Roy Hodgson földindulásszerű diadalt aratott

Vágólapra másolva!
2010.05.11. 10:17
null
Roy Hodgson hosszú pályafutása talán legjobb idényét teljesíti (Fotó: Action Images)
Roy Hodgson, az angol Fulham labdarúgócsapatának szakvezetője kapta meg az idén a Ligamenedzserek Szövetségének (LMA) nagy presztízsű, az év szakvezetőjének járó díját. A Gera Zoltán klubját az Európa-liga szerdai döntőjébe vezető Hodgson olyan nagy különbséggel nyerte meg az angol futballban jelenleg és egykor dolgozó menedzserek körében minden esztendőben elvégzett szavazást, mint még soha senki – jelentették be a szervezet hétfő késő esti londoni, sorrendben 18. díjátadó vacsoráján, amelyen az LMA elnökeként Fabio Capello, az angol válogatott szövetségi kapitánya is jelen volt.

A Fulham keveset költött a tavaly nyári játékospiacon, mégis biztosan maradt benn az angol élvonalban (12. lett), negyeddöntőt játszott az FA-kupában, s közben szakvezetőjének sikerült úgy gazdálkodnia az erőforrásokkal, hogy csapatával végig tudta járni az Európa-liga fináléjáig vezető 18 mérkőzéses utat is – a szakmai kommentárok ezzel magyarázzák, és tartják egyben magától értetődőnek Roy Hodgson díjazását.

Korábban az LMA olyan tekintélyes tagjai korteskedtek Hodgson mellett, mint Sir Alex Ferguson, a Manchester United, vagy éppen Harry Redknapp, a Tottenham mestere. Utóbbi munkáját egyébként szintén jutalmazták: a Premier League-ben – mint ahogyan az elmúlt héten már bejelentették – ő lett a 2009–2010-es idény legjobbja.

Hodgson és az LMA-díj (Fotó: Action Images)
Hodgson és az LMA-díj (Fotó: Action Images)

Bár az elismerés elvben az adott idényben nyújtott edzői produkciót díjazza, a voksolók minden bizonnyal Hodgson egész londoni építkezése előtt kalapot emeltek. A tréner 2007 decemberében érkezett a kiesés ellen harcoló londoni klubhoz, amelyet végül a szezon utolsó napján sikerült csak megmentenie.

Tulajdonképpen váratlanul hozott óriási ugrást a következő évad: az immár Gera Zoltánt is a soraiban tudó egylet története legjobb eredményét érte el a 2008–2009-es kiírásban, amikor hetedik lett, s ezzel egyúttal kiharcolta az indulást az Európa-ligában. A történet folytatását ismerjük.

„Roy a szavazás történetének legjelentősebb különbségével végzett az élen, ami tulajdonképpen nem meglepő annak tükrében, milyen nagy megbecsülésnek örvend a futball családjában" – összegezte a 256 tagú szövetség (részleteiben nem nyilvánosságra hozott) voksolását Richard Bevan, az LMA vezérigazgatója.

A négy profiliga 92 csapatának menedzserein kívül már visszavonult edzők, valamint alsóbb osztályú klubok szakvezetői adták le szavazatukat.

Howard Wilkinson, az LMA titkára – korábbi ideiglenes angol szövetségi kapitány – az angol trénerek méltó képviselőjének, igazi példaképnek nevezte a 35 éves edzői pályafutása során a Bristol City, az Örebro, a Malmö, a Neuchatel, az Internazionale, a Blackburn Rovers, a Grasshoppers, az FC Köbenhavn, az Udinese, a Viking és a Fulham, valamint a svájci, a finn és az arab emírségekbeli válogatott kispadján is ülő Hodgsont.

Az 1994 óta létező szavazás keretében külön jutalmazták a négy profiliga legjobb menedzserét (a másodosztálytól lefelé idén feljutó csapatok szakvezetőit ünnepelték), sőt különdíjban részesítették Steve McClarent, az egykori angol szövetségi kapitányt is, aki holland bajnoki címet nyert a Twentével.

AZ LMA IDEI DÍJAZOTTJAI
AZ ÉV MENEDZSERE
Roy Hodgson (Fulham)
AZ ÉV MENEDZSEREI AZ EGYES LIGÁKBAN
Premier League: Harry Redknapp (Tottenham Hotspur)
Championship: Chris Hughton (Newcastle United)
League One: Paul Lambert (Norwich City)
League Two: Keith Hill (Rochdale)
EGYÉB ELISMERÉSEK
Felvétel az LMA Hírességek Csarnokába: Ron Atkinson
Különdíj: Steve McClaren (Twente)
A futball érdekében kifejtett tevékenységéért: Ken Friar (Arsenal, ügyvezető igazgató)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik