Wengernek bejött a helycserés támadás: irány Dortmund!

Vágólapra másolva!
2018.01.23. 20:59
null
Cristian Pavónért (balra) közel 40 millió eurót kellene fizetnie az Arsenalnak (Fotó: ATP)
Újra itt van, újra itt van... No, nem a nagy csapat, hanem a nagy csapatás a nemzetközi futball transzferbulijában, ahol a kegyetlen ügynökök szedik a belépőt, a pénzes klubok rendelik a zenét, a sajtó adja a zümmögőkórust, a vigyorgó futballisták meg kaszálnak, mint bolond Pistike a falusi diszkóban. Mint mindig, ebben az átigazolási szezonban is megpróbálunk rendet vágni a topligák igazolásmezőin és pletykadzsungelében, a szokásoknak megfelelően ezúttal is a Premier League-gel kezdünk.

 

A nyáron csak három játékost igazolt a MANCHESTER UNITED, de Romelu Lukaku, Nemanja Matics és Victor Lindelöf megszerzése mindenestül majdnem 200 millió euróba került, ugyanakkor Adnan Januzaj és Guillermo Varela elbocsájtása miatt kevesen vágattak eret magukon. A már harmincegy esztendős Wayne Rooney elengedése azonban nem csak érzelmileg rázta meg a „vörösök” fanjait, lásd a támadó elmúlt idénybeli tizennyolc kanadai pontját, amelyből tízet a bajnokságban, ötöt pedig az Európa-liga-menetelés során szerzett.

Kölcsönbe került a szélső Andreas Pereira (Valencia), a védő Timothy Fosu-Mensah (Crystal Palace), a kapus Sam Johnstone és a jobbhátvéd Cameron Borthwick-Jackson (Leeds United), aki már vissza is tért, miután egyáltalán nem váltotta meg a világot az ősszel. A létszám változatlan, jelentjük, hiszen most a csatár James Wilson (Sheffield United) távozott fél évre az angol második vonal darálójába.

Említsük meg mindenképpen, hogy a védelem közepén és jobb oldalán, valamint szűrőként is bevethető Fosu-Mensah remekel, immár a felnőttek között is pályára lépett a holland válogatottban, a belgából brazil utánpótlás-válogatottá vált Pereira pedig már öt kanadai pontnál tart a La Ligában. Az idősebbek kedvéért: Andreas Pereira édesapja, Marcos Pereira Eszenyi Dénes csatártársa volt a Mechelennél.

Eddig a létszám más vonalon is változatlan a Unitednál: érkezik Alexis Sánchez az Arsenaltól 39 millió eurós aláírási pénzért és fizetésért, fájdalomdíjként pedig megkaphatja Arsene Wenger a kétségkívül szebb napokat is látott Henrih Mhitarjant. Az örmény karmestert 2016-ban 42 millió euróért vette meg az MU a Dortmundtól, pár éve még hosszasan keresték volna a helyét a csapatban, de a mai futball nem erről szól, hanem arról, amit zsebre tesz a két játékos mellett a két szuperügynök, Fernando Felicevich és Mino Raiola.

Gareth Bale előtt érzésünk szerint ez a transzfer becsukta a kaput a télre Manchesterben, a középső középpályás Jean Michaël Seri inkább célpont most, a Sánchez-ügy anyagi és egyéb vonzatainak pedig a legnagyobb eséllyel Anthony Martial vagy Marcus Rashford válik áldozatává. Juan Mata ugyanakkor maradni szeretne, és minden esélye megvan erre – még akkor is, ha angol lapok szerint a Sánchez-saga közben már Mesut Özillel is tárgyalgatott az MU, és ezért is mondott le nagylelkűen Ilkay Gündogan szolgálatairól.

Az már más kérdés, hogy miként rendezik át a Premier League fizetéseit a Sánchez miatt is elszabadult bérek, még a Tottenhamnél is elkezdett mocorogni Harry Kane ügynökében a zabszem, hiszen a chilei négyszer többet keres, mint a csatár. És hol van még az Özil-saga?

A régi jó MU-célpont, a mostanra eladósorba züllött Radja Nainggolan például minden bizonnyal Kínába kerül, nyári vételi opcióval kölcsönbe, és nem fillérekért: havi egymillió eurót kér magának, húszmillió eurós aláírási pénzzel, és még tízmillió eurónyi tiszteletdíjat az ügynökének.

Ha Mata mégsem marad Manchesterben, akkor a Besiktas tárt karokkal várja, a United pedig egy mostani valenciai fiatallal szemez: a középpálya jobb szélén és közepén bevethető Carlos Solerrel. Felmerült még a barcelonai André Gomes is, igen nyomott áron.

A MANCHESTER CITY tényleg levette a kezét január elején Sánchezről, s őszintén megmondjuk, először ezt csak taktikai lépésnek gondoltuk az alkudozások közben, de végül mégsem borítja fel a fizetési struktúráját a klub a chilei kedvéért és miatt. Kevin De Bruyne és Nicolás Otamendi gyorsan hosszabbított is, és egyre közelebb áll a klubhoz a Sahtar Doneck középső középpályása, Fred, akit a csatár Fred miatt talán Fred Rodrigues vagy Fred Paula Santos formában kellene hívni, esetleg viccesebb kedvünkben Fred Paulaként, lévén a polgári neve Frederico Rodrigues de Paula Santos. A nagy transzfertudor Gianluca Di Marzio szerint 30-40 millió eurós lesz az átigazolási díj, míg Fred utóda Ukrajnában a 15 millióért érkező horvát Nikola Moro lehet, a Dinamo Zagrebtől.

Megspórolva egy utánanézést: a támadó Fred decemberben igazolt az Atlético Mineirótól a Cruzeiróhoz, és most harmincnégy esztendős.

Visszatérve a Cityre: a legújabb védőjelölt a bilbaói Aymeric Laporte, aki kétségkívül nagyobb név, mint Harry Maguire vagy Caglar Söyüncü. Ezt tükrözi a 65 millió eurós kivásárlási ára is. A Lille feleennyiért engedné el súlyos anyagi gondjai miatt a tizenéves középpályást, Boubakary Soumarét, aki egyszerre új Yaya Touré és új Paul Pogba, s a klubja szeretné a kis üstökösét még egy időre visszakapni kölcsönbe. Felkészül továbbá: a Norwich City karmestere, James Maddison.

Kiderült közben az is, hogy a rutinos Jonny Evanst nem az anyagiak miatt nem vette meg eddig a City, mivel a bekk kivásárlási ára 3.4 millió euró, ám Sánchez után (helyett) nehéz lenne kárpótlásként a szurkolók elé állni egy pőre Evans, Maddison kettőssel...

Csak a viszonyítás kedvéért a kivásárlási árhoz: De Bruyne heti 297 ezer eurót keres, szegény Otamendi ennek a felénél valamivel kevesebbet.

Az ARSENAL a nyarat 16 millió eurós haszonnal zárta: bő ötvenmillióért érkezett ugyan a hatalmas elvárásokkal fogadott Alexandre Lacazette, a Ligue 1 titkos fegyvere, ingyen a balbekk Sead Kolasinac, a Bundesliga titkos bugylibicskája; de Alex Oxlade-Chamberlain, Wojciech Szczesny, Gabriel Paulista, Kieran Gibbs és Yaya Sanogo is leszámolt az ágyús” álmaival, s tulajdonképpen ezt teheti a kölcsönadott Joel Campbell, Emiliano Martínez, Carl Jenkinson, Lucas Pérez négyes is.

Wenger a télen folytatta az átalakításokat: megszerezte a nemzetközi vizeken abszolúte ismeretlen görög középső védőt, Konsztantinosz Mavropanoszt, az online kommentátorok nagy örömére, eladta az örök ígéretet, a még az „ősidőkben”, 2006-ban megszerzett Theo Walcottot (az Everton húszmillió eurón felül fizetett érte), és a fejlődésben megrekedt, a szélsőnél két évvel fiatalabb, 26 esztendős labdaszerző középpályást, Francis Coquelint (akiért a Valencia fizetett jó árat).

Alexis Sánchez távozásával sokkal nyugodtabb lesz a keretben a hangulat, ráadásul ha hosszabbított volna, felborul a bér- és lelki egyensúly az Arsenal-öltözőben is. Henrih Mhitarjan ugyan már huszonkilenc éves, de nemcsak karmesterként képes futballozni, hanem Mesut Özilhez hasonlóan a két szélen is, és bizony nem is cseng rosszul az Özil, Lacazette, Mhitarjan trió.

Nagy kérdés, meddig tart az összmunka: Özil megtartásához klubrekordot kell dönteni, ez nyilvánvaló, és a Juventus is elkezdett döngeni körötte – de ez a némethez hasonló cipőben járó Jack Wilshere-re is igaz.

Wenger természetesen nem áll meg itt, szerinte lenne még hely a Dortmund sziki-szökevényének, Gündogan egykori csapattársának, Pierre-Emerick Aubameyangnak, meg is tette érte az első, ötvenmillió eurós ajánlatot (ennél csak tízmillióval kíván többet a Kicker szerint a német csapat), és talonban tartja az unitedes Martial mellett Lucas Mourát, aki egyre messzebb került az MU-tól. A topligákból jövő (?) szélsők sokkal ismertebbek, mint a Boca Juniors Cristian Pavónja, és nem is sokkal drágábbak – talán Wengernek is elege van már a méregdrága örök ígéretekből (a kétszeres argentin válogatott játékos kivásárlási ára közel negyvenmillió euró).

A Chelsea David Luiza vagy a United Chris Smallingja aligha kerül az Arsenalhoz, Evans is inkább lesz sokadik számú középhátvéd a Cityben, mint kezdő az Arsenalban, ellenben a mönchengladbachi Jannik Vestergaard megszerezhető és hasznos erősítés lenne – a Barcelona kapusa, Marc-André ter Stegen viszont már nagyobb falat, de nem „lenyelhetetlen”, csak éppen nem a télen.

A monacói kisherceg, Thomas Lemar vagy a bordeaux-i Malcom ára áthághatatlan akadály per pillanat az Arsenal számára, még akkor is, ha Wenger pénzzé teszi Olivier Giroud játékjogát – a franciát abszolúte nem mellékesen a Dortmund is szívesen látná.

Ha már egyszer bejött a helycserés támadás...

„Az egyik jó játékost egy másik jó játékosra cseréltük, az egyik világklasszis váltotta a másik világklasszist” – vonta meg a gyorsmérleget maga Wenger.

Aki angol lapok szerint fél szemét rajta tartja a leverkuseni Leon Baileyn és a mainzi védőn, Abdou Diallón.

A CHELSEA eközben egyre izgalmasabb nevekkel operál: a római Emerson Palmieri, Edin Dzeko páros mellett Peter Crouch és Marko Arnautovic is célpont, de igazán monitorszaggató meglepetés a burnleys Ashley Barnes megszerzése volna, miután a csatár már három gólnál jár ebben a PL-idényben!

Nulla gólpassz mellett.

A Leicester City nagyon megbánta már, hogy 30.5 millió euróért megvette Iszlam Szlimanit, és Christian Benteke sem remekel a Crystal Palace-ban (Barnes utóbbihoz képest szórja a gólokat, a belga ugyyanis egyetlen találatot jegyzett csupán), de most szintén szóba kerültek Antonio Conte csapatával kapcsolatban, miközben az ESPN felvetette, hogy a PSG-nél ugyan Fabinho az első számú szűrőjelölt, de őt N'Golo Kanté követi.

A LIVERPOOL a nyáron vett két remek szélsőt, akik közül Mohamed Szalah zseniálisan, Alex Oxlade-Chamberlain jó közepesen (persze a PL szintjén értve!) futballozik. A balhátvéd Andrew Robertson nem okozott csalódást, a csatár Dominic Solanke viszont még adós a gólokkal (14 bajnoki, egyetlen találat). Jürgen Klopp a télen nem vacakolt, egy gigatranszferrel nyitott: miközben Philippe Coutinho távozása nyílt titok volt, csak az áron alkudoztak, a Pool képes volt 78.8 millió eurót fizettetni Virgil van Dijkért.

A hatalmasra nőtt holland középső védőt nem volt nehéz észrevenni, 193 centiméteres magasságánál is termetesebbnek látszik a pályákon, s már a Celticben futballozva is sütött róla a magabiztosság és a tehetség – először a Southampton kockáztatott, és 15.7 milliót reszkírozva nyert. Van Dijk is: most például évi tizenegy millió eurós bért.

Itt jegyeznénk meg, hogy a „szentek” 2014 nyara óta összesen 355 millió euróért adtak el labdarúgókat, és 264 millió euróért vásároltak.

Ennél sokkal-sokkal kevesebb folyhat be az anfieldiek számlájára Daniel Sturridge-ért, aki szintén örök ígéret, mint Walcott, még egyidősek is. A Real Madrid, a Valencia, az AS Roma, a Sevilla, az Inter vagy a Besiktas dobna mentőövet Sturridge karrierjének, különös tekintettel a nyári világbajnokságra.

Kész csoda, hogy a multifunkcionális Emre Can még liverpooli lakos, ebben a Juventus és a Bayern München spórolása éppen úgy szerepet játszik, mint a „vörösök” hosszabbítási reménye – a 24 esztendős játékos piaci értéke közel harmincmillió euró, és a védelemben ideális párja lehet a holland titánnak.

Még érthetőbb Can helyzete, ha belegondolunk, hogy a nyáron csak két nála értékesebb futballista válik szabadon igazolhatóvá: Mesut Özil és Stefan de Vrij. A klub gondolkodik a pótláson is, ha már Manuel Akanjiról lemaradt: a Charlton Athletic és az angol U20-as válogatott középső védőjét, szűrőjét, a már évek óta megfigyelés alatt tartott Ezri Konsát szívesen látná.

Negyedszázmillió euróért érkezett pár éve a szerb szélső, Lazar Markovics, de tulajdonképpen minek, most aprópénzért elsózzák talán az iránta már a nyáron is érdeklődő Hoffenheimnek, Simon Mignolet pedig Nápolyban lehet Pepe Reina-utód, értelemszerűen csak a nyártól.

A legnagyobb kérdés az, hogy ki lesz az új Coutinho?

Az örökösnek kinézett Thomas Lemart, mint azt a múlt héten kiveséztük, nem engedte már tavaly sem százmillió euró alatt a Monaco, és furcsa lenne odaadni a brazilért kapott teljes summát egy nemzetközileg véve súlytalanabb játékosért – igaz, egy sokkal inkább motivált és elkötelezett játékosért.

A középső középpályás Naby Keita holmi 75 millió euróért a nyáron biztosan a Poolé lesz, amely most azon dolgozik, hogy már januárban megkapja a guineait, de ha hajlik is erre a Lipcse, botorság azt várni Keitától, hogy majd a hátára veszi és irányítja a gárdát, a Bundesligából a Premier Leaue-be pottyanva. Ő egyébként sem Coutinho-stílusú játékos, inkább annak a garanciája, hogy miatta és Van Dijk révén élve csakis labda nélkül lehessen középen megközelíteni az anfieldiek kapuját.

Ezért is merült fel Liverpoolban is James Maddison neve; korábban leggyakrabban a West Ham argentinjáról, Manuel Lanziniről lehetett olvasni, aki nyolc gólpasszt osztott már az idényben, két sorozatban.

Aubameyangra Jürgen Klopp is vevő lenne, esetleg Christian Pulisiccsal együtt, és ha botor lenne eladni e párost egyszerre a Dortmund, szinte egy lemarnyiért szerződtetni lehetne őket.

Rijad Mahrezért is százmillió euró körüli summát kér a Leicester, főleg hogy az afrikai szélső sokkal jobban futballozik, mint az előző idényben, és be tudunk számolni egy, pontosabban egyetlen egy csatárkiszemeltről is: az Atalanta csapatkapitánya, a nemsokára harmincesztendős, pár hónapja az argentin válogatottban is bemutatkozó Alejandro Gómez, azaz „Papu” az.

ANGOL PREMIER LEAGUE, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

ARSENAL
Érkezett:
Konsztantinosz Mavropanosz (PASZ Jannina, 2 100 000 euró), Henrih Mhitarjan (Manchester United, 40 000 000)
Távozott: Francis Coquelin (Valencia, 14 000 000), Alexis Sánchez (Manchester United, 40 000 000), Theo Walcott (Everton, 22 500 000)

AFC BOURNEMOUTH
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Oliver Harfield (Poole Town), Lewis Grabban (Sunderland), Ryan Allsop (Blackpool)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Baily Cargill (Partick Thistle)
Kölcsönből vissza: Aaron Ramsdale (Chesterfield)

BURNLEY
Érkezett: Aaron Lennon (Everton)
Kölcsönbe: Georges-Kevin N'Koudou (Tottenham)
Kölcsönből vissza: Aiden O’Neill (Fleetwood Town), Luke Hendrie (Bradford City)
Távozott:
Kölcsönbe: Luke Hendrie (Shrewsbury Town)

BRIGHTON & HOVE ALBION
Érkezett: Jürgen Locadia (PSV, 17 000 000)
Kölcsönből vissza: Kazenga LuaLua (Queens Park), Mathias Normann (Molde), Tyler Hornby-Forbes (Accrington Stanley)
Távozott:
Kölcsönbe: Christian Walton (Wigan), Jamie Murphy (Rangers), Soufyan Ahannach (Sparta Rotterdam)
Kölcsönből vissza: Isaiah Brown (Chelsea U23)

CHELSEA
Érkezett: Ross Barkley (Everton, 16 670 000)
Távozott: Diego Costa (Atlético Madrid, 66 000 000)
Kölcsönbe: Nathan (Belenenses), Kenedy (Newcastle United)

CRYSTAL PALACE
Érkezett: Jaroslaw Jach (Zaglebie Lubin, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Erdal Rakip (Benfica)
Kölcsönből vissza: Keshi Anderson (Swindon Town)
Távozott:

EVERTON
Érkezett: Cenk Tosun (Besiktas, 22 000 000), Theo Walcott (Arsenal, 22 500 000)
Kölcsönből vissza: Conor Grant (Crewe Alexandra)
Távozott: Ross Barkley (Chelsea, 16 670 000), Aaron Lennon (Burnley)
Kölcsönbe: Kevin Mirallas (Olympiakosz Pireusz)

HUDDERSFIELD TOWN
Érkezett: Alex Pritchard (Norwich City, 12 500 000)
Kölcsönbe: Terence Kongolo (Monaco)
Kölcsönből vissza: Sean Scannell (Burton Albion), Jack Payne (Oxford United)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Kasey Palmer (Chelsea U23)

LEICESTER CITY
Érkezett: Fousseni Diabaté (GFC Ajaccio, 2 000 000)
Távozott:

LIVERPOOL
Érkezett: Virgil van Dijk (Southampton, 78 800 000)
Távozott: Philippe Coutinho (Barcelona, 120 000 000)
Kölcsönbe: Marko Grujics (Cardiff City)

MANCHESTER CITY
Érkezett:
Kölcsönből vissze: Marlos Moreno (Girona)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Marlos Moreno (Flamengo)

MANCHESTER UNITED
Érkezett: Alexis Sánchez (Arsenal, 40 000 000)
Kölcsönből vissza: Cameron Borthwick-Jackson (Leeds United)
Távozott: Henrih Mhitarjan (Arsenal, 40 000 000)
Kölcsönbe: James Wilson (Sheffield United)

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:
Kölcsönbe: Kenedy (Chelsea)
Kölcsönből vissza: Adam Armstrong (Bolton Wanderers), Ivan Toney (Wigan)
Távozott:
Kölcsönbe: Ivan Toney (Scunthorpe United), Adam Armstrong (Blackburn Rovers)

SOUTHAMPTON
Érkezett:
Távozott: Virgil van Dijk (Liverpool, 78 800 000)
Kölcsönbe: Matt Targett (Fulham)

STOKE CITY
Érkezett: Moritz Bauer (Rubin Kazany, 5 700 000)
Kölcsönbe: Konsztantinosz Sztafilidisz (Augsburg, 600 000)
Távozott:

SWANSEA CITY
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Ryan Blair (Falkirk)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Cameron Carter-Vickers (Sheffield United)
Távozott:
Kölcsönbe: Georges-Kevin N'Koudou (Burnley), Cameron Carter-Vickers (Ipswich Town)

WATFORD
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Mauro Zárate (al-Naszr)
Távozott:
Kölcsönbe: Mauro Zárate (Vélez Sarsfield), Brice Dja Djédjé (Lens)

WEST BROMWICH ALBION
Érkezett:
Ahmed Hegazi (el-Ahli, 5 000 000, kölcsön után végleg)
Kölcsönből vissza: Rekeem Harper (Blackburn Rovers), Kane Wilson (Exeter City), Jonathan Leko (Bristol City)
Távozott:

WEST HAM UNITED
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Reece Burke (Bolton Wanderers), Reece Oxford (Borussia Mönchengladbach), Josh Cullen (Bolton Wanderers)
Távozott: Doneil Henry (szerződését felbontották)

Lezárva kedd délután, vastaggal az elmúlt egy hét átigazolásai.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik