Labdarúgás: Budapesten az angol ősamatőrök

Vágólapra másolva!
2018.11.24. 17:55
null
A Corinthian-Casuals FC zászlója a Láng-pályán
Budapestre látogattak az angol amatőr labdarúgás mintacsapata, az 1882-ben alapított Corinthian és az 1883-as születésű Casuals 1939-es egyesüléséből keletkezett Corinthian-Casuals FC képviselői. A jelenleg az angol hetedosztályban szereplő klub baráti együttműködésre készül az eredetileg 1900-ban gründolt, a nyáron újjáalakult Budapesti Atlétikai Klubbal (ismertebb nevén a BAK-kal), s a Londonból érkező vendégek az amatőr futball értékeinek ápolása és a formálódó összefogás jegyében megnézték szombat reggel a BAK–MTK Baráti Kör (8–5) BLSZ III-as bajnoki mérkőzést.

„A múlt század elején Magyarországra utazott a Corinthian, és az egyesület sajátos örökségeként, az amatőr szellem népszerűsítésére megalapította a Corinthian Kupát – mondta John Forrest, a budapesti meccsre külön zászlóval készülő Corinthian-Casuals FC vezetőségi tagja. – A korabeli rangos trófeáért versengett annak idején Egri-Erbstein Ernő későbbi csapata, a BAK is, s amikor hallottuk a hírt a klub újjáalakításáról, úgy éreztük, kötelességünk ideutazni, és megújítani a barátságot. Egyúttal szeretnénk segédkezet nyújtani abban, hogy a magyar amatőr futball negyvenes években elhalt, patinás versenye újraéledjen akár Corinthian Kupa, akár Egri-Erbstein Kupa néven. Szeretnénk a fair play, a sportszellem, a játék iránti tisztelet hagyományát erősíteni. Remélem, hogy jövő nyáron el tudjuk hozni a Corinthian-Casuals FC csapatát a kupa első kiírására.”

BAK-csapatkép – az álló sor jobb szélén a klubelnököt az angol vendégek fogják közre
BAK-csapatkép – az álló sor jobb szélén a klubelnököt az angol vendégek fogják közre

A huszadik század első felének rangos trófeáját ma a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum őrzi, és rövid itt-tartózkodásuk alatt a brit sportemberek alkalmat találtak arra, hogy személyesen megtekintsék. Mint említették, meghatottsággal töltötte el őket, hogy elődeik több mint száztíz évvel ezelőtt adományozott trófeáját ma is becsben őrzik hazánkban. Dominic Bliss, az angol egyesület elkötelezett szurkolója és önkéntese, a második világháború utáni Grande Torino edzőjeként ismert Egri-Erbstein Ernő életrajzírója is fontosnak tartja mélyíteni a sportbarátságot.

John Forrest és Dominic Bliss a Corinthian-serleggel
John Forrest és Dominic Bliss a Corinthian-serleggel

„Erbstein nem a hagyományos szemmel figyelte a világot, friss szellemmel készen állt minden újításra, modern megoldásra a futball egyébként igen konzervatív közegében, miközben a legnagyobb hányattatások közepette is megőrizte derűjét, optimizmusát” – világított rá a supergai repülőgép-szerencsétlenségben odaveszett egykori BAK-játékos (1898–1949) életének tanulságára a főállásban a Chelsea alkalmazottjaként dolgozó angol újságíró.

Molnár Bertalan, a BAK elnöke hangsúlyozta, a Corinthian-Casuals FC-vel épülő barátság kiemelt jelentőségű az amatőr futball értékei iránt elkötelezett budapesti klub életében, hiszen a külföldi nyitás első lépése lehet. A közös elképzelések egyike, hogy a 2019 júniusára tervezett, hagyományteremtő céllal kiírandó Egri-Erbstein-emléktornára a kezdeményező BAK meghívná a Corinthian-Casuals FC csapatát is.

Molnár Bertalan BAK-elnök (jobbra) és angol vendégei a baráti mezcsere után
Molnár Bertalan BAK-elnök (jobbra) és angol vendégei a baráti mezcsere után

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik