A Liverpool jobb volt a Chelsea-nél, de nincs könnyű helyzetben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.20. 20:39
null
Eden Hazard vezető gólját ünnepli a Chelsea az első félidőben (Fotó: Action Images)
A Chelsea 1–1-es döntetlent játszott a Liverpool otthonában az angol Ligakupa elődöntőjének első mérkőzésén az Anfield Roadon. A találkozó első félidejében Eden Hazard volt eredményes büntetőből, a második játékrészben Raheem Sterling egyenlített. A Liverpool – főleg a második félidőben – jobban játszott a PL listavezetőjénél, de a fináléba jutás kérdését a londoni visszavágón kell eldönteniük a csapatoknak.

A találkozót a Liverpool kezdte aktívabban és kezdeményezőbben, de a támadó harmadban akadozott a vörös gépezet, mindössze egy távoli Gerrard-lövéssel tudták bravúrra kényszeríteni Courtois-t az első 15 percben. A Chelsea – tudatosan – engedte játszani a hazaiakat, zártan védekezett és várta a kínálkozó lehetőséget, hogy ellenakcióba lendüljön.

Az alkalom el is érkezett a 18. percben, mikor egy szép csellel Fabregas tört be a tizenhatoson belülre, Hazard-hoz passzolt, akit Emre Can buktatott. Tizenegyes! A büntetőt a sértett magabiztosan értékesítette, az egyik belga (Mignolet) jobbra ugrott, a másik belga (Hazard) a kapu bal oldalába rúgta a labdát. 0–1.

A vezetés megszerzését követően a Liverpool nem tudott veszélyt jelenteni Courtois kapujára, az első félidő lefújásáig már egyik csapat sem találta el a kaput, egyedül a 4–0-s szögletarány éreztette a visszafogott hazai mezőnyfölényt.

Sterling nagyot küzdött, szorosan őrizte a Chelsea-védelem (Fotó: Action Images)
Sterling nagyot küzdött, szorosan őrizte a Chelsea-védelem (Fotó: Action Images)

A második félidőben nem csak a labdát birtokolta többet a Pool, de nagyobb sebességbe is kapcsolt. Coutinho és Gerrard játéka is feljavult, de a különbséget Raheem Sterling zsenialitása jelentette. A fiatal angol támadó a kaputól 35-30 méterre kapta a labdát, megindult, három Chelsea-védő között is átrohant és 14 méterről higgadtan a kapu bal alsó sarkába lőtt. 1–1.

Az egyenlítés után nem lassított a Liverpool, ment az újabb gólért, a 67. percben Steven Gerrard a kapufát találta el, a hajrában Courtois több szép és fontos védést is bemutatott. A Chelsea nem találta a ritmust és játéka fonalát, nem igazán tudott felpörögni a Mourinho-csapat.

A Liverpoolnak 19 lövéséből 6 talált kaput a mérkőzésen, a Chelsea mindössze kétszer próbálkozott és egyszer talált kaput – a büntetőből. De hiába tudott a Premier League listavezetője fölé nőni a Pool, előnyt nem tudott kiharcolni a visszavágóra. Az 1–1-es eredmény inkább Mourinhóéknak kedvezhet, hiszen a visszavágót a Stamford Bridge-en rendezik egy hét múlva, január 27-én.

ANGOL LIGAKUPA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Liverpool–Chelsea
1–1
Liverpool, Anfield Road. V.:Martin Atkinson.
LIVERPOOL: Mignolet – Can, Skrtel, Sakho – Gerrard (Lallana 70.), Lucas, Henderson, Moreno – Markovics, Coutinho, Sterling. Kispad: José Enrique, Lambert, Manquillo, Borini, Rossiter, Ward. Menedzser: Brendan Rodgers.
CHELSEA: Courtois – Ivanovics, Cahill, Terry, Filipe Luís – Matics, Mikel – Willian (Azpilicueta 89.), Fabregas, Hazard – Diego Costa. Kispad: Cech, Zouma, Ramires, Oscar, Drogba, Rémy. Menedzser: José Mourinho.
G.:
Sterling (59.), ill. Hazard (18.)

A MÉRKŐZÉS LEGFONTOSABB TÖRTÉNÉSEIRŐL ALÁBB OLVASHAT


2. FÉLIDŐ

90+3. perc: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!
A Liverpool jobban játszott, de 1–1 a vége, amely inkább a Chelsea-nek jobb a londoni visszavágó előtt.
90+2. perc:
Sterling próbálta közelről átemelni Courtois-t, de nem járt sikerrel, résen volt a belga kapus.
90. perc:
Sterling távoli lövése nem találta el a kaput.
A Chelsea-nek mindössze egyetlen kaput eltaláló lövése volt, a tizenegyes, amit Hazard értékesített. A Liverpoolnak hét.

88. perc: Az első Chelsea-csere! Willian ment le, Azpilicueta a helyén.
85. perc:
Ivanovics beadása után Sakho tisztázott fejjel, majd Lucas bombázta ki a labdát.
82. perc:
Diego Costa vett át egy indítást, amivel majdnem becsapta Skrtelt és Sakhót, végül nem tudott lőni a spanyol.
79. perc: Nagy lövés, nem kisebb védés!
Moreno hosszú indítása után Sterling készített le Lallanának, aki egy igaz rakétát küldött Courtois kapuja felé, a belga bravúrral védeni tudott.
76. perc:
Courtois vetődve vette le Sterling lábáról a labdát, kicsúszott a 16-oson kívül, de ott kézzel már nem érintette a labdát. A hazai drukkerek természetesen reklamálnak, a bíró sípja néma maradt.
74. perc:
Miker kapott sárga lapot, Morenót buktatta egy elkésett belépővel.

Így fogadta a Pool Sterling egyenlítését (Fotó: Action Images)
Így fogadta a Pool Sterling egyenlítését (Fotó: Action Images)

72. perc: A kaputól 35 méterre kapott szabadrúgást a Pool, Henderson tekerte középre, Skrtel tette bele a fejét, de nem talált kaput a szlovák.

70. perc: A mérkőzés első cseréje: Steven Gerrardot Adam Lallana váltotta a Liverpoolban.
67. perc: KAPUFA!
Moreno adta középre a labdát a bal oldalról, Gerrard érkezett és lőtt azonnal, belsővel a bal kapufa tövét találta el. Ezt megúszta a Chelsea.
63. perc:
Matics passzolt a védők mögé egy labdát, Diego Costa csapott le rá és lőtt kiszorított helyzetből, de már lesről. Mignolet azért védett.
61. perc: A Liverpool ötödik szögletét végezhette el, ezúttal is tisztázott a Chelsea. A vendégeknek még nincs szögletük a mérkőzésen.
59. perc: GÓL! GÓL! EGYENLÍTETT A LIVERPOOL! STERLING! 1–1!
A kaputól 35-30 méterre kapta a labdát Sterling, aki megindult, három Chelsea-védő között is átrohant és 14 méterről higgadtan a kapu bal alsó sarkába helyezett.

54. perc:
Coutinho egy finom csel után még finomabb passzt emelt Sterling elé, de az angol nem jutott lövéshez, jött Terry és Ivanovics is.
53. perc:
Gerrard, Sterling Moreno volt a labda útja, egy rossz beadásban halt el a Liverpool támadása.
51. perc:
Rodgers a pályán, de csak segített gyorsabban elvégezni egy hazai szabadrúgást. Henderson és Diego Costa vált pár szót egymással, nem tűnik bájos csevejnek.
48. perc: Labdabirtoklás: 63–37%.
46. perc:
Diego Costa kapott azonnal egy hosszú indítást a hazai védelem mögé, de Mignolet jó ütemben mozdult ki a a kapuból, és lábbal tisztázott.
46. perc:
Folytatódik a találkozó! A Chelsea hozta ismét játékba a labdát. Csere nem történt.

Gerrard új zászlót „kapott” a Pool-drukkerektől (Forrás: 101greatgoals)
Gerrard új zászlót „kapott” a Pool-drukkerektől (Forrás: 101greatgoals)

José Mourinho hiába kérte meg a Chelsea drukkereit, hogy ne énekeljék a Gerrardot elcsúszása miatt gúnyoló dalukat, a drukkerek ma este is elénekelték a lelátón, több alkalommal is. Pedig a „kékek” drukkerei is pontosan tudják, milyen egy fájdalmas elcsúszás.

1. FÉLIDŐ

45+1. perc: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!
Egy hajtós, de nem túl tartalmas játékrészen vagyunk túl. A Liverpoolnak egy veszélyes lövése volt Gerrard révén, a Chelsea-nek pedig egy gólja: Hazard harcolt ki és értékesített is egy tizenegyest.
45. perc:
A szabadrúgás után a földre kerülő Diego Costa kezét érintette a labda. A hazaiak reklamálnak, de nincs büntető.
45. perc: Felipe Luís
futott versenyt Markoviccsal és tette ki a kezét, a nem először szabálytalankodó brazilnak is felmutattak egy sárga lapot.
44. perc:
Megint Hazard a földön, most Lucas Leiva kapott sárga lapot sárga lapot, hátulról buktatta.
43. perc: Coutinho lövése után jöhet a 4. Pool-szöglet. Középen Sakho ugrott, de kevéssel elszámolta magát.
40. perc:
A szabadrúgás után Terry ugrott a labdáért és fogott fájdalmasan földet, de tudja folytatni.
39. perc:
Ez nem volt szép! Hazard vezette rá a labdát a Pool védelmére, aztán hátulról érkezett Gerrard és egy szép nagyot belerúgott a belgába. Sárga lap!
37. perc: Felipe Luís szabálytalankodott Markoviccsal. A Liverpool kapott szabadrúgást, a labdát Gerrard tekerte középre, Skrtel a hosszún érkezett, de lesre futott.
36. perc:
Diego Costa törölte arcon Emre Cant, aki a földön maradt.
33. perc:
Gerrard beadását Courtois ütötte ki, majd Sterling lövése Cahill lábán pattant meg.
31. perc:
A gól óta szinte semmi nem történik a pályán, a Chelsea tökéletesen öli a játékot, a Liverpoolban nyomott hagyott Hazard találata.
30. perc: A büntetőt összehozó Emre Can cselezgetett a Chelsea térfelén, Sterlinget szöktette volna, de finom passzába beleért egy londoni láb.
A betegséggel bajlódó Mario Balotelli otthonról, a tévé előtt szurkol liverpooli társainak.
26. perc:
A Liverpool harmadik szögletét követően Skrtel fejelt mellé. Az Arsenal ellen a szlovák hátvéd fejjel egyenlített a hosszabbítás pillanataiban.
20. perc:
Fel van adva a lecke a Liverpoolnak, amely eddig talán meggyőzőbb volt.
18. perc: GÓL! Hazard
nem hibázott, higgadtan a kapu bal alsó sarkába lőtt, a szintén belga Mignolet a másik oldalra mozdult..
17. perc: BÜNTETŐT KAPOTT CHELSEA!
Fabregas játszotta meg Eden Hazard-t, aki elé Emre Can lépett be a 16-oson belül, nem kellett sok a belgának az eséshez.

16. perc: Az első veszélyes lövés!
Az eddig aktívabb Liverpool csapatkapitánya, Gerrard tüzelt 25 méterről, Courtois egy kézzel tolta kapu fölé a labdát.
13. perc: Ezúttal Cahill reflexszerű hazaadása tűnik rövidnek, (az egy hete nyaralásra küldött) Sterling rontott rá, Courtois még elérte.
13. perc:
Gerrard tekerte középre a bal oldalról a meccs első szögletét, fejjel tisztázott Terry.
12. perc: Henderson kanalazta középre a labdát kissé kisodródva, szögletet harcolt ki a Liverpool.
11. perc:
A hóesés elállni látszik, Mikel keményen csúszott oda Sterlingnek.
10. perc:
Hazard adta el a labdát, majd szerezte gyorsan vissza. Diego Costát indította, de nem pontosan, hosszú passzt adott a belga.
6. perc:
Említésre érdemes esemény nélkül csordogál a mérkőzés, egyelőre visszafogott a támadójáték. Érzik a csapatok, hogy ez egy 180 perces csata lesz.
4. perc:
Terry hazaadása után Gerrard helyezte nyomás alá Courtois-t, aki még időben kivágta a labdát.
3. perc:
Egyelőre semmi kockázat és semmi rohanás, megbecsülik a labdát a csapatok. Legalábbis próbálják.
2. perc:
A Liverpool szurkolói máris Steven Gerrardot éltetik, akit a héten Mourinho megvédett, illetve egy régi történetet is elmesélt a középpályással kapcsolatban.
1. perc:
elkezdődött a mérkőzés, a Liverpool indította útjára a labdát.

-Visszafogott hóesés fogadta a játékosokat az Anfield Roadon.
-A csapatok érkeznek a pályára, pillanatokon belül kezdünk.
-A Liverpoolban a hétvégi pihentetés után visszatért Gerrard, Lallana csak a kispadra ülhetett le. A Chelsea-ben Mikel szerepel Oscar helyett, és Felipe Luís játszik Azpilicueta helyén a védelem bal oldalán.

ELŐZMÉNYEK

A szezonban másodszor csap össze a Chelsea és a Liverpool. Novemberben, szintén az Anfield Roadon találkoztak, a londoniak hátrányból felállva nyertek 2–1-re, így egymás után két bajnokit tudtak nyerni a Liverpool pályáján.
José Mourinho
első trófeáját a Ligakupában nyerte a Chelsea-vel, 2005-ben pont a Liverpoolt győzte le a fináléban 3–2-re, akkor segítői között ott volt Brendan Rodgers is.
Brendan Rodgers
menedzser irányításával a Liverpool még nem nyert aChelsea ellen. A Liverpool a 2014–2015-ös szezont gyengén kezdte, de javuló formát mutat, jelenleg nyolc mérkőzés óta veretlen.
A két csapat hatszor találkozott a Ligakpua történetében, ebből 3 mérkőzést a Liverpool nyert meg. A Chelsea hat legutóbbi Liverpool elleni mérkőzéséből egyet veszített el.
A Ligakupa történetének legeredményesebb klubja a Liverpool
, 8 trófeával és 11 fináléval.
A 2014–2015-ös Ligakupa másik elődöntőjét a Tottenham és a Sheffield United vívja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik