Chelsea: Lampard sorsa már a nyáron megpecsételődött

BALÁZS DÁVID KÁROLYBALÁZS DÁVID KÁROLY
Vágólapra másolva!
2021.01.25. 18:19
null
Menesztették Lampardot a bajnokság felénél (Fotó: Getty Images)
Kai Havertz, Timo Werner, Ben Chilwell, Hakim Zijes, Malang Sarr, Thiago Silva és Édouard Mendy. Velük „erősített” a Chelsea a rendhagyó 2020-as nyári átigazolási időszakban. De ezek a játékosok valóban erősítést jelentettek a klubnak?

 

Frank Lampard együttese a 2019–2020-as bajnoki idényt 66 ponttal a negyedik helyen zárta, s csupán rosszabb gólkülönbségének eredményeként csúszott le a dobogóról. A Chelsea rákényszerülve – két átigazolási időszakból történő kizárása miatt – fiatal játékosok beépítésével lendült neki az idénynek, Reece James, Mason Mount és Tammy Abraham is berobbant az első csapatba, ráadásul legnagyobb sztárjuk, Eden Hazard elhagyta Londont. Lampardék az esélytelenek nyugalmával a vártnál jobban szerepeltek a bajnokságban, sokáig dobogós helyen álltak, és kiharcolták a Bajnokok Ligája-indulást. Az átigazolási tilalom lejártával joggal reménykedhettek a londoni „kékek” szurkolói, hogy kedvenceik a következő idényben már a bajnoki címért fognak küzdeni.

A bajnokság befejeztével Lampard hangsúlyozta is: a Chelsea feljebb szeretne lépni a ranglétrán. A korábbi angol válogatott játékos nem a levegőbe beszélt, hiszen a rendhagyó 2020-as nyári átigazolási időszakban nagybevásárlást tartott a klub.

Chelsea-átigazolások 2020 nyarán és őszén
JátékosHonnanÁra (euró)
Hakim ZijesAjax40 millió
Timo WernerRB Leipzig70 millió
Ben ChilwellLeicester 50 millió
Malang SarrNice16 millió
Kai HavertzBayer Leverkusen81 millió
Thiago Silvaingyen
Édouard MendyRennes24 millió

Hakim Zijes szerződtetését már korábban bebiztosította a Chelsea, Timo Werner és Ben Chilwell érkezésével viszont Lampardék jelezték: komolyan gondolják az előrelépést. A német játékost több csapat is körbeudvarolta, ám az RB Leipzig 24 éves támadója végül a londoni „kékeket” választotta. Hasonlóképp tett a németek másik üdvöskéje is, Kai Havertz, aki fiatal kora (21) ellenére meghatározó szerepet töltött be a Bayer Leverkusenben, és akit a világfutball egyik legnagyobb reménységeként tartanak számon. Időközben a Chelsea-hez került Malang Sarr is, de mivel Lampard a 21 éves szenegáli védővel egyelőre nem számolt, a nyár végéig kölcsönben a Portónál szerepel. A védelembe ingyen érkezett Thiago Silva, aki 2012 és 2020 között a PSG-t erősítette. A 35 évesen Londonba szerződő brazil válogatott hátvéd egyéves szerződést kötött új klubjában augusztus végén.

Szeptember 22-ig kellett várniuk a Chelsea drukkereinek, hogy kapusfronton is beújítson a csapat. A kegyvesztett rekordigazolásnak számító (80 millió euró) Kepa Arrizabalagát Édouard Mendy váltotta fel a kapuban. A Rennes-ből érkező 28 éves szenegáli válogatott kapuvédő megszerzésével úgy tűnt, Lampard befoltozta az utolsó rést is a pajzsán, és bajnokesélyes csapatot hozott létre.

A Chelsea azonban nem kezdte jól az idényt, első hét tétmérkőzéséből csupán kettőt nyert meg, ám a rossz sorozatot egy hat meccset számláló győzelmi széria követte, és 10 mérkőzésen keresztül veretlen volt Lampard együttese. A csapat ugyan korán búcsúzott az angol Ligakupában, viszont a Bajnokok Ligájában a csoportjában veretlenül, az első helyen jutott tovább, és az FA-kupában is áll még. Egyedül a bajnoki szereplés adhat csalódásra okot, hiszen a Chelsea a Premier League-ben a kilencedik helyet foglalja el. Fél távnál a bajnokságban csupán nyolcszor nyert, öt döntetlen mellett hatszor szenvedett vereséget, azaz a mérkőzések felét sem nyerte meg.

Miért nem megy a Chelsea-nek ebben az idényben?

Noha a nyáron nagybevásárlást tartott a klub, igazán nagy név nem érkezett hozzá.

A riválisok világklasszis játékosai (zárójelben az aktuális piaci áruk euróban):
Liverpool: Virgil van Dijk (80 millió), Trent Alexander-Arnold (110 millió), Sadio Mané (120 millió), Mohamed Szalah (120 millió)
Manchester United: Paul Pogba (65 millió), Marcus Rashford (80 millió), Bruno Fernandes (90 millió)
Manchester City: Raheem Sterling (110 millió), Kevin De Bruyne (120 millió)
Tottenham: Szon Hung Min (90 millió), Harry Kane (120 millió)

A listára olyan játékosok kerültek fel, akik a piaci áruktól függetlenül klubjaikban extraklasszis teljesítményt nyújtanak az elmúlt hónapokban vagy az elmúlt években.

A Chelsea-ben a riválisokhoz képest nincs igazán nagy név a támadósorban. A csapat legértékesebb játékosa a frissen szerződtetett Kai Havertz, aki nem nyújt jobb teljesítményt, mint a szintén fiatal manchesteri reménységek: Mason Greenwood és Phil Foden. Egyedüli klasszisként N'Golo Kanté emelhető ki, de a francia középpályás nem a támadásokban kamatoztatja a tudását.

A topjátékosok hiánya viszont még önmagában nem magyarázza, miért nem megy a londoniaknak. Sokkal inkább az a baj, hogy a sok hasonló képességű támadó között nem alakult ki hierarchia – ez elsősorban Lampard felelőssége. A most már korábbi Chelsea-menedzser nem tette le a voksát egyik játékosa mellett sem, folyamatosan váltogatta a kezdőben az embereit. Azon személyek, akik tavaly berobbantak, és joggal várhatták, hogy előnyben részesíti majd őket Lampard, jó esetben a cserepadra szorultak, rosszabb esetben viszont a keretből is kikerültek, minden jelentősebb indok nélkül, így nem csoda, hogy önbizalomhiányban szenvednek. Az újonnan érkezetteket persze játszatni kell (legalábbis így tett Lampard), ám Havertzék eddig nem váltották meg a világot, sőt, kifejezetten gyengén futballoznak.

Mason Mount, Kai Havertz, Callum Hudson-Odoi, Christian Pulisic, Hakim Zijes, Timo Werner, Tammy Abraham és nem utolsósorban Olivier Giroud személyében nem könnyű megtalálni a Chelsea kezdő támadóhármasát/-négyesét, hiszen képességekben és formában aligha van nagy különbség a felsoroltak között.

A Chelsea erősítés céljából hiába költött el temérdek mennyiségű pénzt a nyáron, csak zűrzavar lett úrrá a csapaton belül. A következő menedzsernek az lesz az egyik legnehezebb feladata, hogy megtalálja elöl azokat a játékosokat, akikre építkezhet a jövőben. Roman Abramovicsék vélhetően újabb euró-százmilliókat fognak elkölteni a következő átigazolási időszakban, s kíváncsian várjuk, érkezik-e majd igazán nagy név a klubhoz. Mert a múlt nyáron nem érkezett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik