Hatalmasok az egyenlők között – hat angol klub akkor is nyer, ha veszít

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.03.04. 15:47
null
Aki miatt megtöltötték a stadionokat a szurkolók: a Manchester United mezében a különc francia figura, a zseniális Éric Cantona (Fotók: AFP, Getty Images)
Harminc éve született meg önálló üzleti vállalkozásként a modern futball legsikeresebben működő bajnoksága, az angol Premier League. A ligában az egyenlőség elve meghatározó, ám mint mindenütt, ahol a pénz dominál, itt is hamar kialakultak stabil nyertesek: az erőviszonyok változásai a négy nagytól a hat nagyig.


A kilencvenes éveket tükörsimán nyerte meg a Manchester United, az Old Trafford jó tíz évig a Premier League rettegett és szentséges helyszínének számított, Sir Alex Ferguson csapata az új bajnokság első tizenegy kiírásából nyolcat bajnokként zárt. A manchesteri aranycsapat kulcsemberei egy nemzedék példaképei lettek, egyúttal az újjászervezett angol bajnokság reklámarcai is: Peter Schmeichel, Ryan Giggs, Roy Keane, Paul Scholes vagy David Beckham megtestesítette mindazt, ami miatt az „angol futballfíling”, az angol futball varázsa ezekben az években újra rabul ejtette a világot. A névsor élére azonban egy különc francia figura kívánkozik – Éric Cantona.

Pedig az 1966-ban született játékosegyéniség útja addigra kis híján félresiklott, jóformán Anglia mentette meg a futballvilágnak. Hazájában, Franciaországban balhés ügyek szegélyezték pályafutását az Auxerre-ben, a Marseille-ben, a Bordeaux-ban és a Montpellier-ben is, a leghangosabb botrányt azonban az utolsó fegyelmi tárgyalása kavarta, amelyen már a Nimes játékosaként jelent meg a Francia Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága előtt. Az illetékesek kihirdették az ítéletet, egy hónapos eltiltást róttak ki rá, amiért a mérkőzésen hozzávágta a labdát a játékvezetőhöz. Cantona figyelmesen végighallgatta a döntést, majd odasétált a bizottsági tagokhoz, és egyenként az arcukba mondta: „Idióta! Idióta! Idióta!...” Utóbb pedig nyilvánosan bejelentette, visszavonul a labdarúgástól. Akkor lépett színre a Leeds United.

Pontosabban először Kispesten kopogtattak a leedsiek, Pisont István iránt érdeklődtek. A Cantona-sikersztori fényében utólag különösen izgalmas történetet a korábbi 31-szeres válogatott futballista idézte fel érdeklődésünkre: „Egy magyar menedzser keresett telefonon, elmondta, hogy a Leeds érdeklődik irántam. Mondani sem kell, az angol futball milyen vonzó volt akkoriban a magyar futballistáknak, nekem Kevin Keegan és Gary Lineker jelentett különösen sokat, és John Barnes a maga intelligens játékával. Hatszázezer dollárt kínáltak értem a Honvédnak, a kispesti klub feltornászta egymillió dollárra, az egyeztetés mégis elakadt. Az angolok ugyanis azt szerették volna, ha kimegyek két hét próbajátékra, a Honvéd azonban ebbe nem akart belemenni, mondván, mégiscsak egy válogatott játékosról van szó. Ráadásul riasztotta Csucsánszky Zoltán példája is, aki korábban kiutazott a Coventry Cityhez, és csúnyán megsérült. Szóval nem lett az angliai lehetőségből semmi, a Leeds meg egy héttel később bejelentette Cantona szerződtetését.”

Cantona előtt Pisont István is képben volt
Cantona előtt Pisont István is képben volt


Viharosan ért véget Cantona leedsi kalandja is, és miután 1992 novemberében egy elmérgesedett vita nyomán elmulasztott megjelenni az edzéseken, elfaxolta a klubnak átigazolási kérelmét. Hamarosan már a Manchester United kötelékébe tartozott, Brian Kidd segédedző pedig csodálkozó szemekkel nézett főnökére, Sir Alex Fergusonra, amikor megtudta az egymillió fontos vételárat: „Csak annyi? Mi történt? Elvesztette az egyik lábát?” Az üzlet minden szempontból kifizetődött, Cantona öt évre megigézte Manchestert, maga a kritikus skót mester is így értékelt utólag: „Felvillanyozta az Old Traffordot, valahányszor labdához ért, megbolondult a közönség.” A FourFourTwo magazinban megjelent jellemzés pontos és érzékletes: „A francia besasszézott a Cliffre, a United régi edzőpályájára, és szavak nélkül is maga mögé állította csapattársait. Első idényében, amely egybeesett a Premier League kezdetével is, a pályára vitte azt, ami aztán két évtizedre a Manchester United védjegyévé vált: a támadó szellemiséget, az ötletességet, erőszakosságot és a makacs győzelmi vágyat.”

Sztár lett José Mourinho, Pep Guardiola…
Sztár lett José Mourinho, Pep Guardiola…

A Premier League úgy vitte tovább az angol hagyományokat, hogy közben a durva és erőszakos elemeket a háttérbe tolta, a közeget pedig megtöltötte fiatalossággal, divatos lendülettel, egyszerűen mondva menővé tette. Simon Kuper, a kiváló sport- és gazdasági újságíró napokban közzétett elemzésében írja a Financial Timesban: „A liga egymással ősi ellentétben álló összetevőket társított, tradíciót és fiatalos szellemiséget. A világ legöregebb futballklubjainak mezében extravagáns hajviseletű és viselkedésű fiatalemberek sorakoztak. A 17 éves David Beckham 1992 szeptemberében pályára lépett a Manchester Unitedben, és a Spice Girls énekesnőjével, Victoria Adamsszel kötött házassága is mutatta, személyében az angol futball kapcsolódott a brit popkultúrához. Ahogyan korábban Liverpoolban egybeért a Liverpool és a The Beatles tábora vagy ahogyan később a Manchester City szurkolói az egyesület drukkereinek számító Oasis slágereit énekelték.”

Ami a szakmai erőviszonyokat illeti, a kilencvenes évek végére többé-kevésbé megszilárdult a négy élcsapat, a Top Four uralma. Utólag is meghökkentő végignézni az eredménylistán, amely alapján 2000 és 2010 között a bajnoki címért vívott harcba tényleg csak elvétve rúghatott labdába más szereplő, mint az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool és a Manchester United. A manchesteri csapat ötször, a Chelsea háromszor, az Arsenal kétszer végzett az élen, a 2003–2004-es idényben veretlenül, kivívva az „Invincibles” (Legyőzhetetlenek) becenevet, a Liverpoolnak be kellett érnie két ezüstéremmel. A tömbösödésről azonban mindent elmond, hogy az érintett időszak során az első négybe mindössze öt alkalommal furakodott be más együttes, négyszer negyedikként, egyszer harmadikként. Mindez persze a nemzetközi szereplésre is döntő hatással volt, hiszen a négyek éppen a négy Bajnokok Ligája-indulásra jogosító helyre tenyereltek rá.

A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!


„Fennáll a veszélye annak, hogy miénk lesz a világ legunalmasabb bajnoksága” – véleményezte az aranyharc belterjességét Kevin Keegan, akinek nézőpontját ugyanakkor befolyásolta, hogy „kívülről”, a Manchester City és a Newcastle United menedzsereként élte át az évtized stoppolását. Richard Scudamore, a Premier League vezérigazgatója védelmébe vette a vetélkedést, hangsúlyozva, micsoda izgalmakkal jár a küzdelem a mezőny középső és alsó szakaszában is. Sohasem baj, ha a főnök élvezi a műsort.

…és sztár lett Arsene Wenger és Sir Alex Ferguson is
…és sztár lett Arsene Wenger és Sir Alex Ferguson is

Ha demokratizálódásról nehéz is lenne beszélni egy eleve egyenlőségi alapon működő, mégis a kapitalista szabadverseny kíméletlen szabályai szerint alakuló futballvállalkozás esetében, tény, hogy a 2010-es években bővült és megbonthatóbbá vált az elit. Ez csak kis részben volt köszönhető egy-egy kisebb csapat papírformát borító, hősies futballforradalmának (a műfajból a leglátványosabb a Leicester City bajnoki győzelme 2016-ban), sokkal inkább a két feltőkésített újgazdag, a Manchester City és a Tottenham VIP-klubra jogosító anyagi erejének. A VIP-klub pedig itt nemcsak valami hasonlat, hanem tényleges gazdasági érdekcsoportot takar, amely néhány éve például kemény harcba kezdett azért, hogy a televíziós jogdíjak értékesítése nyomán befolyó összegből a keresettebb kiváltságosok nagyobb részt kapjanak. A Premier League közös gazdasági érdekei nem tették lehetővé a kivételezettek aránytalan kiszolgálását, a jelenlegi kifizetési rendszer ugyanakkor igyekszik a mértéket tartva tekintettel lenni bizonyos észszerű különbségekre: a televíziós pénz felét tisztán húszfelé dobják, 25 százalékát a táblázaton elfoglalt helyezés alapján fizetik ki, 25 százalékát pedig a televíziós közvetítések forgatási helyszínei alapján. Alapszabály azonban, hogy a legjobban és a legrosszabbul járó klub befolyó összegei között arányaiban nem lehet nagyobb a különbség 1.8-nál. És ami bizakodásra ad okot: a pályán még mindig tizenegy a tizenegy ellen játszanak.

(A harmadik részben: A tulajdonosok köre)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. február 26-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik