Asztalitenisz-vb: 10 ok, amiért különleges volt a budapesti verseny

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2019.04.29. 10:10
A tegnap befejeződött 55. egyéni asztalitenisz-világbajnokság számos érdekességgel szolgált, köztük nem egy volt, ami igazán különlegessé tette a versenyt, s ezért sokáig emlékezetes marad ez a budapesti nyolc nap. Ezekből most a tíz legérdekesebbet szedtük össze.

1. Minden eddiginél több, 143 országból érkeztek versenyzők a budapesti világbajnokságra. Ez a rekord jó eséllyel hosszú távon fennmarad, ugyanis a nemzetközi szövetség úgy döntött, a következő, 2021-es egyéni vb-től kezdve – amelynek egyébként Houston ad otthont – bevezeti a selejtezőt, így a vb-n már csak azok indulhatnak majd, akik kvalifikálják magukat.1. Minden eddiginél több, 143 országból érkeztek versenyzők a budapesti világbajnokságra. Ez a rekord jó eséllyel hosszú távon fennmarad, ugyanis a nemzetközi szövetség úgy döntött, a következő, 2021-es egyéni vb-től kezdve – amelynek egyébként Houston ad otthont – bevezeti a selejtezőt, így a vb-n már csak azok indulhatnak majd, akik kvalifikálják magukat.

2. Ma Lung, a férfi egyes győztese 2015 és 2017 után sorozatban harmadszor nyerte meg ezt a számot, ezzel éppen Budapesten csatlakozott egy szűk elit klubhoz. A sportág történetében korábban csak két játékos volt, aki férfi egyesben egymás után legalább háromszor nyerni tudott: Barna Viktor négy (1932, 1933, 1934, 1935) a kínai Csang Cö-tung három (1961, 1963, 1965) egymást követő vb-n állhatott fel a dobogó tetejére.

3. Budapest nem hozott szerencsét sem a férfi (Fan Csen-tung) sem a női (Ting Ning) világranglista-vezetőnek, hiszen egyikük sem jutott be egyesben a fináléba, sőt más számban sem játszhattak döntőt, ami ritkaság ebben a sportágban. Ráadásul a férfiaknál megtörtént az, ami korábban még soha: a világranglista első és második helyezettje, azaz Fan Csen-tung és Hszü Hszin még a legjobb nyolcig sem jutott el.

4. Az asztalitenisz világszintű elterjedésének bizonyítékaként a férfiaknál a brazil Hugo Calderano személyében egy ideje már latin-amerikai top 10-es játékos, ám Budapest a hölgyeknél is meghozta az áttörést. A 18 éves Puerto Rico-i Adriana Díaz az első latin-amerikai női asztaliteniszező, aki vb-n eljutott a harmadik fordulóig, azaz a legjobb 32-ig – jegyezzük meg gyorsan, pontosan addig, mint a legjobban szereplő magyar, Madarász Dóra.

5. Az amúgy is sok meglepetést hozó férfi egyesben megtörtént az, ami Budapest előtt csak ritkán: egyszerre két fiatal, a kínai Liang Csing-kun és a dél-koreai An Dzse Hjun is először jutott be a legjobb négy közé, végül mind a ketten bronzéremmel zártak. Utóbbi amúgy azzal is beírta magát az asztalitenisz történetébe, hogy világranglista-157.-ként elődöntőt játszott, ilyenre ezt megelőzően még nem volt példa.

6. Budapest egészen biztosan örökre megmarad három fiatal kínai emlékezetében, hiszen pályafutásuk első világbajnoki címét szerezték meg nálunk. Szun Jing-sa és Vang Man-jü női párosban, Vang Csü-csin pedig Ma Lung oldalán férfi párosban állhatott fel a dobogó tetejére.

7. Budapesten két új ország Portugália és Spanyolország is csatlakozott a világbajnokságokon érmet szerző országok sorába. Férfi párosban a portugál Tiago Apolonia, Joao Monteiro kettős bronzéremmel, a spanyol Álvaro Robles a román Ovidiu Ionescu oldalán ezüstéremmel zárt.

8. A budapesti vb előtt legutóbb 30 évvel ezelőtt Dortmundban fordult elő, hogy csupán egy számban rendeztek kínai házi döntőt, mégpedig női egyesben. Ennek amúgy csak részben oka, hogy a mások megerősödtek, férfi és vegyes párosban Fortuna alakította így, ugyanis a sorsolásnál a kínai duók azonos ágra kerültek. Persze mindez nem akadályozta meg a kínaiakat abban, hogy a 2011-es rotterdami vb után ismét, a vb-k történetében pedig kilencedszer megszerezzék mind az öt aranyat

9. A női egyes győztese, a kínai Liu Si-ven Budapesten tette teljessé világbajnoki aranykollekcióját. Korábban csapatban és párosban nyert már, most a vegyes párost és az egyest is kipipálta. A 28 éves kínai hölgy nevéhez másik rekord is fűződik: korábban soha nem fordult elő, hogy valaki a világbajnoki elődöntőben és döntőben is 0-ra nyerjen egy szettet, most viszont a Ting Ning és a Csen Meng elleni meccsén is megcsinálta.

10. Férfi párosban minden idők legfiatalabb világbajnoka mostantól Budapesthez kötődik. Ezt megelőzően 1997-ben Manchesterben a kínai Kung Ling-huj 21 évesen és 201 naposan lett bajnok Liu Kuo-lianggal, míg a magyar fővárosban Ma Lung oldalán győztes Vang Csü-csin csak május 11-én lesz 19 éves.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik