FFT, B. Z. 2021.10.15 08:09 Frissítve: 2021.11.12 08:34

Ajánló: megjelent a FourFourTwo magazin novemberi száma

Már kapható az újságárusoknál a FourFourTwo magazin 140., avagy 2021. novemberi száma!

 

A novemberi FFT-címlap

• A címlapsztár az ötszörös aranylabdás portugál klasszis, a Serie A-ból a Premier League-be szerződő, a Manchester Unitedba tizenkét év után visszatérő Cristiano Ronaldo. A csodagyerek visszatért, és nem éri be trófea nélkül.

Nem Cristiano Ronaldoaz egyetlen, aki visszatérta Premier League-be, hogy sikerre vezesse régi-új csapatát. Romelu Lukaku seugyanaz az ember már, aki 2014-ben elhagyta a Chelsea-t, és ez nagyban köszönhető az Internazionaléban töltött győztes időszakának.

A népszerű, Kérdezd meg pacekba! rovatban ezúttal Fernandinho válaszolt az olvasók kérdéseire. „Amikor egy vébé elődöntőjében az ellenfél öt nullra vezet harminc perc után, még a valóság is megkérdőjeleződik” – mondta például a 2014-es, németek elleni elődöntőről a brazil középpályás.

Tíz bajnoki cím és hét BL-szereplés nélküli év után a Milan visszatért a Bajnokok Ligájába, és nem veszi félvállról a feladatot. Az FFT utánajárt, kik az új korszak kulcsszereplői.

A magyar válogatott 68 évvel azt követően, hogy a magyarok Puskás Ferenc vezényletével 6:3-ra megverték Angliát Londonban, ismét a Wembley-be látogatott. A brit (!) FourFourTwo részleteket közöl az akkori csapatkapitány naplójából, és bemutatja 10 tételből álló filozófiáját, amely naggyá tette.

Terítéken Nagy-Britannia legcsodálatosabb futballpályái. Az Anfieldtől a Champion Hillenés a Craven Cottage-on át Cae Clydig, a FourFourTwo mindent bejárt, hogy számba vegye a legnagyszerűbb pályákat, szám szerint a legszebb 50-et.

Múzeumba költözött a falusi futball! Rendhagyó kiállítás nyílt Hátsó füves – egy eltűnő futballvilág képei címmel Sátoraljaújhelyen, az Év Múzeuma-díjjal kitüntetett Kazinczy Ferenc Múzeumban. A Nemzeti Sport országjáró sorozatára építő, annak páratlan fotógyűjteményét egyedi módon tálaló tárlat a hagyományos falusi futballkultúra hangulatát, jellemző színtereit, csípős humorát és emberi történeteit idézi meg. Belehallgathatunk különböző vidékek meccshangjaiba, megismerhetjük egy kis csapat öltözőjének légkörét, kiülhetünk a lelátóra szotyizni, miközben peregnek előttünk a Hátsó füves-mozi filmkockái. A Harmadik félidő bisztróban pedig kísérőeseményként hétről hétre változatos futballestek várják a kiállítás látogatóit.

Steve Cotterill, a Shrewsbury edzője már túl van az ötvenen, mégis jó kondiban volt, míg le nem csapott rá a koronavírus. Hála az égnek, már tud beszélni a küzdelméről.

A Döglött akták sorozatban hónapról hónapra leporolunk egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Ezúttal felidézzük az UEFA első kollektív büntetését a magyar futball ellen, avagy Ferencváros–Bröndby UEFA-kupa mérkőzés 1990-ből.

Folytatódik Vörös Csaba sorozata, amelyben elképesztő eseményeket dolgoz fel a szerző a levéltári titkosítás alól feloldozott dokumentumok segítségével. A legújabb részben arról ír: a magyar labdarúgás mindig is fővároscentrikus volt, de nem lehet azt mondani, hogy vidéken ne lett volna bázisa. Évtizedes hagyományai voltak a határ menti találkozóknak, amelyek a második világháború előtti időszakra nyúltak vissza. A fiatalság körében legnépszerűbb sportág központi szerepet játszott a kisebb településeken is, amelyről az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára iratai árulkodnak.

 

2021.12.06 15:13:53

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Az első PL-meccsén az történt, amit ígért – ám a szinte a semmiből felépített két klub után most újjáépítésre szerződtették...

2021.12.06 11:51:36

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Egy szerencsés edzőmeccs, egy megosztó tévészereplés és Dietmar Hopp bizalma: a kudarcoktól sem mentes rangnicki út sarokkövei.

2021.12.04 22:24:58

Angol labdarúgás SZELI MÁTYÁS

Egy szó sem esett még arról, pontosan mi lesz a német szakember feladatköre.

2021.12.02 17:59:04

Angol labdarúgás CSELŐTEI MÁRK

Smith Rowe meglehetősen furcsa találata megadta az alaphangot, Ronaldónak meglett a 800. és a 801. gólja is.

2021.12.01 20:26:20

Angol labdarúgás B. Á.

Az Everton nem tudta megnehezíteni Jürgen Klopp csapatának dolgát a Mersey-parti derbin.