel a cél előtt elveszítettem az egyensúlyomat – értékelt a vegyes zónában Hassan a drámai verseny után. – A dolgok akkor is megtörténnek, ha nem akarjuk, de az élet nem tökéletes, éppen ez teszi gyönyörűvé. A győzelmek mellett néha kudarcra is szükség van, hogy tanuljunk és felálljunk belőle – olyan sportoló vagyok, aki folyton kihívás elé állítja magát, de nem sikerülhet mindig, amit eltervezek.”

19. ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
Női 10 000 m
Világbajnok: Gudaf Tsegay (Etiópia) 31:27.18

2. Letesenbet Gidey (Etiópia) 31:28.16
3. Ejgayehu Taye (Etiópia) 31:28.31

A 10 000 MÉTER HAJRÁJA


És milyen az élet! Nem egészen fél órával később a 4x400-as mix váltó utolsó holland embere, a fáradó világklasszis, Femke Bol is méterekkel a célvonal előtt bukott vezető pozícióban – és amerikai győzelem született! Az USA négyese világcsúccsal nyert (3:08.80).

Bol a bukás után talpra állt, és behozta csapatát a harmadik helyre, bár az elejtett váltóbot nélkül, ami érvényteleníti az eredményét… Bővebben itt!

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt (videó), Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik