H. K. 2020.04.22 14:36 Frissítve: 2020.04.22 14:36

Newcastle: katari sportcsatorna tehet keresztbe a klub eladásának?

Brit sajtóértesülések szerint egy sportcsatorna miatt dől kútba a Premier League-ben szereplő Newcastle United labdarúgóklub eladása.

 

A BBC úgy tudja, hogy Juszef al-Obaidli, az angol élvonal közvetítési jogait birtokló katari székhelyű BeIN Sports csatorna vezérigazgatója az összes Premier League-klubnak levelet írt, melyben az üzlet lehetséges létrejöttéről osztja meg kétségeit.

Ennek oka az, hogy al-Obaidli szerint részben a szaúdi kormány „elősegítette”, hogy egy szaúdi kalózállomás, az úgynevezett beoutQ engedély nélkül sugározza a PL-mérkőzéseket, holott a jogokat kizárólagosan a BeIN Sports birtokolja.

A vállalat hiába próbálta elérni, hogy „lelőjék” a kalózszolgáltatást, nem sikerült, amely ezzel nem csupán a BeIN Sportsnak okoz óriási károkat, hanem az angol élvonal klubjaira is hatással van.  

„Tekintettel a koronavírus-járvány okozta nehézségekre és a gazdasági következményekre, ez akkor történik, amikor a kluboknak leginkább a közvetítési jogokból származó forrásukat kell megvédeniük. Amennyiben az alakulat megvásárlásáról szóló hírek igazak, elengedhetetlennek tartjuk, hogy a Premier League tüzetesen is kivizsgálja a lehetséges vevőt, annak igazgatóit, tisztviselőit és egyéb képviselőit, akik bármilyen szinten érintettek a felvásárlásban. A vizsgálatot a múltbéli és jelenlegi szaúdi lopások miatt kérjük, az önök csapatának szellemi tulajdonjogai miatt” – idéz a BBC a levélből.

A BeIN Sportsszal egyetemben az Amnesty International nevű emberjogi mozgalom képviselői is bírálták a lehetséges megállapodást, azzal érvelve, hogy a szaúdiak a Premier League hírnevével „fednék el” egyébként mélyen erkölcstelen tevékenységeiket.

Mint ismert, néhány nappal ezelőtt a The Telegraph írta meg, hogy az angol Labdarúgó-szövetség (FA) és a Premier League illetékesei előtt vannak a Newcastle United eladásáról szóló dokumentumok, már csak nekik kell áldásukat adniuk az üzletre, az angol klub 300 millió fontért cserébe kerülhet szaúdi többségi tulajdonba.

2022.01.15 12:49:06

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Sohasem történt még meg a Premier League-ben, hogy a 22. fordulóban ekkora előnnyel vezető csapat elbukja a bajnoki címet.

2022.01.13 20:03:28

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Nem született gól a Ligakupa elődöntőjének első mérkőzésén, de így is „történelmi” lett a mérkőzés.

2022.01.12 20:31:03

Angol labdarúgás K. T. I.

A Tottenhamtől két tizenegyest, majd egy gólt vontak vissza a videobíró jelzése után – mindháromszor helyesen.

2022.01.10 00:28:21

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2022. Aubameyang után Lacazette is távozhat, de költhet-e 150 millió eurót Arteta a kiszemeltekre?

2022.01.07 18:53:39

Angol labdarúgás NAGY ZSOLT

Sorozatunk első része a skót gyári munkásról szól, aki megragadta élete nagy lehetőségét.