Atlétika: Richardson és Charleston nyerte a 100 métert az amerikai válogatón

Vágólapra másolva!
2023.07.08. 11:21
null
Sha'Carri Richardson nyerte a 100 métert (Fotó: AFP)
Sha'Carri Richardson és – meglepetésre – Cravont Charleston nyerte a női, illetve a férfi 100 méteres síkfutást az amerikai atléták világbajnoki válogatóversenyének pénteki napján.

A tavalyi vb színhelyén, Eugene-ban zajló országos bajnokságon Richardson – aki pozitív drogteszt miatt nem lehetett ott a tokiói olimpián és nem kvalifikálta magát a 2022-es vb-re sem – 10.82 másodperces idővel diadalmaskodott, nyolc századdal megelőzve Brittany Brownt. A harmadik Tamari Davis lett 10.99-cel.

„Készen állok mentálisan, fizikailag és érzelmileg is – nyilatkozott a győztes. – És kijelenhetem: nemcsak visszatértem, de jobb is vagyok, mint korábban.”

Richardson csütörtökön a világ idei legjobb eredményét érte el az előfutamban, 10.71-es ideje azonban csak egy napig „élt”, a jamaicaiak vb-ezüstérmese, Shericka Jackson ugyanis pénteken – hazája országos bajnokságán, Kingstonban – ennél is gyorsabban futott, 10.65-tel nyert. Ez holtversenyben minden idők ötödik legjobb ideje női 100-on, s ezzel Jackson is indulási jogot szerzett az augusztusi, budapesti vb-re.

Az amerikai ob-n férfi 100-on borult a papírforma, 2019 világbajnoka, Christian Coleman ugyanis egy századdal kikapott a hibátlan teljesítményt nyújtó Cravont Charlestontól, aki 9.95-tel diadalmaskodott.

„Megtiszteltetés, hogy itt lehetek” – mondta szerényen a győztes, aki egy évvel ezelőtt nem jutott tovább az elődöntőből.

A harmadik Noah Lyles, a 200 méter kétszeres világbajnoka lett kereken 10 másodperces eredménnyel.

Hétpróbában a vb-bronzérmes Anna Hall győzött, tízpróbában pedig Harrison Williams szerezte meg az első helyet. A hármasugrást a fedett pályás vb-harmadik Donald Scott nyerte 17.22 méterrel, a 16.98-cal második Will Claye pedig pályafutása hetedik vb-jére váltotta meg a repülőjegyét. A női magasugróknál Vashti Cunningham lett a legjobb 191 centiméterrel.

Az augusztus 19-én kezdődő budapesti világbajnokságon a válogató minden számának első három-három helyezettje vehet majd részt a vb-címvédők és a tavalyi Gyémánt Liga-győztesek mellett, akiknek szabadkártyájuk van a vb-re.

Az amerikai válogató szombaton folytatódik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik