Atlétika: egy lépés hiányzik, de valószínű, hogy Budapesten lesz a 2023-as vb

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2019.12.12. 17:24
A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa elfogadta a Fővárosi Közgyűlés feltételeit, és ha december 31-ig erről megszületik a kormányhatározat is, akkor minden akadály elhárul a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezése elől.
Gulyás Gergely és Karácsony Gergely a bejelentéskor (Fotó: MTI)
Gulyás Gergely és Karácsony Gergely a bejelentéskor (Fotó: MTI)
Gulyás Gergely és Karácsony Gergely a bejelentéskor (Fotó: MTI)
Gulyás Gergely és Karácsony Gergely a bejelentéskor (Fotó: MTI)
Gulyás Gergely és Karácsony Gergely a bejelentéskor (Fotó: MTI)

 

Csütörtökön tartotta ülését a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, amelynek elnöke a miniszterelnök, társelnöke pedig a főpolgármester, így a kormány és a főváros tárgyalásainak és együttműködésének egyik legfontosabb fóruma.

A mostani tárgyalások fő oka azoknak a feltételeknek a megtárgyalása volt, amelyeket a Fővárosi Közgyűlés a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételéül szabott. Elsőként, hogy az Egészséges Budapest Program meglévő forrásaihoz a kormány adjon még ötvenmilliárd forintot további képalkotó berendezések beszerzéséhez, növeljék a zöldfelületeket, induljon meg a csepeli Nagyerdő-projekt, és a csepeli területen ne történjenek élsportberuházások. Emellett kiemelték, szeretnék, ha a Duna-parton olyan beruházások valósulnának meg, melyek tömegsport- és kulturális rendezvényekre is alkalmasak, a szerződések pedig legyenek nyilvánosak. A főváros egyértelműen jelezte, hogy csak akkor támogatja a vb megrendezését, ha ezek a feltételek teljesülnek.

Amelyek azonban összecsengenek a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) terveivel is, a kormányzat pedig már a feltételek november 25-i kihirdetésekor jelezte, hogy egyetért velük és támogatja ezeket. Az elmúlt időszakban folytatott széles körű társadalmi vita ebben az ügyben igen konstruktív volt, és ez folytatódott csütörtökön is, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hivatalosan is jelezte, a kormány elfogadja és támogatja azt az ötpontos feltételrendszert, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester megjelölt.

Ezt azt jelenti, már csak egyetlen lépés van hátra, mégpedig az, hogy ezt a kormány december 31-ig ratifikálja, azaz kormányhatározatba foglalja. Amint ez megtörténik, minden akadály elhárul a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezése elől.

A tárgyalásokon részt vett Gyulai Miklós, a hazai szövetség elnöke, továbbá a szervezet és a világbajnoki szervezőbizottság képviseletében Gyulai Márton és Deutsch Péter is. A MASZ elnöke a Nemzeti Sportnak elmondta, kifejezetten örül annak, hogy az elmúlt időszak egyeztetései, vitái és megbeszélései építő jellegűek voltak és végig konstruktív mederben zajlottak, ami alól a csütörtöki tárgyalás sem jelentett kivételt. Nagyra értékelik a mostani meghívást is, amiért köszönettel tartoznak a kormánynak és a fővárosnak is.

Budapest 2018. december 4-én, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) Tanácsának éves monacói ülésén kapta meg a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát, de mivel októbertől a magyar fővárosnak új vezetése van, bizonytalanná vált a helyzet. A jelek szerint azonban a vitás kérdéseket a felek tisztázni tudták, még ebben az évben egy kormányhatározat formájában pont kerülhet az ügy végére, és a jövő év első felében az ütemtervnek megfelelően megkezdődhetnek az építkezések is.

Úgy néz ki, a magyar versenyzők hazai környezetben élhetik át a világbajnokságot (Fotó: Török Attila)
Úgy néz ki, a magyar versenyzők hazai környezetben élhetik át a világbajnokságot (Fotó: Török Attila)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik