Szalah-tripla, a Liverpool hétgólos meccsen gyűrte le a Leedset!

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.09.12. 18:25
null
Három góljával Szalah lett a mérkőzés hőse (Fotó: AFP)
Az angol labdarúgó Premier League 1. fordulójának legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzésén a bajnoki címvédő Liverpool 4–3-ra győzött a másodosztályból frissen feljutott, Marcelo Bielsa irányította Leeds United ellen. A Leeds háromszor egyenlített, ám Mohamed Szalah harmadik, az elsőhöz hasonlóan tizenegyesből elért góljára már nem volt válasza.

LIVERPOOL–LEEDS UNITED 4–3 (3–2)
Liverpool
, Anfield. Vezette: Oliver
Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson – Wijnaldum, Henderson (C. Jones, 66.), N. Keita (Fabinho, 59.) – Szalah, Firmino, Mané. Menedzser: Jürgen Klopp
Leeds: Meslier – Ayling, Koch, Struijk, Dallas – Phillips – Hélder Costa, Pablo Hernández (Roberts, 62.), Klich (Shackleton, 81.), Harrison – Bamford (Rodrigo, 62.). Menedzser: Marcelo Bielsa
Gólszerző: Szalah (4., 33., 88. – az elsőt és a harmadikat 11-esből), Van Dijk (20.), ill. Harrison (12.), Bamford (30.), Klich (66.)

KORÁBBAN
Crystal Palace–Southampton 1–0 (Zaha 13.)
Fulham–Arsenal 0–3 (Lacazette 8., Gabriel 49., Aubameyang 57.)

James Milner 16 éve a pályán volt a legutóbbi élvonalbeli Leeds-mérkőzésen, most a bajnok Liverpool csapattagjaként a kispadról nézhette, hogy ismét a Premier League-ben lépnek pályára a yorkshire-iek – szürreális „utazás” ez, akárcsak a Unitedé, mely a poklokat is megjárta a visszajutás előtt. A két edző ismeretében nyílt sisakos, szórakoztató mérkőzést várhattunk, és azt is kaptunk – már az első félidő öt gólt hozott.

A gólgyártást egy kezezésért megítélt büntetőből Mohamed Szalah kezdte meg már a 4. percben (1–0), ezzel a második játékos lett a PL történetében, aki egymást követő négy bajnokság első fordulójában is betalált (a másik Teddy Sheringham volt). Mondhatni, sokáig nem élvezhették felhőtlenül a leedsiek a Premier League atmoszféráját… Azért gyorsan felvették a ritmust: a 12. percben Kalvin Phillips hosszú indítást küldött a bal szélre Jack Harrisonnak. A szélső befelé indult, majd remek lövést küldött a kapuba(1–1)!

A 20. percben ismét a Liverpoolnál volt az előny: Andy Robertson bal oldali szögletét a megdöbbentően üresen érkező, védőjét „elhagyó” Virgil van Dijk fejelte nagy erővel a kapuba. Illan Meslier megállította a fejest, de már jóval a vonalon túl (2–1). Erre is jött a leedsi válasz: egy indítás után Van Dijk nagyon laza volt és óriásit hibázott, belekotort a labdába, de az Patrick Bamford elé került, ő pedig a jobb alsó sarokba lőtt (2–2).

Mielőtt Jürgen Klopp szakálla tovább őszülhetett volna, megint megszerezte a vezetést a Liverpool, egy rossz helyre tisztázott (vagy inkább nem tisztázott) beívelést követően Mohamed Szalah lőtte ki elemi erővel a rövid fölsőt (3–2). Erre a szünetig már nem jött felelet…

Mateusz Klich (43) a harmadik leedsi találatot ünnepli (Fotó: AFP)
Mateusz Klich (43) a harmadik leedsi találatot ünnepli (Fotó: AFP)

A második félidő – nem meglepő módon – már kontrolláltabb játékot hozott, sokáig gól sem esett. Ugyan a Leedsnek is volt lehetősége, de a Liverpool járt közelebb a gólszerzéshez, ám Georginio Wijnaldum ziccert hibázott, Firmino és Mané pedig rendre rossz megoldásokat választott a kapu közelében. Nem tudott kettővel meglépni a címvédő és megbűnhődött: a 66. percben Hélder Costa csavart a kapu elé jobbról, Mateusz Klich remekül átvette a labdát, majd a jobb alsó sarokba vágta azt – harmadszor is egalizált a Leeds United(3–3)!A beívelésnél négy leedsi jutott három liverpoolira a tizenhatoson belül, ez nem szokott jó kimenetellel kecsegtetni…

Jürgen Klopp csapatának negyedszer is dolgozni kellett az előny megszerzéséért, ehelyett majdnem hátrányba került, de Kalvin Phillips kitűnő szabadrúgása kevéssel elcsavarodott a jobb oldali kapufa mellett. A hazaiak meg nem adott gólt követően reklamáltak (Van Dijk talált be, hiába), az idő fogyott, a Leeds tartotta a nagyon értékes döntetlent. Egészen a 88. percig, amikor Rodrigo rossz belépője miatt tizenegyeshez jutott a Liverpool, Szalah ezt is értékesítette (4–3) – az egyiptomi támadó három góljával kínkeservesen, de kicsikarta a győzelmet a címvédő!

„Wow!” – álmélkodott a lefújás után Jürgen Klopp, és mi sem mondhatunk mást: rendkívül szórakoztató és izgalmas nyitány volt ez, amelyet alighanem még hosszú évek múlva is emlegetni fognak a szurkolók.

KÉSŐBB JÁTSSZÁK
18.30: Liverpool–Leeds United (Tv: Digi Sport1) – élőben az NSO-n!
21.00:
West Ham United–Newcastle United (Tv:Spíler1)
VASÁRNAP

15.00: West Bromwich Albion–Leicester City (Tv: Digi Sport1)
17.30: Tottenham Hotspur–Everton (Tv: Spíler1)
HÉTFŐ
19.00: Sheffield United–Wolverhampton Wanderers (Tv: Digi Sport1)
21.00: Brighton & Hove Albion–Chelsea

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

90+3. perc. INNEN MÁR NINCS VISSZAÚT, LIVERPOOL–LEEDS UNITED 4–3! Marcelo Bielsa csapata háromszor egyenlített az Anfielden, nagyon közel volt a bravúrhoz, de nem tudott pontot szerezni!

90+1. perc. Ha innen is feláll a Leeds, az azért hőstettgyanús…

88. perc. SZALAH EZT A BÜNTETŐT IS BELÖVI, 4–3, TRIPLA! Rossz irányba küldte a kapust.

88. perc. TIZENEGYES A LIVERPOOLNAK! Ez vitathatatlan, Rodrigo rossz belépővel fekteti meg Fabinhót.

87. perc. HAZAI HELYZET! Mané passzával Firmino kerül ziccerbe, de lövésébe belelép egy védő!

87. perc. 20:5 a kísérletek aránya, a Leeds háromszor találta el a kaput, mind a három gól lett.

86. perc. Alexander-Arnold tán először tud kapu elé csavarni egy labdát akcióból, mentenek a védők, Firmino elé, lövés, blokk, szöglet. Abból meg nem lesz semmi.

84. perc. Bielsa nagyot fújtat, majd idegesen járkál fel-alá a technikai zónában. Hosszabbítással együtt szűk 10 percet kellene kibírni.

81. perc. LEEDSI CSERE. Klich le, Shackleton be.

80. perc. Klopp kiselőadást tart a vonal mellett, alighanem a meg nem adott góllal kapcsolatos a magyarázata…

79. perc. Van Dijk szerez gólt, ám szabálytalanság miatt marad a 3–3. Nem örül…

79. perc. A Leeds az első újonc 2008 óta, amely legalább 3 gólt szerzett első mérkőzésén a címvédő ellen idegenben (akkor a Hull kapott ki 4–3-ra a Manchester Unitedtől).

77. perc. UHHHH, MAJDNEM 3–4! Phillips remek szabadrúgása csavarodik el a jobb oldali kapufa mellett kevéssel.

73. perc. Most nem tud rögtön gólra gólt rúgni a Liverpool, s egyáltalán nincs könnyű helyzetben: az idő fogy, s a Leeds háromszor egyenlített már, nem lenne csoda, ha Bielsa játékosai elhinnék magukról, hogy ma itt nekik bármi sikerülhet…

66. perc. GÓÓL, ELKÉPESZTŐ, HARMADSZOR IS EGYENLÍT A LEEDS, 3–3!!! Hélder Costa ad középre jobbról, Klich elé kerül a labda, ő pedig egy átvétel után ki is lövi a jobb alsót! Remekül csinálta a lengyel középpályás!

66. perc. CSERÉL A LIVERPOOL. Henderson ballag le, de előtte átadja a csapatkapitányi karszalagot Van Dijknak. Beáll a helyére Curtis Jones.

62. perc. KETTŐS CSERE A LEEDSNÉL. Bamford helyére Rodrigo, Pablo Hernández helyére Roberts áll be.

61. perc. Leedsi lehetőség! Dallas jut be a bal oldalon a tizenhatoson belülre egy kényszerítővel, élesen középre lőtt labdáját Alisson kitolja. Kontrázik a Liverpool, Mané lövése nem talál kaput.

60. perc. Mané ugrana ki, de üggyel-bajjal megállítják. Jön vissza a labda egyből, Szalah lő, blokkba. Nincs még vége, Robertson tüzel balról, éles szögből, ez a kapus zsákmánya.

59. perc. CSERE. Keita helyére Fabinho áll be a Liverpoolba.

58. perc. Harrison emelésével (és Alexander-Arnold közreműkövésével) megrezgeti a hálót a Leeds, de les. Az is volt, ha nem is sokkal. Ha nem les, öngól lett volna.

56. perc. Picit többet van a labda a Leedsnél, viszont a Liverpool már 7 labdát szerzett a Leeds kapuja előtt, és ezt elég nehéz megúszni… Támad a Leeds, Gomez gyorsít fel és tisztáz szép becsúszással Bamford elől.

54. perc. Gegenpressinggel labdát szerez a Liverpool, de nem tudja tiszta ziccerig játszani, Firminót megállítják. Egy akcióval később megint Firminótól pattan el a labda.

51. perc. Hélder Costa indít szólót befelé a jobb szélről, de megállítják, s hiába néz csúnyán Oliverre, a játékvezető nem lát okot a beavatkozásra.

49. perc. ZICCER, KIMARAD! Wijnaldum szerezhetné meg a negyedik liverpooli gólt, de 8 méterről leadott, félmagas lövését Meslier védi!

48. perc. Gomez elegánsan lekapcsol egy leedsi akciót, majd lendületből elindul a jobb szélen, de beledöngölik a földbe.

46. perc. CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

Mohamed Szalah saját maga második, a Liverpool harmadik gólját lövi (Fotó: AFP)
Mohamed Szalah saját maga második, a Liverpool harmadik gólját lövi (Fotó: AFP)

1. FÉLIDŐ

45+2. perc. FÉLIDŐ! Szórakoztató meccset vártunk, szórakoztató meccset kaptunk! A Liverpool (főleg védekezésben) kicsit „túl lazának” tűnik, így hiába vezetett kétszer a címvédő, az újonc Leeds kétszer egyenlíteni tudott. Szalah brutális erejű lövésére egyelőre azonban nem találtak választ Bielsáék, 3–2 a félidőben az állás.

44. perc. Hélder Costát állítják meg a hazaiak, a VAR megnézi, nincs büntető. A kontrából robog a Liverpool, az eddig meglepően „csendes” Alexander-Arnold csele rossz, dugába dől az akció.

40. perc. Manénak még van muníciója, most balösszekötőben bukkan fel és lő, blokk, szöglet. A kornert ezúttal tisztázzák a leedsiek.

39. perc. HELYZET! Mané lép ki a jobb oldalon, lapos lövését Meslier védi lábbal. A partjelző int, les.

36. perc.A mérkőzés alakulása kevés esélyt hagy a kitekintésekre, de rögzítsük: az idény nyitó mérkőzésén Fulham–Arsenal 0–3, a Crystal Palace pedig 1–0-ra legyőzte a Southamptont.

33. perc. GÓÓÓL, ITT VAN MEGINT A LIVERPOOLI VEZETÉS, SZALAH, 3–2! Robertson teker a tizenhatoson belülre egy szabadrúgást, Struijk pont rossz helyre, Szalah elé csúsztatja ki azt. Az egyiptomi köszöni, és 14 méterről valósággal szétrúgja a rövid fölső sarkot. Bombagól!

30. perc. VAN DIJK HIBÁZIK, BAMFORD LECSAP, MEGINT EGYENLÍT A LEEDS, 2–2! Egy indítás után Van Dijk szokatlanul nagyot ront, rosszul (túl lazán) kotor bele a labdába, és gyakorlatilag ziccert ajándékoz ezzel Bamfordnak, aki egy az egyben nézhet farkasszemet Alissonnal. Megoldja, a jobb alsóba lő, bár a kapus beleért a labdába. Óriási védekezési hiba után megint hajthat a vezetés kicsikarásáért a Pool!

28. perc. MESLIER! Szalah juttatja be a tizenhatoson belülre a labdát, egy leedsi védő olyan szerencsétlenül ér bele abba, hogy az felpörög és be is esne a léc alá, ha Meslier óriási reflexszel nem tolná azt szögletre.

25. perc.Azt kapjuk, amit vártunk a két csapattól (és edzőtől), nyílt játékot és lehetőségeket. Klopp arckifejezését látva ő azért örülne a kevésbé nyílt játéknak is.

22. perc. Harrison hozza egy kiugrással a szívbajt a hazaiakra, de les. Azért jó lesz vele vigyázni az eddigiek alapján…

20. perc. ISMÉT ELŐNY A LIVERPOOLNÁL, VAN DIJK, 2–1!!! Robertson ível be balról szögletet, Van Dijk megdöbbentően üresen érkezik lendületből, felugrik, majd az ötösről erős fejest küld a kapuba. A háló ugyan nem zörren meg, de egyértelműen bent volt a labda.

18. perc. Most bezzeg! Előbb Hélder Costa marad le egy belőtt labdáról, aztán Aylinget kell megállítania a liverpooli védőknek.

17. perc. Klopp kissé ziláltan járkál az oldalvonal mellett. Igen jól kezdett a Liverpool, de gyakorlatilag belefutott a késbe, úgy, hogy annak előjele sem volt, mert a Leeds előtte helyzet közelébe sem jutott.

15. perc. Mané betör a tizenhatoson belülre, az alapvonal felé vezeti a labdát, bead, de nem hogy szöglet nem lesz, még vissza is pattan rá a játékszer. Kirúgás...

12. perc. GÓÓL, EGYENLÍT A LEEDS A SEMMIBŐL! Méghozzá gyönyörű góllal! Egy hosszú indítás száll a bal szélre. Harrison egymaga van, de elvállalja az egyéni akciót, egy csel után befelé húz, majd remek lövést küld a kapu jobb alsó sarkába! 1–1!

6. perc. Ebben az idényben is folyamatos lesz a vita a kezezések megítéléséről alighanem. Legalábbis a szurkolók között biztosan. Nem kezdődik jól az idény a Leedsnek.

5. perc. Szalah a második játékos a Premier League történetében, aki négy egymást követő idény nyitó fordulójában gólt lőtt, az első Teddy Sheringham volt.

4. perc. VEZET A LIVERPOOL, SZALAH, BÜNTETŐBŐL! Robin Koch kezezése után tizenegyeshez jut a címvédő, Mohamed Szalah belövi, 1–0! Magabiztos végrehajtás, nagy erejű lövés a kapu közepébe.

2. perc. Firminóé az első helyzet, de a jobbösszekötőben kilépő liverpooli center labdáját közös erővel menti a kapus és a védők.

1. perc. 30 év után címvédőként kezd egy bajnokságot a Liverpool, 16 év után ismét az élvonalban a Leeds, kezdődik a mérkőzés!

Pályán a csapatok, vörösben a Liverpool, fehérben a Leeds (nincs meglepetés...), hamarosan kezdünk!

A Premier League hivatalos honlapja szerint Marcelo Bielsa lesz a második világháború óta a második legidősebb „edződebütáns” az angol élvonalban (65 éves és 53 napos ma). Ennél idősebben csak a holland Dick Advocaat mutatkozott be edzőként az angol első osztályban (ő már 67 volt ekkor).

• A Liverpoolnál Jordan Henderson, Xherdan Shaqiri és Kosztasz Cimikasz volt maródi, a Leedsnél Bielsa Adam Forshaw kivételével teljes keretből válogathat.

Ez a Leeds első Premier League-mérkőzése 2004. május 15. (Chelsea–Leeds United 1–0) óta. A yorkshire-i csapat akkor Carson – F. Richardson, Duberry, Radebe, Matteo, Harte – G. Kelly, Milner, Olembé – A. Smith – Wilcox összeállításban lépett pályára. Az összekötő kapocs a mostani Liverpoollal James Milner, aki Leeds-nevelés, s a kiesés pillanatában aligha hihette (18 évesen), hogy amikor nevelőegyesülete visszatér a PL-be, ő a Liverpool bajnokcsapatának tagjaként látja ezt.

• Klopp vs. Bielsa, aligha látunk ma unalmas 0–0-t (legalábbis reméljük). A Liverpool 2017. április 23. (Liverpool–Crystal Palace 1–2) óta nem veszített bajnoki mérkőzést az Anfielden, a sorozat 59 meccset (48 győzelem, 11 döntetlen) számlál. A Pool az előző bajnoki idényben egy kivételével minden hazai mérkőzését megnyerte, július 11-én a Burnley szerzett pontot az Anfielden (1–1).

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Az angol labdarúgó Premier League 1. fordulójának legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzésén a bajnoki címvédő Liverpool a másodosztályból frissen feljutott, Marcelo Bielsa irányította Leeds Unitedet fogadja az Anfielden. Tartsanak velünk, kövessék a mérkőzést a Nemzeti Sport Online élő, szöveges tudósítása segítségével!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik