Őrület a Wembleyben, ismét lesz walesi az angol élvonalban

Vágólapra másolva!
2011.05.30. 18:06
null
Íme, a Premier League első walesi csapata! (Fotó: Action Images)
Ismét lesz walesi csapat az angol labdarúgó élvonalban: a Swansea elsősorban Scott Sinclair három góljának köszönhetően 4–2-re legyőzte a Readinget a másodosztály (Championship) rájátszásának döntőjében, így 1983 után tért vissza az élvonalba. A Premier League történetében először lesz walesi csapat az elitliga tagja.

Amiről a Cardiff többször is kevéssel csúszott le, azt walesi riválisa, a Swansea City teljesítette: a „hattyúk" diadalmaskodtak a Championship rájátszásában és feljutottak az élvonalba. Tették ezt egy olyan meccsen, amelyen minden volt: tizenegyesek, hat gól, öngól, egy valószínűtlen feltámadás – óriási találkozó volt a Reading elleni!

A Swansea nyitásként gyakorlatilag elsöpörte ellenfelét: a meccs elején volt egy kis balhé, majd a 21. percben Sinclair büntetőből szerzett vezetést a walesieknek. A Reading még rendezni sem tudta sorait, megkapta a másodikat, miután a 22. percben Stephen Dobbie eszelős vágtát mutatott be a jobb szélen, beadásába a kapus még beleért, de így lett az jó Sinclairnek, aki a rövidbe vágta a labdát.

A második gólnál előkészítő Dobbie a 40. percben az egészen pocsékul játszó grúz légiós, Hizanisvili újabb hibáját kihasználva megszerezte a harmadikat, így a szünetben a Swansea szurkolótábora már ünnepelte az élvonalbeli tagságot...

Korán örültek, mert a Reading teljesen begőzölve rontott ki a fordulás után a pályára, pánikot okozva a fehér-feketék soraiban. Noel Hunt Allenről bepattanó fejessel szépített a 49. percben, majd Matt Mills az 57.-ben egy újabb fejessel egyre csökkentette a hátrányt! A 60. percben akár 3–3 is lehetett volna, de Karacan távoli lövése kijött a kapufáról, a kipattanót pedig a védők kétségbeesetten eltakarították. Ekkor egyébként 13:0 volt a szögletarány a Readingnek...

Mégsem feltámadás lett a vége, a több ziccert is kihagyó walesiek a 80. percben ismét kiharcoltak egy tizenegyest, amelyet Sinclair gólra váltott: 4–2, és most már tényleg kezdődhetett az ünneplés. A Swansea – fiatal menedzsere, Brendan Rodgers irányításával – visszatért az élvonalba, és walesi csapat így először lehet a Premier League tagja. A meccs hőse, Scott Sinclair mindössze a második játékos, aki három gólt szerzett egy meccsen a Championship rájátszásában, Clive Mendonca (Charlton) után. A Swansea – vagy ha úgy tetszik, Clwb Pêl-droed Dinas Abertawe lesz a Premier League történetének 45. csapata, mely megfordul az elitben.

És hogy miként kerülnek a walesi csapatok az angol ligarendszerbe? A Cardiff, a Swansea, a Newport, a Wrexham, a Colwyn Bay és a Merthyr Town átkérte magát az angol bajnokságokba, ezzel pedig lemondott arról, hogy Walest képviselhesse a nemzetközi kupákban (igaz, mindannyian a walesi FA adminisztrációja alá tartoznak továbbra is).

A Swansea-ben négy mérkőzésen szerepet kapott a bajnokság végén az Ipswichtől kölcsönvett Priskin Tamás, a magyar válogatott támadó ezeken egy gólt szerzett, majd megsérült, így visszatért klubjához.

CHAMPIONSHIP
RÁJÁTSZÁS, DÖNTŐ
Reading–Swansea 2–4 (0–3)
Gólszerző: Allen (49. - öngól), Mills (57.), ill. S. Sinclair (21., 22., 80. - az elsőt és a harmadikat 11-esből), Dobbie (40.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik