A Manchester City pontokat vesztett a leedsi esőben

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.10.03. 18:27
null
Rodrigo (fehérben) remekül szállt be, és szemfüles góllal egyenlített (Fotó: AFP)
Az angol labdarúgó Premier League 4. fordulójában újabb pontokat veszített a Manchester City: Pep Guardiola csapata a Marcelo Bielsa vezette Leeds United otthonában, az Elland Roadon játszott 1–1-es döntetlent.

ANGOL PREMIER LEAGUE
4. FORDULÓ
LEEDS UNITED–MANCHESTER CITY 1–1 (0–1)

Leeds, Elland Road, zárt kapuk mögött. Vezette: Dean
Leeds: Meslier – Ayling, Koch, Cooper – Philips – Hélder Costa, Klich (L. Davis, 77.), Dallas, Alioszki (Poveda, a szünetben) – Bamford, Roberts (Rodrigo, 56.). Menedzser: Marcelo Bielsa
Man. City: Ederson – K. Walker, Rúben Dias, Laporte, B. Mendy (Aké, 72.) – Rodri – Ferran Torres (Bernardo Silva, 65.), De Bruyne, Foden, Sterling – Mahrez (Fernandinho, 77.). Menedzser: Pep Guardiola
Gólszerző: Rodrigo (59.), ill. Sterling (17.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Marcelo Bielsa Leedse Pep Guardiola Manchester Cityje ellen – a 4. forduló legpikánsabb mérkőzése mindenképpen jó szórakozást ígért. Pláne úgy, hogy az újonc őrült mérkőzéssel nyitotta a bajnokságot a címvédő Liverpool ellen, majd megnyerte a következő két meccsét, a manchesteriek pedig a Leicester elleni 2–5 után nyalogatták sebeiket. Már az új (és szokás szerint méregdrágán igazolt) középhátvéddel, Rúben Diasszal a soraikban.

Ehhez képest az első félidő első fele úgy nézett ki, mint szinte minden mérkőzés, amikor a City egy újonccal játszik: nyomasztó manchesteri fölény, megilletődött ellenfél. Kevin De Bruyne már a 4. percben kis híján megszerezte a vezetést a vendégeknek (a kapufát találta el éles szögből leadott szabadrúgásból), Raheem Sterling és Ferran Torres „szétkapta” a leedsi védelmet a széleken. Torres egy gólvonalról mentett lövésig is eljutott, és ezt a nyomást nem lehetett bírni, a 17. percben megszerezte a vezetést a Manchester City.

A Leeds a tizenhatosa előtt, középen veszített labdát, amely Sterlinghez jutott a bal szélen. Az angol válogatott támadó szokása szerint befelé indult, majd precíz lövést küldött a hosszú alsó sarokba (0–1). Kétség sem férhetett ahhoz, hogy Guardioláék vezetése megérdemelt.

Ahogy telt az idő, úgy kapott egyre jobban lábra a Leeds, több szép akciót is végigvitt, ám Ederson állta a sarat, a félidő hajrájában Stuart Dallas, majd Luke Ayling kísérletét is remekül védte. Tegyük hozzá, a félidő összképe alapján a hazaiak kezet foghattak volna Fortunával, ha döntetlennel fordulnak...

A második félidőt helyzettel indította a Leeds, és a folyamatos esőben egyre nehezebb talajúvá váló pályán egyértelműen jobban érezte magát. Bielsa harcba küldte Rodrigót, aki első helyzetéből szögletet harcolt ki, majd a sarokrúgás után Ederson csúnya hibáját kihasználva szemfüles góllal kiegyenlített (1–1). És a második játékrész elején látottak alapján ez nem is volt érdemtelen!

A Leeds egyértelműen vérszagot kapott, Rodrigo pedig remek beszállása után duzzadó önbizalommal játszott, és sokkal veszélyesebbé tette a hazaiak támadásait. Jellemző, hogy Guardiola védőt cserélt a hajrá előtt (persze korábban már a támadósorban is frissített), majd a támadó Rijad Mahrez helyére a védekező középpályás Fernandinhót hozta be.

A nagyon jó mérkőzés eseménydús hajrájában ismét a Manchester City kezdeményezett, ám hiába dolgozott ki jó néhány lehetőséget, egyiket sem tudta gólra váltani. Maradt az igazságtalannak nem nevezhető döntetlen, a Leeds United ismét bizonyította, hogy fel tudja venni a versenyt a bajnokság nagyágyúival!

KORÁBBAN
Everton–Brighton 4–2 (Calvert-Lewin 16., Mina 45+2., James 52., 70., ill. Maupay 41., Bissouma 90+2.)
Chelsea–Crystal Palace 4–0
(Chilwell 50., Zouma 66., Jorginho 78., 82. – mindkettő 11-esből)

AZ ÁLLÁS
1. Everton4412–5+712
2. Leicester City3312–4+89
3. Liverpool339–4+59
4. Chelsea421110–6+47
5. Leeds United42119–8+17
6. Newcastle42116–5+17
7. Aston Villa224–0+46
8. Arsenal3216–4+26
9. Crystal Palace4225–7–26
10. Tottenham31116–4+24
11. Manchester City31116–7–14
12. West Ham3125–4+13
13. Manchester United2114–5–13
14. Brighton & Hove Albion4138–10–23
15. Southampton3123–6–33
16. Wolverhampton3123–7–43
17. West Brom3125–11–61
18. Sheffield United330–4–40
19. Burnley333–8–50
20. Fulham333–10–70
Tökéletes szinkron Guardiola és Bielsa között (Fotó: AFP)
Tökéletes szinkron Guardiola és Bielsa között (Fotó: AFP)

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

90+4. perc. VÉGE, HÁRMAS SÍPSZÓ! LEEDS UNITED–MANCHESTER CITY 1–1! Bielsa és Guardiola kedélyesen elbeszélget a szakadó esőben. A Manchester City 30 perc alatt eldönthette volna a mérkőzést, a második félidő alapján ki is kaphatott volna, a döntetlen nem igazságtalan!

90+3. perc. MAJDNEM ÖNGÓL! Bamford minden meccsen betalált eddig, majdnem most is küld egy csukafejest a saját kapujába, de a leedsiek szerencséjére kapus is van…

90+2. perc. SÁRGA LAP! Akár piros is lehetett volna, Dallas a labdával mit sem törődve rúgott bele Bernardo Silvába. El is porol gyorsan a tetthelyről.

90. perc. A Leeds ugye a Liverpool ellen is döntetlennel kezdte a 90. percet, aztán kikapott… 3 perc a ráadás.

90. perc. De Bruyne ível a kapu elé egy szabadrúgást, Ayling csúsztatja ki szögletre.

89. perc. De Bruyne bal oldali beadására Sterling emelkedik, a kapu mellé fejel. Fogy az idő, Guardiola idegesen járkál. A City most ismét irányít, vannak lehetőségei, de az áttörés várat magára.

87. perc. Foden erőszakol ki egy lövőhelyzetet, de csak szögletet tud kiharcolni.

86. perc.Az elmúlt percekről sokat elmond, hogy a rendező ismétlést sem tud mutatni, annyi az esemény…

86. perc. Bamford ugrik meg, de Edersonba lő. Les lett volna...

86. perc. Sterling dob be egy cselt a jobb szélen, átesik a védőn, nincs tizenegyes! Sterling nem érti.

85. perc. NEM KELLETT SOK! Sterling nagyon kevéssel téveszti el szokásos jobblábas csavarásával a kaput.

83. perc. NAGY HELYZET! Foden viszi be a labdát a tizenhatoson belülre, Bernardo Silva lő, a kísérletet a kapu torkából tisztázzák! A VAR megnézi az esetet, nincs ok tizenegyest adni.

82. perc. Bernardo Silva cselez a jobb oldalon befelé, csavarása elkerüli a kaput.

80. perc. Sterling lövésre készít le, De Bruyne-nek nem kell kétszer mondani, blokk!

79. perc.Guardiola arcán erős aggodalom érződik. A Leeds lehet, hogy még közelebb is áll most a három pont megszerzéséhez, ami azért elképesztő ahhoz képest, hogy az első 30 percben nyomasztó volt a Manchester City fölénye. Bielsa csapata óriásit javult.

77. perc. LEEDSI CSERE. Klich helyére Leif Davis érkezik. VÁLT A CITY IS. Mahrez helyére Fernandinho, támadó helyére védekező középpályás!

76. perc. Egy bal oldali manchesteri beadás surran el a hosszún felbukkanó Sterling előtt.

74. perc. HAZAI HELYZET! Rodrigo adja be a labdát, Bamford belecsúszik, nem megy be!

72. perc. Sterling iramodik meg a bal szélen, de túlgondolkodja a befejezést, a labdát meg elviszi a Leeds kapusa, Meslier.

72. perc. CSERÉL A CITY. Mendy helyére Aké jön be.

69. perc. ÓÓÓÓ, MAJDNEM 2–1! A Leeds egyértelműen vérszagot érez! Ayling a jobb oldalról ível be, Bamford megcsúsztatja a labdát, Rodrigo stukkol, Ederson a lécre simítja a labdát, szöglet!

68. perc. Egy szabadrúgás után a Leeds eltalálja a kapufát, de már les volt. Cooper fejese Rodrin megcsúszva ment a kapufára.

67. perc. Most Mahrez már tükörszélsőként cselekszik, jobbról befelé kanyarodik, majd ballal messze a kapu mellé tüzel.

66. perc. De Bruyne passzol a jobb szélre áthúzódott Mahreznek. Az algériai meglepőt húz, mert nem befelé, a bal lábára, hanem kifelé cselez, majd jobbal a kapu mellé lő.

65. perc. CSERÉL A CITY. Ferrán Torres le, Bernardo Silva be.

64. perc. Philips távoli, jobblábas csavarását kapja le Ederson. A másik kapunál De Bruyne veszi vissza a labdát a jobb lábára a bal szélen, majd éles lövést küld a hosszú alsó sarok mellé!

59. perc. RODRIGO ELŐBB KIHAGY EGY HELYZETET, MAJD KIEGYENLÍT, 1–1!!! A csereként beállt csatár előbb éles szögből leadott erős lövésével szögletet harcol ki (a labda egy védőt és a lécet is érintette). A beívelés után Ederson nagyot hibázik, Rodrigo ott ólálkodik, és közvetlen közelről a kapuba lövi a labdát! Ederson el akarta ütni a csúszós labdát, ám Mendyre paskolta azt, s Rodrigo nagyon jó helyen „lesipuskázott”.

56. perc. CSATÁRT CSERÉL A LEEDS. Rodrigo áll be Roberts helyére.

55. perc. Újabb veszélyes leedsi támadás, Bamford átcsetlik a labdán. Az ellentámadás végén előbb Sterling lő blokkba, majd De Bruyne csúnyán fölé, de az utóbbi egyébként is les volt.

52. perc. Egy jó leedsi akció végén Ayling dübörög be a jobb oldalon a tizenhatoson belülre, majd egy förtelmes beadással lerombolja mindazt, amit a United addig épített.

51. perc. A City kicsit visszaállt, s várja, hogy tud-e a Leeds ezzel kezdeni valamit.

46. perc. Folytatjuk! HELYZETTEL! Hélder Costa pattan meg a jobb szélen, lapos beadására Bamford robban be, de nem tud kapura lőni rendesen, szögletre mentenek a bekkek!

A LEEDS CSERÉLT A SZÜNETBEN. Alioszki helyére Poveda állt be.

1. FÉLIDŐ

45+2. perc. FÉLIDŐ, LEEDS UNITED–MANCHESTER CITY 0–1. Nem veszélytelen a Leeds, de azért az első 25-30 percben nyújtottnál sokkal többet kell nyújtania. Mondjuk a trend felfelé ível… PIHENŐ!

Sterling megszerzi a Manchester City vezető gólját (Fotó: AFP)
Sterling megszerzi a Manchester City vezető gólját (Fotó: AFP)

45+1. perc. EGYENLÍTÉSI LEHETŐSÉG! Ayling lép meg a jobb szélen, csinál egy visszacselt, közelről, ballal próbál a kapuba lőni, ám Ederson kivetődik elé és ment!

45. perc. Kicsit csendesebb a félidő második fele, a Leeds egyre többet birtokolja a labdát, a City szorítása enyhült. A vendégek 1–0-s vezetése teljesen megérdemelt, és a yorkshire-iek szerencsésnek mondhatják magukat, hogy csak egy gól a hátrányuk.

39. perc. De Bruyne szökteti Sterlinget, aki nem vállalja el ballal a lövést, inkább addig cselezget, míg szerelik. Aztán Ferrán Torres jó lövése zúg el kevéssel a kapu mellett!

37. perc. EZ SZÉP! Nagyon formás leedsi támadás, Dallas bukkan fel váratlanul a tizenhatoson belül, megvív Walkerrel, de közelről nem tudja elemelni a labdát Ederson mellett, védeni tud a City kapusa!

36. perc. SÁRGA LAP! Hélder Costa húzna el a jobb szélen, Mendy véget vet az ugrálásnak egy szabálytalansággal. Egy sárga lapért cserébe.

33. perc. Foden futtatja a jobb szélen Walkert, a védő beadását Meslier fogja kivetődve.

26. perc. 2:11 a kísérletek aránya, a Manchester City a vártnál is nagyobb fölényben van. A Leedsnek volt két szép akciója (és ezekből két lehetősége), de továbbra is alárendelt szerepet játszik, bár az elmúlt öt percben mintha éledezne.

24. perc. Szép leedsi kombináció után az első három bajnoki mindegyikén betaláló Bamford durrant a rövid sarok mellé.

22. perc. Újra labdát veszít a Leeds saját térfelén, de megússza, mert Foden nem találja el a kaput. Simán lehetne már 0–3 a játék képe alapján, eddig óriási a különbség a két csapat között.

21. perc. Manchesteri szöglet balról az ömlő esőben. De Bruyne jól csavarja be, Laporte érkezik, a kapu mellé fejel!

17. perc. EDDIG BÍRTA A LEEDS, RAHEEM STERLING MEGSZERZI A VEZETÉST A CITYNEK, 0–1!!! Hibázik középen a leedsi védelem, s a Manchester City a tizenhatos előtt szerez labdát. Az kikerül balra. Sterling elindul megint befelé, majd jobbal, 14 méterről precíz csavarást küld a hosszúba. Ez már nagyon érett!

16. perc. GÓLVONAL! Sterling trükközget a bal szélen, majd jól gurít vissza, Ferrán Torres tüzel, Cooper a gólvonalról ment!

14. perc. AZ ELSŐ LEEDS-HELYZET! Ayling ível be jobbról tökéletesen, Alioszki megelőzi az elbámészkodó Walkert, de nem irányítja jól a fejest, mely így elkerüli a kaput!

12. perc. SÁRGA LAP! Bamford veri karral torkon Laporte-ot, villan a lap.

12. perc. Most Phillips blokkol bele De Bruyne 16 méterről leadott lövésére. Nagyon érik a vendégek vezető gólja. A szöglet után Rúben Dias egyből megszerezhetné első gólját a Manchester City mezében, ám 6 méterről a jobb kapufa mellé fejel.

10. perc. Sterling egy testcsel után megindul balról befelé, lövőhelyzetet keres, de Ayling megállítja.

8. perc. Nem nagyon érzi eddig a ritmust a Leeds, támadást nem is tud vezetni. Bielsa szigorú tekintettel kiosztja csapatát.

4. perc. KAPUFA! De Bruyne bal oldali szabadrúgása telibe kapja a jobb oldali kapufát, és onnan megy ki! Alaposan meglepett mindenkit a belga világklasszis, mivel onnan inkább beadásra lehetett számítani. Ehhez képest rácsavarta a labdát gyönyörűen a rövidre, balszerencséje volt.

3. perc. Jól kezd a City, Sterling lövése megy el a kapu fölött.

1. perc. Walker lövése vágódik szögletre. A kornert tisztázzák.

1. perc. Fehérben a Leeds, sötét mezben a Manchester City, útjára indult a labda!

• Két mérkőzést már lejátszottak ma a fordulóból, a Chelsea 4–0-ra győzte le a Crystal Palace-t, az Everton pedig 4–2-re a Brightont. Carlo Ancelotti csapata százszázalékos négy forduló után! Sőt, az Everton 1894–1895 óta először nyerte meg az első hét tétmérkőzését egy idényben!

• A Premier League hivatalos honlapja szerint a Manchester City a legutóbbi 31, újonc csapat ellen lejátszott bajnokijából csak egyet veszített el (25–5–1, az egyetlen vereség a Norwich ellen jött össze).

A Manchester Citynek centerben vannak problémái, Sergio Agüero és Gabriel Jesus is sérült, több középcsatár pedig nincs a keretben. Ilkay Gündogan koronavírusos, viszont csatlakozott a kerethez és egyből a kezdőcsapatba került a Benficától méregdrágán megvásárolt Rúben Dias. Méregdrága védő Guardiola Cityjében, ki látott még ilyet...?

A két csapat eddigi öt bajnokiján 26 gól esett, több mint ötgólos átlag, ezt akár vehetjük biztató jelnek is...

• A Leeds United két győzelemmel és egy vereséggel a 7. helyről várta a fordulót. A Manchester City egy győzelemmel és egy vereséggel a 13. pozícióban volt. Guardioláék az előző fordulóban csúnyán beleszaladtak a késbe, a Leicester City az Etihadban nyert három góllal (2–5).

Bielsa és Guardiola egy Athletic Bilbao–Barcelona mérkőzésen (Fotó: AFP)
Bielsa és Guardiola egy Athletic Bilbao–Barcelona mérkőzésen (Fotó: AFP)

• Ha minden igaz (és jók a Transfermarkt adatai), akkor Guardiola és Bielsa háromszor mérte össze a tudását. Guardiola mindháromszor a Barcelona, Bielsa az Athletic Bilbao kispadján ült. A spanyol bajnokságban Bilbaóban 2–2-re végeztek a felek, majd a Barcelona 2–0-ra győzött otthon, s a katalánok legyőzték a baszkokat a kupadöntőben is (3–0).

• Bielsa maga azt mondja, nincs mester és tanítványa, mentor és nebuló kapcsolat. „Nem érzem úgy, hogy Guardiola mentora lennék. És ez nem csak érzés, erre bizonyíték is van. Ha van olyan edző, aki teljesen függetlenül dolgozza ki a saját ötleteit, az pont Guardiola. Nem csak azért van ez így, mert én mondom: hanem azért is, mert a csapatai úgy játszanak, mint egy másik együttes sem.”

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Bielsa vagy Guardiola, Leeds vagy Manchester City? Ha nem is kimondottan mester és tanítványa mérkőzés következik a Premier League-ben, de Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere sosem titkolta, mekkora befolyást gyakoroltak rá a jelenleg a Leedset irányító Marcelo Bielsa nézetei. Tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik