Atlétika: Usain Bolt beszólt a jamaicai férfi sprintereknek

MTI, K. Zs.MTI, K. Zs.
Vágólapra másolva!
2019.07.10. 14:20
null
Usain Bolt egy áprilisi rendezvényen (Fotó: AFP)
Címkék
Usain Bolt nyolcszoros olimpiai bajnok sprinter szerint nagy problémák vannak a jelenlegi férfi sprinterekkel hazájában, Jamaicában, így a közeljövőben nem lehet kiugró eredményeket várni tőlük.

 

A 100 és 200 méter világcsúcstartója a 2017-es szabadtéri világbajnokság után, minden idők egyik legjobb atlétájaként vonult vissza. Hosszú éveken át szinte verhetetlen volt, ugyanakkor a vágtázók élmezőnyében nem ő volt az egyetlen jamaicai atléta. Többek között Asafa Powell és Yohan Blake is a legnagyobb kihívói közé tartozott, a karibi ország erejét pedig jól mutatta, hogy 4x100-as váltója a 2008-as, a 2012-es és a 2016-os olimpián is nyert – igaz, a 2008-as verseny aranyát doppingvétség miatt utólag vissza kellett adniuk Boltéknak.

A közel évtizedes jamaicai dominancia már Bolt utolsó éveiben is megdőlni látszott, a legendás sprinter a záróversenyén, a londoni vb-n az amerikai Justin Gatlin és Christian Coleman mögött harmadik lett 100 méteren, a visszavonulása óta eltelt közel két évben pedig az amerikai futók uralják a 100 és a 200 métert is.

Bolt szerint ennek a legfőbb oka az, hogy hazájában a fiatal férfi sprinterek hozzáállása nem megfelelő, a futók nem elég motiváltak, nem dolgoznak eleget.

„Nem hinném, hogy a közeljövőben javul majd a helyzet, mert a sprintereink el vannak kényeztetve – fejtette ki lesújtó véleményét a Reuters hírügynökségnek Bolt, azt is hozzátéve, hogy női vonalon nincs ilyen probléma, ami nem véletlen. – Egész egyszerűen az a helyzet, hogy a nők okosabbak. Ők céltudatosabbak, gazdagok akarnak lenni, a legjobbak akarnak lenni, fejlődni szeretnének, hogy nagy dolgokat érjenek el, míg a férfiaknál nem ez a helyzet.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik