Szándékosan hagyták az ellenfelet gólt szerezni, kiestek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.28. 10:18
Elképesztő eseménysornak lehetett szemtanúja az angol Ligakupa Yeowil Town–Birmingham City mérkőzésén a Huish Parkban összegyűlt tömeg: a birminghamiek 3–3 után tizenegyesekkel jutottak tovább, de az út nem volt egyszerű idáig. A 90. percben ugyanis a 2–1-re vezető Birmingham kirúgta a labdát, hogy ápolhassanak egy sérült játékost, ám a Yeovil elvégezte a bedobást, és a hálóba talált, hosszabbításra mentve a meccset. A kiscsapat a ráadásban megszerezte a harmadikat is, de a középkezdés után hagyta gólt szerezni a Birminghamet, miután menedzsere, Gary Johnson erre utasította a játékosokat.

Sportszerű? Sportszerűtlen? Is-is? Az igazság valószínűleg az utóbbi: a Yeovil Town sportszerűtlenül mentette hosszabbításra a Birmingham City elleni Ligakupa-mérkőzést, majd a hosszabbításban „visszaadta” a gólt, amely aztán közvetve (tizenegyesekkel) kiesést jelentett.

A BBC Sport beszámolója szerint a 90. percben a 2–1-re vezető Birmingham kapusa, Colin Doyle kirúgta a labdát bedobásra, hogy a megsérült Dan Burnt ápolni lehessen. A birminghamiek várták, hogy visszakapják a labdát, ehelyett Byron Webster átemelte Doyle-t (Burn ekkor még mindig feküdt), és hosszabbításra mentette a meccset. A játékosok dulakodni kezdtek a pályán, a játékvezető és asszisztensei csak nehezen tudtak rendet tenni.

A hosszabbításban aztán a Yeovil Luke Ayling révén megszerezte a vezetést, de a középkezdés után a kiscsapat menedzsere, Gary Johnson utasította a csapatát, hogy hagyják a Birminghamet gólt szerezni. Lee Novak be is sétált a hálóig, 3–3 után pedig tizenegyesekkel a vendégek vívták ki a továbbjutást.

A meccs után a Birmingham City menedzsere, Lee Clark még mindig a 90. percben esett egyenlítő gól miatt morgott.

„Lehet, hogy ez hiba, de engem a szüleim a sportszerűség szellemében neveltek. A megfelelő csatornákat felhasználva panaszt fogok emelni, mert tenni kellene valamit. Vezető pozícióból könnyen vissza lehet adni egy gólt. De mi vezettünk a rendes játékidő végén” – idézi a BBC a szakembert. Gary Johnson utólag elnézést kért a Yeovil egyenlítő góljáért.

A végén a Birmingham örült (Fotó: Birmingham City FC)
A végén a Birmingham örült (Fotó: Birmingham City FC)

„A hosszabbítás szünetében már elnézést kértem Lee Clarktól, mivel sportszerűtlen gólt szereztünk. Azt akartam, hogy folytassuk a játékot, de nem vártam, hogy a birminghamiek teljesen leállnak, és azt sem, hogy Byron ezt kihasználva gólt lő. Elnézést kérek a Birmingham szurkolóitól, edzői stábjától és játékosaitól. Hozzátenném, hogy túl gyakran fordul elő, hogy az utolsó percben a nyerésre álló csapat hasonlóan cselekszik. A kisördög a fejemben azt mondta, játsszunk tovább, de nem gondoltam, hogy ez milyen eseménysort indít el” – vélekedett Johnson, aki 2004-ben egy másik Ligakupa-mérkőzésen szintén utasította csapatát, hogy kapjanak gólt a középkezdésből. Akkor Lee Johnson (Gary Johnson fia) vissza próbálta adni a labdát egy sérülés miatt kirúgott labdát követően a Plymouth kapusának, ám véletlenül gólt szerzett. A középkezdés után Stevie Crawford ellenállás nélkül szerezhetett gólt.

„A kilencvenedik percben azt hittük, hogy megvan a meccs. Dan Burn fejsérülést szenvedett, így kirúgtam a labdát. Vártam a tizenhatos vonalánál, hogy visszakapjam, aztán amikor Byron Webster megindult, arra gondoltam, »hát ez meg mi?« Ami azt illeti, hihetetlen szépen átemelt. Ilyet még nem láttam. Aztán odafutottunk a Yeovil padjához, és egyértelmű volt, hogy nem gondolták meg magukat… A mester jól tette, hogy elküldött minket onnan, mert könnyen baj lehetett volna” – emlékezett vissza az eseményekre Doyle kapus.

A gól utáni tumultus és a tizenegyespárbaj

ANGLIA, LIGAKUPA
2. FORDULÓ
Carlisle United–Leicester City 2–5
Doncaster Rovers–Leeds United 1–3
Sunderland–Milton Keynes Dons 4–2
Bristol City–Crystal Palace 2–1
Barnsley–Southampton 1–5
Burton Albion–Fulham 2–2 – 11-esekkel 6–7
Burnley–Preston North End 2–0
Liverpool–Notts County 4–2 – h. u.
Norwich City–Bury 6–3
Leyton Orient–Hull City 0–1 – h. u.
West Ham United–Cheltenham Town 2–1
Yeovil Town–Birmingham City 3–3 – 11-esekkel 2–3
Derby County–Brentford 5–0
Queens Park Rangers–Swindon Town 0–2
Tranmere Rovers–Bolton Wanderers 1–1 – 11-esekkel 4–2
Peterborough United–Reading 6–0
Huddersfield Town–Charlton Athletic 3–2
West Bromwich Albion–Newport County 3–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik