Atlétikai vb: Jó, amikor képesek vagyunk egységet mutatni – Novák Katalin

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.08.19. 19:14
null
Novák Katalin a megnyitón (Fotók: Árvai Károly)
Noha a versenyek már szombat délelőtt megkezdődtek, sőt gyaloglásban világbajnokot is avattak, a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság hivatalosan szombat este kezdődött meg Budapesten az ünnepélyes megnyitóval. Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség (WA) elnöke és Novák Katalin köztársasági elnök beszédével indult a program, majd zenei produkciók következtek.

 

Hivatalosan is elkezdődött a budapesti atlétikai világbajnokság, a Nemzeti Atlétikai Központban látványos megnyitó vezette fel az esti versenyprogramot. A Tavaszi szél vizet áraszt című népdalból előbb Freddie Mercury legendás, Népstadionos előadását vetítették ki a közönségnek, majd a hazai könnyűzene jeles képviselői folytatták a dalt. A pályán eközben kinyílt a világbajnokság színeiben pompázó hatalmas virág, a táncosok produkciója közben megjelent a 202 résztvevő nemzet zászlója. Végül a kabalafigura, Youhuu is megérkezett a stadionba, a racka juhok közül a világon a leggyorsabban futotta le a 100 métert, és természetesen szaltóval ünnepelt a célban.

Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin köszöntőjében elmondta, kilenc napon át reflektorfényben lesz Magyarország, hiszen a helyszínen szurkolók százezrei, a képernyők előtt milliók követik a világbajnokságot. Megköszönte azoknak, akik a világbajnokság megrendezéséhez szükséges feltételeket biztosították, mint mondta, „Jó, amikor képesek vagyunk egységet mutatni”.

 

Mi, magyarok szeretjük a kihívásokat, többet akarunk a kötelezőnél – hangsúlyozta Novák Katalin. – Egyszerre ünnepeljük az élsportot és az egészséges életmód alapjául szolgáló tömegsportot, a Nemzeti Atlétikai Központ és a sport-és szabadidőpark a világbajnokság öröksége lesz. A vébé többről szól, mint a kiemelkedő sportteljesítményekről, az eseményhez kapcsolódóan százezreket sikerült sportolásra bírni. A sporton keresztül megtapasztalhatjuk, hogy milyen a nemes küzdelem, rendezőként pedig a legjobbat mutatjuk magunkból, olyanok leszünk, amilyennek magunkat is látni szeretnénk.”

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Sebastian Coe kiemelte: az idei vb nemcsak azért különleges, mert a világbajnokságok 40 éves fennállását ünnepeljük, hanem azért is, mert a legnagyobb atlétikai versenyt először rendezik meg Közép-Európában.

„Méghozzá fantasztikus helyszínen, amely a magyar atlétika méltó otthona lesz – emelte ki Coe. – A világbajnokságot övező fokozott várakozás mindig a maximumot hozza ki a sportolóktól, az idei eredményeket látva minden adva van ahhoz, hogy a valaha volt egyik legjobb vébé legyen a budapesti. A színpad készen áll a világ egyik legnagyobb látványosságához.”


1. VERSENYNAP, AUGUSZTUS 19.
Délutáni program
(Tv: M4 Sport, Eurosport1)
18.00: megnyitó
19.02:
férfi 1500 m, előfutamok (Szögi István)
19.05: hétpróba, súlylökés (Krizsán Xénia, Nemes Rita)
19.09: férfi diszkoszvetés, selejtező, A-csoport
19.37: férfi hármasugrás, selejtező (Szenderffy Dániel)
19.43: férfi 100 m, előfutamok (Boros Bence)
20.31: hétpróba, 200 m (Krizsán Xénia, Nemes Rita)
20.37: férfi súlylökés, döntő
20.43: férfi diszkoszvetés, selejtező, B-csoport (Szikszai Róbert)
20.55: női 10 000 m, döntő
21.49: 4x400 m mix váltó, döntő

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt (videó), Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik