Asztalitenisz-vb: Liu Si-ven a sportág új királynője

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2019.04.27. 14:37
null
Liu Si-ven a sportág új királynője, (Fotó: Balogh László)
A végig remek formában játszó, az elődöntőben a címvédő Ting Ninget búcsúztató Liu Si-ven lett a női egyes világbajnoka, miután a fináléban 4:2-re legyőzte honfitársnőjét, Csen Menget.

A kínaiak hosszú ideje mind az öt egyéni számot uralják, ám míg férfi egyesben, férfi párosban és vegyes párosban időnként más is odafér a húsos fazékhoz, a női egyes, és a női páros egyértelműen az ő játszóterük. Női egyesben például ez a mostani volt sorozatban a tizenharmadik alkalom, hogy házi döntőt vívtak, s a nyomasztó fölényüket mi sem jelzi jobban, mint hogy ebben a 24 évben, vagyis az 1995 óta kiosztott 13 arany-, 13 ezüst- és 26 bronzéremből mindössze hármat(!) vitt el más nemzetbéli asztaliteniszező: 1999-ben a dél-koreai Rju Dzsi He, 2003-ban a horvát színekben versenyző Boros Tamara, 2017-ben pedig a japán Ito Mima lett harmadik.

Természetesen most is lestoppolták a négy elődöntős helyet, a kérdés csak az volt, ezek miként oszlanak el közöttük. A korábbiakkal ellentétben talán annyival érdekesebben alakult a budapesti verseny, hogy a topfavorit, a negyedik egyéni világbajnoki címére hajtó Ting Ning még pénteken elbukta a Liu Si-ven elleni elődöntőjét, s mivel a másik ágon Cseng Meng jutott be a fináléba, így biztos volt, hogy a szombat kora délutáni aranycsata végén új egyéni világbajnokot avatnak majd.

A mérkőzés előtt nehéz lett volna megnevezni az egyértelmű esélyest. A 28 éves Liu Si-ven sokkal rutinosabb, van már hét vb-aranya, ám ebből egyik sem egyesben, ami azt jelzi, ő inkább csapatjátékos, viszont a Ting Ning elleni siker bizonyítja, hogy jó formában van. Csen Meng valamivel fiatalabb, 25 esztendős, neki „csak” három csapat-világbajnoki címe van, tehát ő sem feltétlenül a női egyes nagymestere, de mégiscsak világranglista-másodikként érkezett meg Budapestre.

Egy ideig úgy is nézett ki, hogy a végletekig kiélezett meccs lesz a kettejük fináléja, ám amikor 2:2-nél Liu Si-ven megcsinálta még egyszer azt az „arcátlanságot”, amit Ting Ning ellen az elődöntőben, azaz 11:0-ra megnyerte az ötödik játszmát, nyilvánvaló volt, hogy ez az arany csak az övé lehet. Ebből a gödörből Csen Meng, bár nagyon próbálkozott, már nem tudott visszakapaszkodni, azaz mostantól Liu Si-vennek hívják a sportág új királynőjét, aki amellett, hogy immár nyolcszoros világbajnok, az itt szerzett vegyes páros és női egyes aranyával a budapesti vb legeredményesebb női játékosa lett.

Nagyon régen vártam már erre a sikerre. Világbajnoki címeim már vannak, egyesben viszont még soha nem sikerült nyernem, s úgy éreztem, ha most nem nyerek talán soha többé nem lesz rá esélyem. Elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy valóra vált az álmom” – mondta a találkozót követően Liu Si-ven.

ASZTALITENISZ-VB
NŐI EGYES. DÖNTŐ

Liu Si-ven (kínai)–Csen Meng (kínai) 4:2 (–9, 7, 7, –7, 0, 9)
Világbajnok
: Liu Si-ven (Kína), 2. Csen Meng (Kína), 3. Vang Man-jü (Kína) és Ting Ning (Kína)

Bálint Bernadett, Fehér Orsolya, Hartbrich Leonie és Póta Georgina a 64 közé jutásért, Pergel Szandra a 32 közé jutásért, Madarász Dóra a 16 közé jutásért szenvedett vereséget.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik