PL: a Manchester United ismét kiütötte a Leedset

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2021.08.14. 15:28
null
A mérkőzés két főszereplője: Paul Pogba kiosztott négy gólpasszt, míg Bruno Fernandes mesterhármast ért el (Fotó: AFP)
A Premier League története során először találkozott egymással az 1. fordulóban a Manchester United és a Leeds United, ugyanakkor az nem először fordul elő, hogy a „vörös ördögök” kiütik a „pávákat” – 2020 decemberében 6–2-re, most pedig 5–1-re diadalmaskodtak a manchesteriek, mindkétszer az Old Traffordon.

Annyi biztos, hogy a Manchester Unitednél értenek a váratlan helyzetek megkomponálásához: azt már tudni lehetett, hogy a „vörös ördögök” szerződtették Raphael Varane-t a Real Madridtól, ám arra talán senki sem számított, hogy a bemutatására épp a Leeds United elleni bajnoki nyitányon kerül majd sor.

Az angol bajnokság 1971-ben még nem a Premier League nevet viselte, legutóbb ekkor találkozott a Manchester United és a Leeds a nyitó fordulóban. Akkor a leedsiek örülhettek, 1–0-ra nyertek éppen az Old Traffordon – ez egyben azt jelenti, hogy a Premier League története során ez volt az első alkalom, hogy a két klub egymás ellen kezdte meg a bajnoki idényt.

A mérkőzés első húsz percében az iramra nem lehetett panasz, helyzetek itt is, ott is adódtak, Mason Greenwood léc alá tartó lövését nagy bravúrral hárította Illan Meslier – a tempóra a csapatok tavaly decemberi mérkőzésén sem lehetett panasz.

Bruno Fernandesnek mintha eszébe jutott volna, hogy az előző idényben szenteste előtt négy nappal „megajándékozta” Marcelo Bielsa együttesét két góllal, így szokását megtartva – ha nem karácsonyi meglepetés gyanánt – ezen a meccsen is gólt szerzett: Paul Pogba nagyszerűen tálalt a portugál klasszis elé, aki a büntetőterületen belülről kapura lőtt, és a már említett Meslier ugyan lábbal bele tudott érni a labdába, az a háló jobb oldalában kötött ki.

Az idény kezdetéig kérdéses volt, hogy David de Gea vagy Dean Henderson nevével kezdődik majd a manchesteriek összeállítása (végül előbbire esett Ole Gunnar Solskjaer választása), az azonban talán kijelenthető, hogy Luke Ayling tizenhatoson kívülről eleresztett bombáját egyikőjük sem hárította volna – De Geának ez a gyakorlatban sem sikerült, így a Leeds egyenlített a 48. percben.

Sokáig nem örülhettek a „pávák”, az 52. percben Mason Greenwood lefutotta a gólszerző Aylinget, és kilőtte a jobb alsót, majd az 54. percben Fernandes duplázott – a gólpasszokat pedig ki más is adhatta volna, mint a meccsen ekkor három asszisztnál járó Pogba…

Bruno Fernandes megállíthatatlannak tűnik! Az 1977–1978-as idény óta nem volt arra precedens, hogy egy játékos mesterhármast szerezzen a Manchester United idénynyitó meccsén – ez most Lou Macari után a portugál középpályásnak sikerült, miután a 60. percben a keresztléc alá tüzelt.

A mai mérkőzés után bizonyára sokan emlegetik majd Fernandest, az MU szimpatizánsai azonban feltehetően Pogbáról is ódákat fognak zengeni, a francia a 68. percben negyedik gólpasszát osztotta ki – egy mérkőzésen eddig egyetlen Manchester United-játékos sem volt képes erre, továbbá ez már most több, mint a Premier League 2020–2021-es kiírásában jegyzett három asszisztja. A gólszerző ezúttal Fred volt, amivel a végeredmény is kialakult, a manchesteriek 5–1-re legyőzték a Leedset.

ANGOL PREMIER LEAGUE
1. FORDULÓ
Péntek
Brentford–
Arsenal 2–0(Sergi Canós 21., Nörgaard 73.)
Szombat

Manchester United–Leeds United 5–1 (Bruno Fernandes 30., 54., 60., Greenwood 52., Fred 68., ill. Ayling 48.)
Chelsea–Crystal Palace 3–0 (M. Alonso 27., Pulisic 40., Chalobah 58.)
Leicester City–Wolverhampton Wanderers 1–0 (Vardy 41.)
Everton–Southampton 3–1 (Richarlison 47., Doucouré 76., Calvert-Lewin 81., ill. A. Armstrong 22.)
Watford–Aston Villa 3–2 (Dennis 10., I. Sarr 42., C. Hernández 67., ill. McGinn 70., Ings 90+7. – 11-esből)
Burnley–Brighton & Hove Albion 1–2 (Tarkowski 2., ill. Maupay 73., A. Mac Allister 78.)
Norwich City–Liverpool 0–3 (Jota 26., Firmino 65., Szalah 74.)
Vasárnap
15.00:
Newcastle United–West Ham United (Tv:Digi Sport1)
17.30:Tottenham Hotspur–Manchester City (Tv:Spíler1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik