Atlétika: „Azok panaszkodnak, akik a rossz oldalon állnak” – Seb Coe

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.08.03. 08:38
null
Nem érez rokonszenvet Sebastian Coe azok iránt, akik a holléti rendszer miatt méltatlankodnak (Fotó: Imago Images)
A Nemzetközi Atlétikai Szövetséget vezető Sebastian Coe újságírók egy szűk csoportjával beszélgetett a budapesti világbajnokságról és azokról a problémákról, amelyek jelenleg is foglalkoztatják a sportág irányító szervezetét.

Minden adva van ahhoz, hogy az eddigi legjobb atlétikai világbajnokságot rendezze Budapest, a sportág irányító szervezetének első embere elégedett a jegyeladásokkal (a rendezők eddig mintegy 260 ezret értékesítettek), a sportolók pedig készen állnak, legalábbis a teljesítményük ezt mutatja.

„Ha csak a világcsúcsokat nézzük, ez volt a legjobb atlétikai szezonkezdet, amire csak emlékszem – mondta Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) elnöke újságírók egy szűk csoportjának, amely eseményre a Nemzeti Sport is meghívást kapott. – Faith Kip­yegon három világrekordja közül az elsőt személyesen is láttam, amikor Firenzében megnyerte az ezerötszáz métert, de több olyan versenyszám is van, amelyben szoros verseny várható, ami előrevetíti, hogy ez lehet a legjobb világbajnokság.”

Az új budapesti stadiont, a Nemzeti Atlétikai Központot szerinte erre a sportágra szabták, és reméli, hogy a magyar fővárosnak gazdaságilag is előnyös lesz a beruházás, amint a 2012-es olimpia után Kelet-Londonnak. Az augusztus 19. és 27. közötti esemény alatt pedig reméli, hogy a magyar emberek még jobban kedvet kapnak a vb-hez, ami menet közben is megdobhatja a jegy­eladásokat.

„Fontos kiemelni, hogy már az első napokban is rendeznek döntőket. A délelőtti programokra mindig nehezebb behozni az embereket, de mindenkinek tudnia kell, hogy délelőtt ugyanazokat a hősöket láthatja, akiket majd a döntőben is látni lehet, csak olcsóbban, és a finálékra már mindig nehezebb bejutni – fogalmazott Coe. –  És persze arra is gondolnunk kell, hogy a világ más részein se legyenek lehetetlen időpontban a finálék, ne boruljon fel teljesen az emberek napja, ha meg akarnak nézni valakit.”

A megbeszélésen felvetődött a világcsúcstartó gátfutó, a nigériai Tobi Amusan esete is, aki doppingvétség miatt kétéves eltiltással néz szembe, hacsak meg nem védi magát, miután háromszor is rosszul adta meg a hollétét, így nem tudták elérni az őt kereső doppingellenőrök. Az elmúlt években számos nagynevű sportoló akadt fenn a szűrőn és tiltották el (az amerikai gátfutó Brianna McNeal, a sprinter Christian Coleman, a bahreini futó Szalva Eid Naszer, a kenyai középtávfutó Elijah Manangoi és hosszútávfutó Wilson Kipsang vagy az amerikai súlylökő Raven Saunders).

„Nem érzek rokonszenvet azok iránt, akik a holléti rendszerre panaszkodnak, hogy hibás vagy igazságtalan, mert általában azok teszik, akik a rossz oldalon állnak – tette hozzá Coe, aki szerint az ilyen esetek növelik a bizalmat az emberekben, mert látják, hogy senki sem úszhatja meg büntetlenül. – Pedig ez nem annyira bonyolult, mint az agysebészet, csak annyit kérnek mindenkitől, hogy egy adott nap adott órájában jelezze, éppen hol lesz. Komolyan kell venni az ellenőrzést. Azok a sportolók, akik ilyenkor elérhetetlenek, szinte minden órában posztolnak valamit a közösségi oldalukra.”

A nemzetközi szövetség elnöke arról is beszélt, hogy az elkövetkező négy évben a maratoni versenyszámot át kell gondolniuk, mert a világbajnokságon sokszor nem a legjobb maratoni futók indulnak, így valószínűleg a kenyai világcsúcstartó Eliud Kipchoge sem érkezik Budapestre. A vb-nek valamilyen módon fel kell vennie a versenyt a legnagyobb maratonik szervezőivel és helyszíneivel, New Yorkkal, Bostonnal, Tokióval, ezért a lebonyolítást és a díjazást is át kell vizsgálniuk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik