Atlétika: a CAS elutasította Salazarék fellebbezését

Vágólapra másolva!
2021.09.16. 12:02
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a tanítványait doppinggal ellátó atlétaedző, Alberto Salazar és a szintén megbüntetett csapatorvos, Jeffrey Brown fellebbezését, így eltiltásuk érvényben marad – írta az MTI.

A korábbi kiváló hosszútávfutóból lett trénert, illetve az orvost 2019-ben tiltották el négy évre az Egyesült Államokban, ahol az ország doppingellenes ügynöksége (USADA) hat év vizsgálódás után talált elegendő bizonyítékot arra, hogy Salazar rendszeresen Brownhoz küldte atlétáit, aki vényköteles gyógyszert adagolt intravénásan versenyzőknek az engedélyezettnél nagyobb dózisban, ezzel fokozva a teljesítményüket.

A 63 éves, kubai születésű edző Nike Oregon Project néven működtetett csapatában sztárok sora edzett hosszú éveken át, így Mo Farah, Galen Rupp, vagy Kara Goucher, de a tokiói olimpián két aranyérmet begyűjtött Sifan Hassan is a klub tagja volt. Az ügyben azonban csak Salazarék voltak érintettek, és egyetlen sportolót sem vontak eljárás alá.

Salazarnak ugyanakkor vélhetően nem a négy évre szóló büntetés most a legnagyobb problémája, mivel nyáron örökös eltiltással sújtotta a SafeSport nevű amerikai szervezet, melynek feladata a szexuális és érzelmi kizsákmányolás megszüntetése a sportban. Két éve ugyanis Goucher, illetve Mary Cain és Amy Yoder Begley is azt mondta, hogy érzelmileg és fizikailag is bántalmazták őket, amikor a NOP versenyzői voltak.

A tréner a doppingolás és a bántalmazás vádjait is tagadta. Előbbivel kapcsolatban annyit ismert el, hogy L-karnitint adatott versenyzőinek, ám jelezte, ez teljesen legális kiegészítő, amit az előírásoknak megfelelően alkalmaztak.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik