SZELI MÁTYÁS
2020.01.07 23:27 Frissítve: 2020.01.08 09:19

Betörés – Szeli Mátyás jegyzete

 

A Premier League 1992 óta íródó történetében tíz magyar játékos lépett pályára, franciából csak ebben az idényben huszonkilenc van. Halmosi Péter visszavonulása apropóján néztem utána, aki három és fél idényt töltött Angliában, az élvonalban tizennyolc mérkőzésen jutott szóhoz, mindegyiket a 2008–2009-es évadban játszotta a Hull színeiben.

Soknak nem mondhatjuk, mégis, az elmúlt éveket tekintve – sajnos – a legtöbb magyar labdarúgó csak álmodozhat erről, hiszen legutóbb Gera Zoltán személyében lépett pályára magyar mezőnyjátékos ebben a ligában, még 2014 áprilisában, a kapus Bogdán Ádámnak jutott még két meccs ezután a Liverpoolban.

 
Halmosi Péter: Nem várok tovább, befejezem a pályafutásomat 

Halmosi Péter angliai pályafutásának értékelésekor ezt a tényt sem érdemes figyelmen kívül hagynunk, ahogy azt sem, hogy átigazolásakor a Plymouth, majd a Hull is rekordösszeget fizetett érte, ami önmagáért beszél. Ahogy az is, hogy jelenleg nincs magyar labdarúgó a Premier League-ben. Nyilván ennek miértje a legfontosabb kérdés, csakhogy most nem ezt fejtegetném – mindenesetre nehogy azt higgyük, azért nincs honfitársunk az angol élvonalban, mert esetleg rossz lenne a hírnevük, netán ne lennének szem előtt játékosaink.

Talán a kubai, az új-zélandi vagy a zimbabwei futballnak jobb a híre?

Csak azért kérdezem, mert ezen országoknak van képviselőjük a Premier League-ben.

„A nagy klubok előtt nincsenek titkok, annyira hatalmas a verseny, annyira kiterjedt a hálózatuk, hogy még Magyarországon is minden nagyobb tehetségről tudnak” – mondta korábban lapunknak James Hayes, a Manchester City akadémiájának megfigyelője. A képlet egyszerű: ha valaki jó, megveszik, nincsenek olyan piacok, amelyeket nem figyelnek, mert ezt nem engedhetik meg maguknak a klubok. Így egyszerű az egyenlet is: ha mindenkiről tudnak mindent, és nem szerepel magyar futballista a Premier League-ben, az nem véletlen.

Ennek fényében értékelnünk kell, ha valamelyik honfitársunk eljut egy ilyen lehetőség kapujába, azt meg főleg, ha Gulácsi Péterhez vagy Szalai Ádámhoz hasonlóan évek óta (másik) topbajnokságban játszik. Akkor sem a rosszindulat, hanem a realitásérzék szól belőlünk, amikor azt mondjuk: az NB I jelenlegi mezőnyétől Anglia nemcsak földrajzilag van messze. Ez persze nem azt jelenti, hogy zárva lenne előttünk a kapu – más irányból is vezet út a Premier League-be, a magyarok esetében amúgy is ez volt inkább a jellemző.

A honi vagy az ottani utánpótlásból (Csóka Dániel, Hegyi Krisztián vagy Ónodi Ákos is PL-csapat akadémiáján edződik), az angol másodosztályból vagy más ligákból (Szoboszlai Dominik kapcsán emlegetnek angol kérőt) is be lehet törni az élvonalba.

Bízom benne, hogy egyszer látom valamelyiküket tizennyolc Premier League-mérkőzésen.

Minimum.

2022.12.01 00:00:28

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Boston Red Sox baseballcsapatát is tulajdonló cég alvó óriásként viselkedő, az anyagi csőd szélén táncoló klubot vett meg 300 millió fontért 12 esztendővel ezelőtt, most simán ennek a tízszereséért értékesítheti, igaz, tett is bele rendesen pénzt és munkát. Az utóbbira jellemző, hogy az FSG egy évtized alatt megháromszorozta a Liverpool kereskedelmi bevételeit.

2022.11.16 16:22:08

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A sportolók kivétel nélkül arról beszéltek, az elszántság, a gyakorlás és a szenvedély közvetlen hatással van arra, hogy ki vagy, illetve ki lehetsz. Ha pedig a célszemély nem csupán az eredményei miatt csodálja a főszereplőt, de a mondanivalójával is képes azonosulni, sokkal könnyebben csörög a kassza.

2022.11.14 23:01:12

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A változást érezhetően nem tudja hova tenni.

2022.11.09 17:35:54

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Szeptemberben még csak a drukkerek fél (!) százaléka hitt a Newcastle Bajnokok Ligája-kvalifikációjában, illetve nagyjából harmaduk az európai porondra való visszatérésében, azóta mindkét szám jelentősen megnőtt.

2022.11.06 10:41:53

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Jürgen Kloppék először nyertek idegenben a jelenlegi bajnokságban.