B. Z. 2021.01.17 10:03 Frissítve: 2021.01.17 10:35

FFT: A szalmától a pályafűtésig – a fagy és a futball küzdelmének hosszú története

1937-ben jött szóba először, bár csak 2014-től lett kötelező a Premier League-ben. A pályafűtés színes történelmében főszerepet játszik a fagy, a lángszórók és Alex Ferguson is.

 

A jeges talaj a brit téli labdarúgás velejárója szinte a napjainkig, ennek ellenére hihetetlen, hogy csak a 2014–2015-ös volt az első idény, amelyben az élvonalbeli csapatoknál kötelező volt az alácsövezett, fűthető pálya.

A Southampton és a Crystal Palace 2012 nyarán szerelte be a rendszert, hogy megfeleljen a követelményeknek. A munkadíj és az üzemeltetési költségek az alsóbb osztályok csapatainak továbbra is vállalhatatlan kiadásokat jelentenek, ami elmaradó találkozókat eredményezhet. De legalább a Premier League-ben véget ér a fagyos talaj miatt elhalasztott mérkőzések ideje. Végső soron miért tartott ilyen sokáig a hideg elleni harc, és a sportág hogyan küzdött meg mindezzel korábban?

A jeges pályán való játék veszélye nyilvánvaló, mégis keveset törődtek ezzel a labdarúgás korai szakaszában. „A profi meccseket ritkán állították le hó vagy jég miatt – olvasható a Pall Mall Gazette 1890. decemberi számában. – A fagyos talaj nem jelent veszélyt a Futballszövetség játékosai számára.” Ennek ellenére számos kezdetleges törekvéssel igyekeztek felvenni a kesztyűt a pályákat elárasztó jég ellen.

A leggyakoribb módszer a fagy ellen a pálya szigetelése, amit rászórt szalmával oldottak meg. Amikor a Wolves a West Brom ellen játszott a Molineux-ban 1891 januárjában, „a pálya jelentősen jobb állapotban volt, mint azt várni lehetett, mivel gondoskodtak a pálya szalmával és szénával való leszórásáról napokkal a mérkőzés előtt”.

Ezt a módszert évtizedeken keresztül alkalmazták annak ellenére, hogy rongálta a gyepet, és elősegítette a gazosodást. 1925 decemberében a Spurs 3000 bála szénával fedte be a White Hart Lane-t a Notts County elleni élvonalbeli meccs előtt. A fagyos időjárás ellenére a pálya épségben maradt, és a találkozót megtartották.

A csapatok olykor tüzes üstöket is használtak, hogy felolvasszák a jégborította pályát. Az 1938 karácsonyán rendezett, a tabella első helyéért folyó összecsapásra készülvén a Wolves húsz ilyen szerkezetet helyezett a játéktérre. „Ezeket éjjel-nappal égetjük, hogy megakadályozzuk a jég szétterjedését a pályán – magyarázták egy tudósításban. – Eddig sikerült is jó állapotban tartani a gyepet.” Több mint 25 ezer hideggel dacoló szurkoló láthatta a gól nélküli döntetlennel végződő mérkőzést.

A futball fagy elleni hosszú küzdelmének története elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

2021.02.28 16:53:38

Angol labdarúgás K. T. I.

Mindkét csapat veretlenségi sorozata kitartott. Faramuci mód egy harmadik örülhet ennek a leginkább.

2021.02.27 12:52:38

Angol labdarúgás K. T. I.

Pep Guardiola csapata kétszer is szinte a semmiből szerzett vezetést, s a másodikra már nem volt válasza a WHU-nak.

2021.02.24 21:41:44

Angol labdarúgás CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Egy edzőt persze elsősorban az eredmények minősítenek, azok is tartják a pozíciójában. Az RB Leipzig elleni budapesti BL-meccs előtt Klopp cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint maga is a távozáson gondolkodna.

2021.02.21 11:10:50

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Guardiola csapata sorozatban a 18. mérkőzését nyerte meg, az idényben a 23. alkalommal nem kapott gólt.

2021.02.20 10:33:25

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Sorozatban a negyedik hazai mérkőzését is elbukta a címvédő, csaknem százéves negatív szériában van Pool.