IFFHS: Cristiano Ronaldo az első hétszáz gólos a klubfutballban

Vágólapra másolva!
2022.10.10. 13:21
null
Cristiano Ronaldo az első a futball történetében, aki 700 gólt szerzett klubcsapataiban (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldo lett az első futballista, aki klubszínekben elérte a 700 gólos határt – emelte ki hétfői értékelésében a sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS.

Az MU vasárnap este, az Everton vendégeként nyert 2–1-re az angol bajnokságban, Ronaldo 1–1-es állásnál a 29. percben csereként lépett pályára és a 44. percben volt eredményes.

A portugált kilenc góllal lemaradva követi a Paris Saint-Germain argentin játékosa, a hétvégén sérülés miatt pihenő Lionel Messi, s 691 találattal zárta karrierjét a brazil Romário. Az IFFHS megelőlegezi, hogy Messi is hamarosan eléri a hétszázas határt.

Ronaldo a 700 gólt 943 klubmérkőzésen szerezte, első alkalommal szinte napra pontosan húsz esztendővel ezelőtt, 2002. október 7-én a lisszaboni Sporting játékosaként volt eredményes a Moreirense elleni portugál bajnokin. A Sporting színeiben ötször talált be, a Unitedben karrierje első manchesteri időszakában 118 gólt jegyzett, a mostani második etapjában eddig 26-ot. A Real Madridban 450, a Juventusban 101 gólig jutott. Csak az élvonalbeli bajnoki meccseken elért találatait tekintve 498-nál tart, így ebben a kategóriában is hamarosan elérkezhet az újabb mérföldkőhöz – írta az IFFHS.

Ronaldo közösségi oldalán vasárnapi góljával kapcsolatban kiemelte, hogy az egy „újabb lépés a helyes irányba”, és találatát a United-szurkolóknak ajánlotta.

A rutinos portugál támadó a 2022–2023-as idényben másodszor, a most zajló bajnoki évadban viszont először volt eredményes. Ronaldo már nem számít alapembernek csapatában, a PL-ben 10 mérkőzésen hetedszer játszott, ezeken egyszer volt a kezdőben, bár vasárnap csereként is 61 percet töltött pályán.

Az MU holland szakvezetője, Erik ten Hag kiemelte: ezúttal sokat kellett várnia első bajnoki találatára az idényben, de biztos abban, hogy további gólokra számíthatnak majd tőle. A hétszáz gólról megjegyezte, hogy az „nagyon lenyűgöző” teljesítmény.

Gary Lineker, az angol futball egyik legendás játékosa, aki szakértőként maradt a sportágban, közösségi oldalán hangsúlyozta: klubszinten 700 gólig eljutni „hihetetlen”, és „abszurdnak” nevezte ezt a góltermést. A 61 éves Lineker kiemelte: ez húsz szezonon keresztül idényenként 35 találatot jelent átlagosan. Az Everton, a Barcelona és a Tottenham Hotspur korábbi klasszisa egyik állomáshelyén sem maradt adós a gólokkal, 16 idény alatt 281 találatig jutott klubszinten, az angol válogatottban pedig 80-szor lépett pályára és 48-szor volt eredményes.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik