Jota volt a hős, a Liverpool legyőzte az Arsenalt, és bejutott a döntőbe

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2022.01.20. 20:30
null
Alexander-Arnold és Jota volt a két főszereplő (Fotó: AFP)
Diogo Jota duplájával 2–0-ra nyert a Liverpool idegenben az Arsenal elleni Ligakupa-elődöntő visszavágóján, így – ugyanilyen különbségű összesítéssel – bejutott a fináléba, amelyben a Chelsea lesz az ellenfele.

 

ANGOL LIGAKUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Arsenal–Liverpool 0–2 (0–1)
London, Emirates Stadion. Vezette: Atkinson
Arsenal: Ramsdale – Tomijaszu, White, Gabriel, Tierney – Lokonga – Saka, Smith Rowe (Partey, 74.), Odegaard, Martinelli – Lacazette (Nketiah, 74.). Menedzser: Mikel Arteta
Liverpool: Kelleher – Alexander-Arnold, Matip (Konaté, a szünetben), Van Dijk, Robertson – Henderson (Milner, 75.), Fabinho, C. Jones – Gordon (Minamino, 63.), Firmino (N. Williams, 84.), Jota. Menedzser: Jürgen Klopp
Gólszerző: Jota (20., 79.)
Kiállítva: Partey (90.)
Továbbjutott: a Liverpool, 2–0-val

ÖSSZEFOGLALÓ

Jó néhány izgalmas esemény előzte meg az Arsenal és a Liverpool elődöntőjének visszavágóját: az eredetileg január 6-ára tervezett első felvonást Jürgen Kloppék kérelmét követően elhalasztották, az esetből azonban később kisebb botrány lett, hiszen mint kiderült, több Liverpool-játékos is fals pozitív tesztet adott.

Az odavágón aztán már a 24. percben emberhátrányba került az Arsenal (Granit Xhakát állították ki), de így sem született gól a meccsen, szóval semmi sem dőlt el a visszavágóra, amire mindkét csapat rendkívül erős kezdőcsapatot állított ki – a rengeteg hiányzó ellenére is.

Ezt a meccset aztán elképesztően nagy lendülettel kezdte az Arsenal, amely az első pár percben beszorította kapuja elé a Liverpoolt. A londoniak legnagyobb lehetősége az első félidőben egy közeli szabadrúgás volt, amit Alexandre Lacazette végzett el: jól tekeredett a labdája a kapu felé, de Kellleher nagy bravúrra a felső lécre pöckölte a próbálkozást.

A 20. percben aztán a Liverpool szerezte meg a vezetést: Trent Alexander-Arnold passza után Diogo Jota iramodott meg a bal oldalon, megverte az Arsenal teljes védelmét, majd kilőtte a kapu jobb oldalát (0–1). Nem volt a legerősebb lövés, de Aaron Ramsdale takarásban volt, nem tudott hárítani. A félidő további részében egyik csapat sem tudott eljutni ziccerig, jöhetett a szünet, majd a folytatás.

JOTA ELSŐ GÓLJA ITT!

A második játékrészt is aktívan kezdte az Arsenal, de Gabriel Martinellin kívül senki sem tudta eltalálni a kaput. Lacazette egyszer a kapu elé került jó helyzetben, de fölé lőtt. Nem sokkal később aztán jött a mindent eldöntő gól...

Alexander-Arnold zseniális átadásával Jotát ugratta ki, aki higgadtan, pazar mozdulattal emelte át a labdát Ramsdale felett. Először lest intett a partjelző, de visszanézték az esetet, s megadták a találatot.

JOTA MÁSODIK GÓLJA ITT!

A hajrában már nem tudott egyenlíteni, sőt szépíteni sem az Arsenal. Sőt, az Afrika-kupáról visszatérő, csereként beálló Thomas Parteyt ki is állították. A Liverpool jutott a Chelsea elleni döntőbe, amit február 27-én rendeznek majd, a Wembley Stadionban. 0–2

 

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK! A LIVERPOOL JUTOTT BE AZ ANGOL LIGAKUPA DÖNTŐJÉBE.

90+4. perc: Nketiah-nak hosszú volt az indítás, vélhetően ez volt az utolsó szépítési lehetősége az Arsnelnak. Még egy perc van hátra a tervezett ráadásból.

90+1. perc: Minamino is begyűjt egy lapot.

90. perc: Partey az Afrika-kupa-kaland után máris beállt csereként, majd begyűjtött gyorsan két sárga lapot, így már mehet is zuhanyozni – kiállították.

87. perc: Partey gyűjtött be egy sárga lapot.

8

4. perc: Neco Williams állt be Roberto Firmino helyére.

80. perc: Martinelli rögtön szépíthetett volna, de fölé ment a kísérlete.

79. perc: GÓÓÓL! Videóztak, majd megállapították, hogy nem volt les, így érvényes Jota újabb találata. 0–2

77. perc: JOTA ÚJRA BETALÁLT, DE LES VOLT? A portugál támadó zseniális mozdulattal emelte át a labdát Ramsdale felett, de úgy tűnik, lesen volt a kiugratása pillanatában...

76. perc: A 200. liverpooli tétmeccsén szereplő Robertson próbálkozott meg egy lövéssel a szélről, de elment a labda keresztbe a kapu előtt.

75. perc: A Liverpool is cserélt, James Milner állt be Henderon helyére.

74. perc: Kettőt is cserél az Arsenal – Lacazette és Smith Rowe lement, Partey és Nketiah a pályán.

72. perc: Martinelli éles szögből, Alexander-Arnold mellől lőtt, Kelleher pedig hatalmasat védett – szöglet.

69. perc: NINCS MEG A MÁSODIK! Nagy ziccer maradt ki: a Liverpool kontrája végén Minamino lőhetett, de a próbálkozása elakadt Gabriel Martinelliben, majd tisztázott a londoniak védelme.

63. perc: A 17 éves Gordon befejezte mára, Minamino a pályán.

63. perc: Alexander-Arnold középre tett labdája járt jelentős veszéllyel, de Gordon nem érte el.

61. perc: Smith Rowe próbálkozott a tizenhatoson belülről, de fölé.

59. perc: KAPUFA! A Liverpool szögletét követően Konaté fejese találta el a felső lécet, a kipattanónál pedig Ramsdale védett hatalmasat Henderson lövése után. Igaz, utóbbi akkor sem lett volna gól, ha bemegy, mert lesen volt az angol válogatott középpályás.

56. perc: Tomijaszu húzta vissza Curtis Jonest, jár érte a sárga lap.

51. perc: Jota verte meg újra az Arsenal teljes védelmét, majd középre tette a labdát a 17 éves Gordonnak, aki 7-8 méterről a kapu fölé lőtt.

49. perc: Lokonga adott zseniális labdát Lacazettnek, ő azonban jócskán fölé lőtt ziccerben.

48. perc: Odegaard lövőhelyzetben inkább Sakának passzolt, de nem volt pontos az átadás, Kelleher gyűjtötte be a labdát.

FOLYTATÓDIK A MÉRKŐZÉS! Előnyben a Liverpool, s ha minden így marad, Jürgen Klopp csapata döntőzik majd a Chelsea ellen.

A Liverpool változtatott a szünetben: Matip helyére Konaté állt be.

VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc

: sárga lap járt Lacazett elkésett belépőjéért.

Thomas Parteyt mutatták, aki sok PL-játékoshoz hasonlóan szintén ott volt az Afrika-kupán, de miután Ghána már kiesett, visszatérhetett Londonba. A második félidőben talán be is állhat csereként

Diogo Jota a legutóbbi négy Arsenal elleni tétmeccsén négy gólt szerzett...


35. perc: Ahogy haladunk a félidő végéhez, újra egyre nagyobb a meccs tempója...

32. perc: Saka kapott ladbát Odegaardtól, majd kivárt egy darabig, mielőtt lőtt volna, a próbálkozását pedig blokkolták.

28. perc: Tierney tett be középre egy labdát, Martinelli vette át, lefordult Fabinhóról, majd elesett, de nem járt érte büntető.

24. perc: A vezető gól megszerzése óta igyekszik többet tartani a labdát a Liverpool, az Arsenal kezdeti lendülete pedig alábbhagyott.

20. perc: GÓÓÓL! Vezet a Liverpool! Diogo Jota kapott labdát a bal oldalon, megindult vele, majd befelé vágott, lerázta magáról az összes londoni védőt, majd kissé gyengén, pontatlanul lőtte ki a kapu jobb oldalát. Nem volt a legjobb lövés, de Ramsdale sem hibáztatható különösebben, a védők miatt takarásban volt a labda. 0–1

A Liverpool a legutóbbi három Angol Ligakupa-elődöntő visszavágóját elbukta.


13. perc: GÓL, DE LES! Egy liverpooli szöglet után Fabinho fejelte le a labdát Matip elé, aki közelről az üres kapuba passzolt, de lesen állt, így érvénytelen a találat.

8. perc: Martinelli emelte be helyzetben a labdát középre, de Saka fellökte a vendégek kapusát, Kellehert, így kifelé jön szabadrúgás.

5. perc: KAPUFA! Lacazette vállalta el a szabadrúgást, ami kiválóan tekeredett a kapu irányába, de csak a lécet találta el. Az ismétlésekből látszott, hogy bizony Kelleher is hozzáért, ez így bravúr.

4. perc: Egyelőre az Arsenal támadósora aktívabb, már két kiharcolt szögletnél járnak, s igyekszenek beszorítani a Liverpoolt. Most éppen a kaputól kb 18 méterre jutottak szabadrúgáshoz a londoniak.

2. perc: Martinelli lódult meg a bal oldalon, Alexander-Arnold azonban útját állta – jöhet a meccs első szöglete.

A Liverpool kezdőcsapatában ott van a 17 esztendős Kaide Gordon, aki jobbszélsőként próbálja továbbjutáshoz segíteni csapatát.

Az Arsenal szokásos hazai szerelésében, a Liverpool sárga mezben futott ki a pályára.

ELKEZDŐDÖTT A VISSZAVÁGÓ!

ELŐZMÉNYEK

Mindkét csapatnál rengeteg a hiányzó. Az Arsenalnál Granit Xhaka eltiltás, Cedric Soares és Callum Chambers sérülés, Mohamed Elneny, valamint Nicolás Pepe pedig válogatottbeli kötelezettég miatt nem lehet ott a keretben. Pierre-Emerick Aubameyang két társához hasonlóan szintén az Afrikai Nemzetek Kupáján szerepelne az eredeti tervek szerint, de szívproblémák miatt visszautazott Londonba – vizsgálatok várnak rá, így ő sem játszhat.

A Liverpoolnál Sadio Mané, Mohamed Szalah és Naby Keita van ott jelenleg az Afrika-kupán, Harvey Elliott, Alex Oxlade-Chamberlain, Thiago, Nathaniel Phillips és Divock Origi pedig sérülés miatt hiányzik.

ANDREW ROBERTON A 200. LIVERPOOLI MECCSÉRE KÉSZÜL


Az elődöntő első felvonásán a Liverpool dominált, de igazán nagy ziccereket nem tudott kidolgozni otthon az Arsenal ellen – még úgy sem, hogy a londoniak középpályását, Granit Xhakát már a 24. percben kiállította Michael Oliver játékvezető, így a meccs nagy részében emberhátrányban futballoztak az „ágyúsok” – ezért talán az eredménynek is jobban örültek.

A már említett, múlt heti odavágónak (és emiatt a teljes párharcnak) egyébként pikáns előzménytörténete van, hiszen a két csapat közti Ligakupa-elődöntő első felvonását eredetileg január 6-án rendezték volna, ám Jürgen Klopp együttese a csapatnál azonosított koronavírus-fertőzöttek nagy száma miatt kérvényezte, hogy később játsszák le a találkozót. A kérést a rendező English Football League elfogadta, de azután nagy vihart kiváltva kiderült, hogy több liverpooli teszt is „álpozitív” lett, a riválisoknak nyilván nagyon nem tetszett, és sandaságokat gyanítottak.

A mai mérkőzés, így a párharc győztese biztosan ott lesz a fináléban, ahol a Chelsea vár majd rá. Thomas Tuchel együttese a másik elődöntőben a Tottenham elleni harcolta ki a továbbjutást. A Chelsea az első mérkőzésen 2–0-ra, a visszavágón 1–0-ra győzte le Antonio Conte alakulatát.

Ebben az idényben eddig egyszer találkozott egymással a két csapat a Premier League-ben, akkor az egyre jobb formába lendülő Arsenal egy jókora, négygólos pofonba szaladt be a Liverpool ellen az Anfielden. Utoljára egyébként 2020 júliusában győzték le a londoniak Jürgen Klopp alakulatát, de a Liverpool akkorra már bebiztosította a bajnoki címét a PL-ben.

KÖSZÖNTJÜK OLVASÓINKAT AZ ARSENAL–LIVERPOOL LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik