Mr. Üveg felemelkedése – a bajnoki címeket gyűjtögető Kingsley Coman pályaképe

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2021.01.19. 14:04
Kingsley Coman eljátszott a visszavonulás gondolatával 2018-ban, de a Bayern München francia szélsője nem adta fel, és tavaly augusztusban Bajnokok Ligája-győzelemig vezette csapatát.

„Mindig magammal vagyok a legszigorúbb, örök maximalistaként nehéz helytállni a mai világban.” (Fotó: Imago Images)
„Mindig magammal vagyok a legszigorúbb, örök maximalistaként nehéz helytállni a mai világban.” (Fotó: Imago Images)
Mindig magammal vagyok a legszigorúbb, örök maximalistaként nehéz helytállni a mai világban.(Fotó: Imago Images)
„Mindig magammal vagyok a legszigorúbb, örök maximalistaként nehéz helytállni a mai világban.” (Fotó: Imago Images)
„Mindig magammal vagyok a legszigorúbb, örök maximalistaként nehéz helytállni a mai világban.” (Fotó: Imago Images)

 


Joshua Kimmich a Paris Saint-Germain tizenhatosának csücskénél felnézett, majd kiváló ütemben kanyarította be a labdát, amelyet Kingsley Coman bólintott Keylor Navas kapujába a Bajnokok Ligája-döntő 59. percében. A 2020. augusztus 23-i lisszaboni fináléban több gól nem született, így a Bayern München a francia szélső fejes góljának köszönhetően magasba emelhette a trófeát. A sors különös fordulatának tekinthető, hogy Kingsley Coman éppen nevelőegyüttese ellen hódította el a BL-serleget, s a későbbi beszámolókból kiderült: Hans-Dieter Flick csupán az összecsapás napján döntötte el, a kezdőcsapatába jelöli a villámléptű futballistát. Meg kell hagyni, bevált a Bayern München szakvezetőjének megérzése, aki azt megelőzően az elődöntőben és a negyeddöntőben is csereként számított a labdarúgóra.

„Egyszerűen félek belefejelni a labdába, a csapattársaim pedig rendszeresen gúnyolnak miatta – emlékezett vissza Kingsley Coman a Kickernek. – A Bajnokok Ligája-döntőben is behunytam a szemem, mielőtt fejeltem. A képeken látszik, hiába próbálom mindig nyitva tartani, az utolsó pillanatban rendre reflexszerűen becsukom. Ritkán szerzek gólt fejjel, és túlzás nélkül állíthatom, hogy pályafutásom legfontosabb megmozdulása volt.”

A lisszaboni döntőt követően Coman fellélegezhetett – és a múlt évben elhódított öt trófea elégtételt is jelentett neki. Sorozatos sérülései miatt korábban már eljátszott a visszavonulás gondolatával, de még minden lehetősége adva van, hogy Arjen Robben nyomdokaiba lépjen. A holland világklasszis a 2013-as londoni BL-fináléban szerzett győztes gólt a Borussia Dortmund ellen (2–1), és büszkén viselhette a Mr. Wembley becenevet. Kingsley Coman „törékenységéből” adódóan sokkal inkább hasonlít M. Night Shyamalan filmtrilógiájából Mr. Üvegre, aki az üvegcsontbetegségként ismert születési rendellenességgel jött a világra. A Bayern München feltörekvő játékosa eddig 80 tétmérkőzést hagyott ki klubjában, de hiába hátráltatták sérülések, felnőttpályafutása mindegyik évében bajnoki címet ünnepelhetett. Tizenhat éves korában a Paris Saint-Germainnel diadalmaskodott Franciaországban, részese volt a Juventus sikereinek Olaszországban, a bajor alakulattal pedig már ötszörös német bajnoknak vallhatja magát.

NÉVJEGY: KINGSLEY COMAN
Született: 1996. június 13., Párizs
Nemzetisége: francia
Sportága: labdarúgás
Posztja: szélső
Válogatottság/gól: 25/5 (2015–)
Klubjai: Paris Saint-Germain (2012–2014), Juventus (2014–2017), Bayern München (2015–2017, kölcsönben; 2017–)
Kiemelkedő eredményei: Bajnokok Ligája-győztes (2020), európai Szuperkupa-győztes (2020),
2x francia bajnok (2013, 2014), francia Ligakupa-győztes (2014), francia Szuperkupa-győztes (2014), 2x olasz bajnok (2015, 2016), Olasz Kupa-győztes (2015), olasz Szuperkupa-győztes (2015), 5x német bajnok (2016, 2017, 2018, 2019, 2020), 3x Német Kupa-győztes (2016, 2019, 2020), 4x német Szuperkupa-győztes (2016, 2017, 2018, 2020)


Szó se róla, a tehetségével rögtön lenyűgözte az edzőit. A Párizs külvárosában felcseperedő tinédzser 2013 februárjában minden idők legfiatalabb PSG-játékosaként mutatkozott be a francia élvonalban. Carlo Ancelotti hamar felismerte a benne rejlő őserőt, ám balszerencséjére az olasz szakvezető utódja, Laurent Blanc nem szavazott neki bizalmat. A fiatal titán ezért Olaszországba ment szerencsét próbálni, de Massimiliano Allegri sem tette sokszor próbára a Juventusban.

„Úgy éreztem, megrekedtem a fejlődésben, a Juventusnál töltött időm kárba veszett   – idézi a francia szélsőt a The Guardian. – Látták a gyakorlásokon, hogy mindent beleadok, mégsem kaptam esélyt a bizonyításra, csupán tizenöt bajnokin szerepeltem. A Bayern München érdeklődésére azonnal igent mondtam, a német klub játékról alkotott filozófiája tökéletesen passzolt az elképzeléseimhez. Egész életemben egyetlen cél lebegett a szemem előtt, hogy én legyek a világ legjobbja! A kiteljesedés reményében szerződtem Németországba, megmutatni, mennyit érek valójában.”

A Bayern Münchennél Josep Guardio­la vezetőedző azonnal a bizalmába fogadta. Coman rendkívüli sebessége kiváló technikai adottsággal párosult, jó százalékban nyerte meg párharcait, ugyanakkor társai kiszolgálásában és a támadások befejezésében nemigen jeleskedett. Később a bajor csapat „örökös megmentője”, Jupp Heynckes próbálta tanácsaival segíteni a fejlődését, ő mégis inkább a katalán mesterre emlékszik vissza hálával.

BÁTORÍTÁS SÜTEMÉNNYEL
Uli Hoeness, a Bayern München korábbi elnöke gyakran látta el tanácsaival sztárjait. A lakásán gyakori vendég volt többek között Franck Ribéry, Arjen Robben és Sebastian Deisler. Kingsley Comant 2018 decemberében fogadta Tegernsee-ben lévő otthonában, a francia szélsőbe műtétje után öntött lelket. Hoeness hosszas beszélgetést kezdeményezett, és süteménnyel kínálta labdarúgóját, aki azóta is hálával gondol vissza a rutinos klubvezető bátorítására és segítségnyújtására.


„Guardiola vette le rólam a terhet 
– folytatta a The Guardiannek adott interjúját. – Mindig magammal vagyok a legszigorúbb, örök maximalistaként nehéz helytállni a mai világban. De Pep irányításával minden egyszerűnek tetszett, mindenkinek megvolt a feladata a pályán. Kánaánba kerültem, és azt gondoltam, ha kiadok magamból mindent, előbb vagy utóbb a legjobb labdarúgók között tartanak majd számon.”

A müncheni örömjátékot azonban meg-megakasztották a sérülései. Több műtéten is átesett, különösen fájó volt, hogy lemaradt a 2018-as világbajnokságról, nem lehetett részese társai világbajnoki sikerének Oroszországban.

„Nem folytatnám egy újabb műtét esetén. Elegem van. Ha a lábam nem a futballra van teremtve, egy másik, még ismeretlen pálya vár rám. Nehéz év volt, a világ a feje tetejére állt, amikor először megsérültem. Nem akarom még egyszer átélni a fájdalmat”  – kesergett a francia TF1 tv-csatornának 2018 decemberében.

Kingsley Coman megnyugodhat, a BL-döntőben nyújtott kiváló teljesítménye és fejes gólja után neve örökre fennmarad (Fotó: Imago Images)
Kingsley Coman megnyugodhat, a BL-döntőben nyújtott kiváló teljesítménye és fejes gólja után neve örökre fennmarad (Fotó: Imago Images)

A sérülések azóta sem kerülték el a francia „porcelánembert”, és minden bizonnyal két lehetőség közül választhat hosszú távon. Korábbi csapattársaihoz, Arjen Robbenhez és Franck Ribéryhez hasonlóan megbirkózik a nehézségekkel, és igyekszik időről időre a lehető legmagasabb szinten teljesíteni, vagy Sebastian Deisler példáját követve fiatalon visszavonul. Deislert a német labdarúgás megmentőjének kiáltották ki hazájában, ám 27 évesen örökre felhagyott a labdarúgással. Üldözte a balszerencse: ötször műtötték a jobb térdét, s állandó harcban állt a depresszióval. Coman a Bundesliga hivatalos honlapjának adott interjújában elárulta, szeretne eleget tenni az elvárásoknak, de nem az „új Ribéryként” teljesedne ki.

Mindenesetre Hans-Dieter Flick szerepvállalása óta szárnyal, az elmúlt esztendőben együttese húzóemberévé lépett elő, minden sorozatot figyelembe véve 34 tétmérkőzésen 9 gólt szerzett és 11 gólpasszt adott.

92280
bajnoki címet nyert Kingsley Comantrófeát szerzett a francia szélső pályafutása sorántétmérkőzést hagyott ki sérülés miatt a Bayern Münchenben


„Gyakran bátorítottam, hogy vállalja az egy az egy elleni küzdelmet a védőkkel, mert a világon kevesen tudják megállítani, ha jó napot fog ki
– mondta Hans-Dieter Flick a franciák üdvöskéjéről. – Nem szabad elfelejteni, hogy fiatal kora óta óriási nyomás nehezedik Kingsleyre, akit többször sérülések hátráltattak álmai megvalósításában. A BL-döntőben nyújtott kiváló teljesítménye és fejes gólja után fellélegezhet, neve örökre fennmarad. Nyugodt szívvel s annál nagyobb szorgalommal folytathatja útját gyerekkori célja felé, hogy a világ legjobbja legyen.”

Bárhogyan alakul a továbbiakban Coman müncheni karrierje, a lisszaboni döntőben szerzett góljával már beírta magát a klub históriás könyvébe.

TOTÁLKÁR ÉS BÜNTETÉS
Kingsley Coman nemcsak a pályán szeret száguldozni, az utakon is. A tz-online.de számolt be róla, hogy 2018. december 23-án a francia labdarúgó autóbalesetet szenvedett München közelében az A95-ös autópályán. A Bayern München szélsője karcolás nélkül megúszta az esetet, de az autóját totálkárosra törte. Tavaly áprilisban a klubjánál húzta ki a gyufát, amikor nem a bajor egyesületet szponzoráló Audival jelent meg az edzőközpontnál, hanem a saját, McLaren 570S Spider típusú verdájával érkezett. A Bild beszámolója szerint Hasan Salihamidzic sportigazgató figyelmeztette a játékosokat, hogy szponzorautókkal kell a gyakorlásokra járniuk, ezt követően ötvenezer euróra büntette Comant.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. január 16-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik