Az Arsenal már megint a trófeaszerzés kapujában bukott el

Vágólapra másolva!
2011.02.27. 18:59
null
Zsigics góljára még válaszolt az Arsenal, Martinséra már nem tudott (Fotó: Reuters)
A Birmingham City 2–1-re megnyerte az angol labdarúgó Ligakupa fináléját az Arsenal ellen. A birminghamiek szereztek vezetést Nikola Zsigics góljával, majd Robin van Persie egyenlített az első félidőben. A második játékrészben hiába játszottak fölényben az „ágyúsok", Obafemi Martins beállt, és – kihasználva Laurent Koscielny és Wojciech Szczesny hibáját – győztes gólt szerzett, így Arsene Wenger együttese továbbra is trófea nélkül maradt.

Az Arsenal hosszú ideje tartó trófea nélküli sorozat megtörésére készült a Birmingham City ellen a Wembleyben az angol Ligakupa fináléjában. Az „ágyúsok" 2007 után jutottak be ismét a döntőbe, de akkor elbuktak a Chelsea-vel szemben, és Arsene Wenger csapata már hat éve nem nyert semmilyen címet.

A harmadik percben rögtön egy kétes játékvezetői ítélet borzolta a kedélyeket, amikor a bíró – a partjelző jelzésére – les címén az Arsenalnak ítélt szabadrúgást kifelé, miután Wojciech Szczesny szabálytalanul megállította Lee Bowyert.

Az Arsenal első nagyobb helyzeténél Samir Nasri passzolt Andrej Arsavinhoz, aki Martin Jiráneket megforgatva lőtt kapura, és Ben Foster bravúrosan, lábbal védte ki a próbálkozást.

Kisebb-nagyobb lehetőségek után a 28. percben – némi meglepetésre – a Birmingham City szerzett vezetést. Jobb oldali szöglet után Roger Johnson fejelte a kapu felé a labdát a tizenhatos vonaláról, és Nikola Zsigics Wojciech Szczesny előtt a kapuba csúsztatta a labdát. 0–1

Egy perccel később majdnem azonnal válaszolt az Arsenal: jobb oldali beadás után Robin van Persie fejelt kapura jó helyzetben, de a labda nem sokkal a kapu fölé ment.

A 34. percben Zsigics majdnem második gólját is megszerezte, de Szczesny ezúttal megelőzte a szerb támadót.

A 39. percben aztán egyenlítettek az „ágyúsok". Egy visszagurított labdát Jack Wilshere bombázott a felső lécre, majd a kipattanó Arsavinhoz került, aki lecselezve a védőjét beadta a labdát a jobb oldalról, és Van Persie kapásból, szép mozdulattal a birminghamiek kapujába lőtt. A londoniak örömét csak az homályosította el kissé, hogy a holland csatár megsérült és ápolni kellett a lövést követően. 1–1

Jól kezdte a második félidőt az Arsenal: a 48. percben Bacary Sagna vitte le az alapvonalig a labdát a jobb oldalon, majd visszafelé passzolt a középen érkező Tomás Rosickyhez, aki kapásból lőtt veszélyesen kapura, de a labda nem sokkal a jobb kapufa mellé ment.

Az 57. percben Keith Fahey majdnem visszaszerezte a vezetést a Birminghamnek, de nem volt szerencséje: az ír válogatott középpályás első lövése társáról, Zsigicsről pattant vissza, majd a jobb kapufát találta el. Szczesnynek nem lett volna esélye a védésre.

A 75. percben az Arsenal veszélyeztetett: kontratámadás végén Nasri passzolt Rosickyhez, aki jól lőtt kapura, de Foster szépen mentett. Egy perccel később megint az „ágyúsok" veszélyeztettek: a Van Persie helyére beálló Nicklas Bendtner tolta befelé a labdát a bal oldalról, majd tüzelt, de Foster ismét bravúrosan védett.

A folytatásban sem csökkent az Arsenal fölénye, Maruan Samah szerzett labdát a bal oldalon, majd középre passzolt, ahol Bendtner nem tudott hozzáérni, míg a mögötte érkező Rosicky sarokkal próbálkozott, de megint a Birmingham kiválóan védő kapusa nyerte a párharcot. Egy perccel később ismét Fosteren múlt, hogy az Arsenal nem talált be.

A 89. percben aztán Laurent Koscielny és Szczesny összehozta a győztes gólt a Birminghamnek. A francia védő és a lengyel kapus egyszerre mozdult rá egy lecsorgó beívelésre, és így egyikük sem tudta elrúgni a labdát, amelyet a csereként beálló Obafemi Martins szerzett meg, és az üres kapuba gurított, majd a tőle megszokott szaltók kíséretében ünnepelt. 1–2

A hajrában már nem született több gól, bár Martinsnak még volt egy nagy helyzete, így a Birmingham története során másodszor megnyerte a Ligakupát, míg az Arsenal továbbra sem tudott trófeát nyerni.

ARSENAL–BIRMINGHAM CITY 1–2

 

ANGOL LIGAKUPA
DÖNTŐ
ARSENAL–BIRMINGHAM CITY 1–2 (1–1)
London, Wembley Stadion. V: M. Dean
ARSENAL: Szczesny – Sagna, Djourou, Koscielny, Clichy – Song, Wilshere, Rosicky – Nasri, Arsavin (Samah, 77.) – Van Persie (Bendtner, 69.). Menedzser: Arsene Wenger
BIRMINGHAM: Foster – Carr, R. Johnson, Jiránek, Ridgewell – Ferguson, Gardner (Beausejour, 50.), Larsson, Bowyer, Fahey (Martins, 83.) – Zsigics (Jerome, 90.). Menedzser: Alex McLeish
Gólszerzők: Van Persie (39.), ill. Zsigics (28.), Martins (89.)
Sárga lap: Koscielny (37.), Clichy (53.), ill. S. Larsson (42.), Jerome (90.), B. Ferguson (91.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik