K. T. I. 2021.02.19 18:27 Frissítve: 2021.02.19 19:50

Anglia: 23 éves francia aranyifjú lett a hatszoros bajnok tulajdonosa – fotók

Hivatalosan is lezárult az angol harmadosztályba süllyedt, ott a harmadik idényét töltő Sunderland felvásárlása. Az Angol Labdarúgóliga (EFL) áldását adta a mindössze 23 éves francia milliomos, Kyril Louis-Dreyfus és a csapat eddigi többségi tulajdonosa, Stewart Donald között köttetett ügyletre. A megállapodást követően Louis-Dreyfus lett a hatszoros bajnok új elnöke, egyúttal többségi tulajdonosa. Az eddigi többségi tulajdonos Donald ugyanakkor szintén marad a befektetők közt egy kisebb részesedést megőrizve.

Kyril Louis-Dreyfus a Sunderland vezetésével folytatja a családi hagyományt (Fotó: AFP)

 

 
Mindegy, van-e munka, pénz, csak az igaz szerelem: futball legyen!
„Mi sohasem ünnepelhetünk?” – a szerelem a harmadosztályban is ugyanolyan. S a bukás is!
Fekete macskák: a Sunderland sosem volt méltóbb a becenevére

A Sunderland utóbbi években történt mélyrepüléséről már több cikkben is beszámoltunk. Legutóbb a csapat 2020-as esztendejét foglaltuk össze. Már ekkor is említést téve az egyik legtehetősebb francia-orosz vállalkozócsalád klub iránti érdeklődéséről. A Sunderland új tulajdonosának édesanyja, Margarita Oroszország hatodik leggazdagabb embere a The Sun szerint.

Kyril apja, Robert 1996-tól tizenhárom éven át, egészen 2009-es haláláig volt az Olympique Marseille többségi tulajdonosa. Az üzletember többek között az Adidas vezérigazgatói székében is megfordult a kilencvenes évek második felében. A Louis-Dreyfus család üzleti partnere Marseille-ben ugyanaz az uruguayi befektető, Juan Sartori volt, aki 2018-ban – a csapatot két évtizeden át finanszírozó Ellis Short kivonulásakor – Sunderlandben csendestárs lett 20 százalékos részesedésével. A két család ráadásul továbbra is érdekelt a francia labdarúgásban, Louis-Dreyfusék ötszázalékos kisebbségi tulajdonosok maradtak Marseille-ben, míg Sartori felesége révén az AS Monacóhoz kötődik, ott ugyanis a hölgy édesapja, Dmitrij Ribolovljev a többségi tulaj.

Egy fotó 2015-ből, természetesen a Vélodrome-ból (Fotó: AFP)

A The Athletic azt írja, Kyril mellett ikertestvére, Maurice is szerepet vállalhat majd a „fekete macskáknál”, ő a vezérigazgatói teendőket láthatja el – ha hajlandó feladni zürichi DJ-karrierjét.

A Louis-Dreyfus család vagyonát a Kyrilék ükapja, Léopold által alapított, eredetileg búzafelvásárlással, -szállítással és -kereskedelemmel foglalkozó vállalata alapozta meg. A cég még ma is működik – igaz, ma már jóval szélesebb porfólióval, de alapvetően továbbra is élelmiszertermesztésre és -szállításra fókuszálva –, 2020-ban például rekordot jelentő 33.6 milliárd fontos bevételt könyvelhetett el. Kyrilhez mintegy 4 milliárd fontos örökség jutott el az elmúlt években, a The Sun szerint ebből az összegből készül felvirágoztatni a szebb napokat is látott Sunderlandet.

Bár az új tulajdonos vitathatatlanul fiatal, a futballimádattal aligha lesz baj. Szintén a nem mindig a legmegbízhatóbb információforrásnak számító, ám bulvárhírek terén piacvezető The Sun írt arról, hogy gyerekkorában Franciaország és a vállalathoz tartozó brazíliai gyümölcsösök közt ingázott, hol itt, hol ott töltve hónapokat. Apja halálával egy szingapúri bentlakásos iskolába került, ám a Marseille legfontosabb meccseire még ilyenkor is kijárt. Sőt, állandó bejárása volt a csapat öltözőjébe, nem volt olyan sztár a klub környékén, akivel ne beszélgethetett volna személyesen, kiélve a futball iránti rajongását. 

Többek között a 2012-es, Internazionale elleni nyolccaddöntős meccsre is hazarepült, az akkor csupán 15 éves fiút a magángépéhez igyekezve meg is szólaltatta a francia média: „Totálisan megérte” – nyilatkozta az útról a Marseille 1–0-s sikerét ünnepelve. Az OM idegenben szerzett góllal (Milánóban 2–1-re kapott ki) tovább is jutott...

Kyril édesapja, Robert 1996-ban az Adidas CEO-jaként (Fotó: AFP)

Nagy-Britanniában egyelőre megoszlanak a vélemények a francia-orosz család sunderlandi szerepvállalásáról, annyi viszont biztosnak tűnik, az elmúlt évek viszonylagos pénztelenségét követően ezúttal legalább az anyagiakkal nem lehet gond az észak-angol klubnál.

„Ha mind elvégezzük a magunk részét, bizonyos vagyok abban, hogy a Sunderland ismét régi fényében ragyoghat, és képes lesz visszajutni az angol labdarúgás élvonalába is. Alig várom, hogy elkezdjük a munkát” – mondta még decemberben, az EFL hozzájárulását kérve Kyril Louis-Dreyfus.

 

 


 


 

 

2021.10.03 16:59:58

Angol labdarúgás B. Á.

A manchesteri fölényt, de gólt nem hozó első játékrész után négyszer is betaláltak a szünet után.

2021.09.27 15:15:05

Angol labdarúgás NAGY ZSOLT

Jack Grealishnek minden lehetősége megvan rá, hogy a Manchester Cityvel trófeákat nyerjen.

2021.09.25 12:43:48

Angol labdarúgás R. P.

A Manchester City idegenben szerezte meg a három pontot a Chelsea elleni rangadón.

2021.09.23 17:19:03

Angol labdarúgás B. D. K.

Az MU-nak drukkoló hölgy még saját bajnokságot is indított a Fantasy Premier League-ben.

2021.09.19 13:54:11

Angol labdarúgás R. P.

CR ismét betalált. A West Ham a 95. percben büntetőt hibázott. A Brighton legyőzte a Leicestert.