nemzetisport.hu
2016.05.03 13:47 Frissítve: 2016.05.03 16:05

Rasszista orgia, edzőváltás, közfelháborodás – a leicesteri bravúr előzményei

A Premier League idénykezdetét megelőző hetekben nem a nyugalom szigete volt a Leicester City, tavaly nyáron több hullámban is felháborodott a közép-angliai város szurkolóserege. Előbb a nagyon népszerű menedzser, Nigel Pearson menesztése miatt, majd mert a görög válogatott szövetségi kapitányaként hatalmasat bukó Claudio Ranieri lett az utódja. És még Jamie Vardy kirúgása is szóba került.

Nigel Pearson nagy kedvenc volt Leicesterben, óriási felháborodás kísérte az elbocsátását (Fotók: Action Images)

Claudio Ranieri és a Leicester City diadalát már nemcsak Anglia, hanem az egész futballvilág zengi. A kiscsapat úgy indult neki a Premier League idényének, hogy ötezerszeres pénzt kínáltak a bajnoki címéért, de hónapról hónapra egyre többen hittek a közép-angliai klubban, és az elmúlt hetekben már azok is elhitték a happy endet, akik addig kétkedtek.

S persze az elmúlt napokban az is előkerült, hogy honnan indult az egész diadalmenet. Ha filmet készítenének a Leicester City meseszerű szezonjáról, a nyitó jelenet egy thaiföldi szállodában zajló orgia lenne.

A klub tulajdonosa, a thaiföldi Vichai Srivaddhanaprabha az előző idény után hazájába utaztatta a csapatot, hogy ott játsszon bemutató mérkőzéseket. Ezen a túrán három fiatal játékos helyi lányokkal töltötte az egyik estét. Orgiává vált a szórakozás, ráadásul videóra is vették, amint a játékosok rasszista megjegyzéseket tettek a hölgyekre. Botrány lett belőle, és az egészet csak fokozta, hogy a három utánpótláskorú futballista egyike James Pearson, a szakvezető Nigel Pearson fia volt.

Hatalmas botrány lett az orgiából

 

Nigel Pearson nagy közönségkedvencnek számított Leicesterben, és meg is dolgozott ezért. 2008-ban a fennállása során először az első két osztályon kívülre csúszó egylet menedzsere lett, és az első szezonjában visszajuttatta a gárdát a Championshipbe. Ott egyből a Premier League-be kerülés volt a cél, de miután a playoffban elbukott a csapat, Pearson távozott. Az új évad előtt vette meg a klubot Srivaddhanaprabha, aki egy esztendővel később, 2011 őszén visszahívta a szakembert.

Az edzővel 2014-ben visszajutott a Premier League-be az együttes, majd a következő idényben úgy maradt benn az élvonalban, hogy karácsonykor még utolsó volt – ilyesmire korábban csak kétszer akadt példa. Nagy volt az örömünnep a városban, ezért is hatott sokkolóan a szurkolókra, hogy a thaiföldi botrány után Pearson viszonya menthetetlenül megromlott a klub vezetőségével.

A menedzser az orgiában részt vevő három játékos elbocsátását kifogásolta, mire az elnökség jelezte, ilyen körülmények között nem tud együtt dolgozni vele.

„Micsoda? A Leicester City elbocsátotta Nigel Pearsont? Meg lehet oldani, hogy ugyanúgy visszavegyék, mint a múltkor?" – írta a Twitterre Gary Lineker, a klub legendája.

„És csodálkoznak, hogy a játékot most abbahagyó focisták inkább szakértőnek állnak" – írta Jamie Carragher.

„A Leicester sokáig az utolsó helyen állt, senki sem csodálkozott volna, hogy kirúgják Pearsont. De azután, hogy bravúros tavaszt produkálva mégis a Premier League-ben tartotta a klubot? Totális sokk. Ő Leicester hőse, mégsem folytathatja a munkát" – így Phil McNulty, a BBC szakértője.

És ők még a közszereplők voltak, akik kulturáltan fogalmazták meg a gondolataikat.

Az előző idényben Esteban Cambiasso lett az idény legjobb leicesteri játékosa – nem akart Ranierivel dolgozni
BAJNOK A LEICESTER CITY!
Képek: Ranieri megistenült, delíriumban Leicester – a bajnokünneplés! 
Buli a Vardy-házban és egy repülőn is: bajnok a Leicester City! 
Ez nagyon kellett: a Leicester visszaadta a futballba vetett hitet és a reményt 
A számok megerősítik, csoda történt Leicesterben 
A Leicester bajnoki címe megváltoztatja a sportfogadást 
Vardy egy képpel megsemmisítette a Tottenhamet 
Húsz év után először nem fogadott a Leicester bajnoki címére – megbánta 

A következő okot az aggodalomra az új tréner kiléte jelentette. A szurkolók attól féltek, hogy a Pearson két regnálása közötti időszakban megbukó Paulo Sousa (kilencből egy meccset nyert meg, mielőtt kirúgták, és 2010 októberétől 2011 májusáig nem volt munkája – utána írt alá a Videotonhoz), Sven-Göran Eriksson pároshoz hasonló külföldi szakember érkezik.

„Ha végignézek a szabad edzők listáján, azt kell mondanom, siralmas a helyzet. Nincs egy normális tréner, aki munkára vár. Na jó, ott van Jürgen Klopp, de ő miért jönne Leicesterbe, a kiesés ellen küzdeni? Ő bárhova is megy, az a csapat bajnokesélyes lesz" – írta az egyik leicesteri fórumozó nem sokkal az új menedzser kinevezése előtt.

„Claudio Ranieri? Tényleg? – ismét csak Gary Lineker Twitter-bejegyzését idéztük. Aztán a BBC-nek is beszélt. – Ranieri tapasztalt edző, ez nem vitás. De ez nagyon lehangoló választás a Leicestertől. Elképesztő, hogy mindig ugyanazok az emberek járkálnak körbe a kispadok között."

Az új menedzser kiválasztása finoman szólva sem csillapította a kedélyeket a városban. Mi magunk is örültünk annak Magyarországon, hogy Ranieri megbukott a görög válogatott szövetségi kapitányaként, vele vesztette el az esélyét az első kalapos csapat az Európa-bajnoki szereplésre.

Sokan temetni kezdték a Leicestert, főleg miután Ranieri kinevezésének harmadnapján a 2014–2015-ös idény csapatbeli legjobbjának választott Esteban Cambiasso bejelentette, nem köt új szerződést a klubbal, és azt sem titkolta, hogy Ranierivel nem akar együtt dolgozni.

Ilyen körülmények között készült a Leicester a szezonra, amelyet hiába nyitott 4–2-es győzelemmel a Sunderland ellen, másnap újabb botrány robbant ki.

Jamie Vardy egy szórakozóhelyen rasszista megjegyzést tett egy ázsiai vendégre, és mindezt videóra vették. A thaiföldi túrán történtek után nagyon kényesek voltak erre Leicesterben, a távol-keleti tulajdonosnak sem kellett sok ahhoz, hogy újabb játékostól szabaduljon meg. De Ranieri meggyőzte arról, hogy megtartsák a csatárt.

Később kiderült, ez kiváló döntés volt – a végeredményt már mindenki ismeri.

Claudio Ranieri a görög válogatottnál megbukott, Leicesterben azonban kapott még egy esélyt

 

2023.02.05 17:18:11

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Pep Guardiola együttese nem tudta kihasználni az Arsenal Everton elleni botlását.

2023.02.02 11:15:50

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2023. Anglia uralja a transzfertengert, el sem hinné, melyik három olasz klub költötte a legtöbbet.

2023.02.02 00:15:08

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A csaknem egymilliárd euró felfoghatatlanul nagy összeg.

2023.01.31 17:47:30

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A londoniak nyári szerzeményét „sokkolta”, hogy csapattársa egyik percről a másikra elhagyta a klubot. Ironikus.

2023.01.29 11:35:51

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A csapatból néhány éven belül világverő gárda is válhat, de ugyanekkora az esélye a totális csődnek.