MU: nem egy nyitva felejtett kapun jutottak be a tüntetők a stadionba

Vágólapra másolva!
2021.05.03. 19:35
null
A klub szerint a München alagútnál jutottak be a stadionba a tüntetők (Fotó: AFP)
A Manchester United közleményben tagadta, hogy a rendbontók egy nyitva felejtett kapun jutottak be vasárnap az Old Trafford stadionba a Liverpool elleni rangadó előtt. Az incidens miatt a mérkőzést el kellett halasztani az angol labdarúgó-bajnokságban – közölte a Magyar Távirati Iroda.

A klubnál közölték, nem igazak a médiában és a közösségi oldalakon megjelent hírek, melyek szerint egy alkalmazott nyitva felejtett egy bejáratot, a tulajdonosokkal szemben tüntetők pedig ezen jutottak be az aréna gyepére.

„Azok után, hogy a szurkolók áttörtek a kordonokon és a biztonsági embereken, néhányan átmásztak a kapukon a München alagútnál, majd egy lelátó alatti oldalsó bejárati ajtón behatolva nyitották ki a külső kaput, így engedve be társaikat. Egy másik szurkoló később betörte a mozgáskorlátozottak számára létesített lift ajtaját, egy másik csoport azon jutott be a lelátóra” – idézte az MTI a manchesteriek közleményét.

A Manchester United–Liverpool bajnoki mérkőzés előtt a hazai együttes hívei már délben gyülekezni kezdtek az Old Trafford környékén, és transzparenseket kihúzva, illetve görögtüzeket gyújtva tiltakoztak a klubtulajdonos Glazer család ellen, amely 2005 óta irányítja az egyesületet. A drukkerek régóta elégedetlenek az amerikai tulajdonosokkal, és a nemrég hamvába holt Európai Szuperliga – amelyhez az MU is csatlakozott – számukra csak olaj volt a tűzre.

A tervezett 17.30 órás kezdés előtt egy órával több száz szurkoló egy alagúton át – néhány fémkordont félredobva – bejutott a pályára, és fáklyákat gyújtott. A biztonsági személyzet tehetetlennek bizonyult a rohammal szemben, de mintegy húsz perccel később néhány drukker önszántából távozott a stadionból. Több szurkoló a hazai csapatnak a meccs előtt otthont adó Lowry Hotelnél tüntetett.

A házigazdák eleinte azt közölték, hogy csúszik a kezdés, majd az MU nem sokkal 19 óra előtt bejelentette, hogy biztonsági okokból elmarad a találkozó.

A rendőrség közlése szerint a stadionban több mint ezer, a Lowry Hotelnél körülbelül kétszáz szurkoló vett részt a tüntetésben. Russ Jackson rendőrfőkapitány-helyettes elítélte a drukkerek „vakmerő és veszélyes” viselkedését, miként az MU is. A klub közleményben kiemelte: teljes mértékben elismerik az emberek szabad véleménynyilvánításhoz való jogát és a békés tüntetést, ugyanakkor sajnálatukat fejezték ki, hogy emiatt több drukker, rendező és rendőr is veszélybe került.

Az angol Premier League kifejtette, hogy megérti a feldühödött rajongók érzéseit, viszont ezzel kapcsolatosan elítélt minden erőszakos cselekményt, illetve jogsértést. Különös tekintettel a járványhelyzetben meghozott, és még jelenleg is érvényben lévő korlátozások megsértésére.

Az MU szurkolói ugyanakkor azt is közölték, hogy cselekedetükkel nemcsak a Glazer család ellen tüntettek, hanem a brit kormányra is szeretnének nyomást gyakorolni. Azt akarják elérni, hogy a jövőben egyetlen befektető se szerezhessen többségi tulajdont profi futballklubban.

(MTI)

 

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik