Anglia: hiába kértek vizsgálatot a Liverpoolra a „téves Covid-tesztek” miatt – sajtóhír

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2022.01.11. 10:37
null
A riválisok szerint itt valami bűzlik, így Jürgen Kloppéknak magyarázatot kellene adniuk, hogyan születhetett váratlanul rengeteg fals pozitív teszteredmény a Liverpoolnál (Fotó: AFP)
Egyre indulatosabbak a Liverpool riválisai: emlékezetes, sokakat meglepett, hogy az angol Labdarúgó-szövetség (FA) és a sorozat lebonyolításáért felelős EFL múlt héten engedélyezte a klub számára az Arsenal elleni Ligakupa-meccs halasztását. Jürgen Kloppék akkor azzal érveltek, hogy újabb játékosok koronavírustesztje lett pozitív. Néhány nappal később aztán a német menedzser már arról számolt be, egyetlen kivétellel minden teszt fals pozitív volt. A csapatok vizsgálatot sürgetnek a történtek miatt, de az EFL szerint erre nincs szükség, elvégre a csapat edzőközpontja így is, úgy is zárva volt: a téves tesztek ellenére sem folyhatott így normális munka. 

 

 

A The Athletic beszámolója szerint több angol csapat is teljes körű kivizsgálást vár, s nemcsak amiatt, mert gyanúsnak találják, hogy hirtelen egy klubnál ilyen arányban születtek hamis pozitív teszteredmények, hanem amiatt is, hogy vajon a Liverpoolnál mikor értesültek a lehetséges hibáról: vajon az Arsenal elleni csütörtöki meccs kezdési időpontja előtt?

A lap felhívja a figyelmet, a brit egészségügyi szolgálat, az NHS korábban közzétett adatai szerint a Liverpool által alkalmazott gyorstesztek (LFD) 99.97 százalékban helyesen mutatnak valakit pozitívnak, a tesztcsík hiányossága inkább abban mutatkozik meg, hogy sokszor negatív eredményt hoz fertőzöttség esetén is.

Klopp a vasárnapi, Shrewsbury Town FC elleni 4–1-es FA-kupa-győzelem után beszélt arról, hogy az előző héten elvégzett tesztek közül sok fals eredményt hozott, és a korábban fertőzöttnek hitt játékosai közül egyedül Trent Alexander-Arnoldnál mutatták ki a későbbi mintavételek is a Covid-fertőzést.

A liverpooli halasztás már eleve nagy hullámokat vetett Angliában: az előző idényben bravúrosan szereplő Leyton Orient például azt sérelmezte, hogy tavaly annak ellenére is muszáj lett volna játszaniuk, hogy a rivális Tottenham által fizetett tesztjeik a mérkőzés előtt néhány órával a fél keret fertőzöttségét állapították meg – mivel a meccs elmaradt, a Spurst hozták ki továbbjutónak az EFL-ben.

A The Athletic szerzője megjegyezte: a Liverpool eddig semmilyen lehetséges magyarázattal nem állt elő a téves teszteredményekre.

A „vörösök” Arsenal elleni Ligakupa-párharcának első meccsét így most csütörtökön tervezik lejátszani, az elhalasztott első felvonás – amelyből így visszavágó lesz – időpontja pedig január 20-a lehet.

FRISSÍTÉS, 11.52: Az Evening Standard beszámolója szerint az EFL-nél nem látnak okot arra, hogy vizsgálják a halasztás körülményeit. A szervezet álláspontja szerint a Liverpool minden szükséges dokumentumot benyújtott a kérelme alátámasztásához, és mivel az edzőközpontja is zárva volt, hiába bizonyultak utólag tévesnek a tesztek, úgy járt el a csapat és az EFL is, ahogyan az adott információk birtokában szükséges volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik