Atlétikai Eb: vizes flakon vetett véget a magyar versenyének

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2018.08.07. 12:32
null
Helebrandt Máténak óriási balszerencséje volt (Fotó: Szabó Miklós)
Bár Helebrandt Máté sokáig az élmezőnyben haladt a a berlini atlétikai Európa-bajnokság férfi 50 km-es gyaloglásában, a magyar atlétának balszerencsés sérülés miatt idejekorán véget ért a verseny.

 

 

ELTÉVEDT VIZES PALACK

„Csak arra emlékszem, hogy az egyik percben még versenyzek, a következőben pedig meg már próbálok feltápászkodni a földről – mondta Helebrandt Máté, aki az önkéntesek figyelmetlensége miatt rálépett egy, a pályán heverő vizes palackra, és kibicsaklott a bokája. – Felálltam, próbáltam folytatni, mente még vagy két-három kört, de annyira fájt, hogy fel kellett adnom a versenyt.”

A nyíregyházi atléta elmondta, hogy semmilyen fizikai problémája nem volt, remekül sikerült a felkészülése és bírta volna tartani a tempót ötven kilométeren át az élmezőnnyel, amiből bármi lehetett volna, erre most duzzadt és bevérzett bokával fekszik a hotelben, és érthető módon teljesen maga alatt van.

A keddi versenynap a férfi 50 km-es gyaloglással kezdődött a berlini atlétikai Európa-bajnokságon, és a számban két magyarért is szoríthattunk. Elsősorban Helebrandt Máténak lehettek esélyei, a tavalyi londoni világbajnokság 6. helyezettje verseny első felében az élmezőnnyel haladt, ám féltávnál – ekkor a második helyen állt – kificamította a bokáját, mégpedig elképesztően balszerencsés szituációban: az egyik lekörözött versenyző eldobta a vizes flakonját, a magyar versenyző pedig rálépett. Ezután még négy kilométert megtett, utána azonban sérülés miatt fel kellett adnia a versenyt.

„Agyrém! Felrobbanok!” – kommentálta az esetet Spiriev Attila sportigazgató. Hozzátette, Helebrandt kirobbanó formában volt, remekül mozgott, érmes lehetett volna.

Venyercsán Bence nagyszerű versenyzéssel a 12. helyen ért célba, 3:58.25 órás eredménye új magyar U23-as csúcs. A számot a 23 éves ukrán Marian Zakalnickij nyerte, megelőzve az olimpiai és világbajnok a nyitrai Matej Tóthot (Tóth Máté), akinek az Eb-arany továbbra is hiányzik gyűjteményéből.

A nők 50 km-es gyaloglásában Torma Anett révén voltunk érdekeltek, a 34 éves futó a 12 km-es résztávnál a 19. helyen állt, azonban – minden bizonnyal szabálytalan versenyzés miatt – kizárták. A számot a portugál Ines Henriques nyerte meg, a magyar, de spanyol színekben versenyző Takács Júlia, aki a legjobb idővel érkezett Berlinbe, bronzérmet szerzett.

A diszkoszvető Szikszai Róbert és Kővágó Zoltán is a selejtezőben búcsúzott. A két magyar közül a 23 éves Szikszai Róbert az első csoportban kapott helyet. A selejtezőszint 64 méter volt – vagy a legjobb 12 folytathatta –, a nyíregyháziak U23-as Eb-n és Universiadén harmadik versenyzőjének egyéni csúcsa 64.37 méter, amit idén ért el. Szikszai 61.66 méterrel kezdett – ezzel egyébként az első sorozat után ötödik helyen állt –, majd 61.82 következett. Utolsó kísérlete érvénytelen volt, így nyolcadikként végzett a 13 fős mezőnyben.

„Kicsit lazább dobással kezdtem a selejtezőt, csak hogy érvényes legyen, a másikat már picit meghajtottam, de technikailag nem volt tökéletes, harmadikra pedig kockáztatnom kellett. De ha gyorsaságot viszek a dobásba, akkor könnyebb hibázni is. Nem vagyok csalódott, sem elégedetlen, mert hatvankét méter körül akartam dobni, csak azt sajnálom egy kicsit, hogy ha ötven centivel messzebbre megy a diszkosz, azzal már a döntőben lettem volna” – mondta Szikszai Róbert. Hozzátette, nem csalódott, úgy jött az Eb-re, hogy 62 méter körül szeretne dobni, ami nagyjából sikerült. A nevezési listán a 18. volt, azaz a döntőhöz bravúr kellett volna, Szikszai végül 15. lett.

A 2004-es, athéni olimpián ezüstérmes Kővágó Zoltánnak sem jött össze a döntő. Legnagyobb dobása 59.29 méter volt egy 58.91 méter és egy rontott kísérlet mellett. A fináléhoz 62.19 méter is elégnek bizonyult.

„Itt nüanszok döntenek, mindent megpróbáltam, de nem állt össze a mozgásom” – mondta az Európa-bajnoki harmadik Kővágó. Hozzátette, úgy érezte, jó állapotban van, de a 30 másodperces szabály – ennyi idő van a dobás elvégzésére – nem segíti a koncentrációt. Szerinte ennek is betudható, hogy a favoritok közül többen – a világbajnok lengyel Piort Malachowski vagy az olimpiai bajnok Christoph Harting – érvényes kísérlet nélkül búcsúztak.

A 39 éves Kővágó 20 éve, Budapesten indult először Eb-n, s elmondta, ha a magyar főváros megkapja a 2023-as vb rendezését, akkor célba veszi az indulást.

A női 800 méteres síkfutásban a veszprémi Kéri Bianka az egyes pályán indult, az első 400 méteren 58.93 másodperces idővel a magyar állt az élen, 600 méternél mentek el mellette a vetélytársak, Kéri végül az utolsó, 8. helyen ért célba (2:03.44), így nem jutott tovább.

„Mivel iszonyúan erős a női nyolcszázas mezőny, úgy beszéltük meg, hogy ha tudok, az első száz méter után az élre állok, mert tudtuk, hogy csak egy nagyon jó idővel és gyors futással van esélyem az elődöntőbe jutni. Ez nem sikerült, de örülök, hogy itt lehettem, és hogy megfutottam az idei legjobb időmet, így teljesítettem, amiért kijöttem, nemzetközi tapasztalatot is szereztem. Az utolsó százötven méteren még dolgozni kell, hogy jobban bírjam a végét” – mondta Kéri.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BERLIN
1. VERSENYNAP, DÉLELŐTT
50 KM GYALOGLÁS, FÉRFIAK
1. Marian Zakalnickij (Ukrajna) 3:46:32 ó
2. Matej Toth (Szlovákia) 3:47:27
3. Dzmitrij Dzubiny (Fehéroroszország) 3:47:59
...12. Venyercsán Bence 3:58:25

50 KM GYALOGLÁS, NŐK
1. Ines Henriques (Portugália) 4:09:21
2. Alina Cvilij (Ukrajna) 4:12:44
3. Takács Júlia (Spanyolország) 4:15:22

A KEDD DÉLUTÁNI PROGRAM
18.30: tízpróba, magasugrás
18.45: férfi kalapácsvetés, döntő (Halász Bence)
19.05: női 100 m, elődöntő
19.05: női rúdugrás, selejtező
19.30: férfi 100 m, elődöntő
19.55: férfi 400 m gát, elődöntő (Koroknai Máté, Koroknai Tibor)
20.20: férfi 10 000 m, döntő
20.33: férfi súlylökés, döntő
21.00: tízpróba, 400 m
21.30: női 100 m, döntő
21.50: férfi 100 m, döntő

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik