Szoboszlai elődei – magyarok, akik rangos trófeákat nyertek Angliában

Munkatársainktól  Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2024.02.26. 13:25
Szoboszlai a Ligakupával (Fotó: Getty Images)
Amint arról beszámoltunk, a Liverpool a gól nélküli rendes játékidő után két perccel a hosszabbítás letelte előtt szerzett góllal 1–0-ra legyőzte a Chelsea-t, s ezzel elhódította a Ligakupát – a klub történelmében 10. alkalommal. Először tette ezt meg úgy, hogy magyar labdarúgó is részese volt a sikernek, Szoboszlai Dominik ugyanis a sorozat első három meccsén pályára lépve, két góllal vette ki a részét a sikerből. De nem ő az első, aki jelentős trófeát nyert Angliában – összesen kilenc példát találtunk akkor, amikor összeszámoltuk azokat a magyar, magyar hátterű futballistákat, akik az angol profi futballban országos címeket, trófeákat nyertek Szoboszlai előtt.

 

Szoboszlai Dominik mindössze a harmadik magyar labdarúgó, aki a Liverpool felnőtt csapatában pályára lépett, ám elődeinél – Kozma Istvánnál és Bogdán Ádámnál – már úgy is többet játszott csak ebben az idényben, mint ők liverpooli pályafutásuk alatt, hogy január eleje óta sérülése miatt csupán két meccsen szerepelt. Így Szoboszlai a vasárnapi, Chelsea elleni Ligakupa-döntőn sem jutott szerephez, ám ettől függetlenül a 118. percben diadalmaskodó Liverpoolnál ő is Ligakupa-győztesnek mondhatja magát: a magyar válogatott csapatkapitánya ugyanis a sorozat első három meccsén egyaránt pályára lépett és két góllal járult hozzá csapata végső sikeréhez – a Leicester, majd a West Ham ellen is betalált. Ezzel együtt nem ő az első magyar labdarúgó, aki rangos kupát emelhetett a magasba Angliában, de még csak nem is az első, aki ezt a Liverpool színeiben tehette meg. 

16/09/89 PREMIER DIVISION.ABERDEEN v DUNFERMLINE (2-1).PITTODRIE - ABERDEEN.Istvan Kozma in action for Dunfermline....   (Photo by SNS Group via Getty Images)
Kozma István 1989-ben a Dunfermline játékosaként (Fotó: Getty Images)

Ez ugyanis nem más, mint a valaha volt első magyar labdarúgó, aki pályára lépett a Premier League-ben, mégpedig Kozma István, aki az 1991–92-es idényben nagy meglepetésre került a Liverpool csapatához Graeme Souness menedzser kérésére. A skót Dumfermline-tól igazolt, később a magyar válogatottban összesen 40 alkalommal pályára lépő támadó középpályás aztán nem sok sót evett meg a „vörösöknél”: első idényében még a Premier League bevezetése előtt játszott öt élvonalbeli bajnokin és két FA-kupa-meccsen. Utóbbi sorozatot aztán a Liverpool végül megnyerte, így Kozma lett az első magyar labdarúgó, aki Angliában jelentős trófeát emelhetett a magasba. 

Soccer - Coca-Cola Football League Championship - West Bromwich Albion v Wolverhampton Wanderers - The Hawthorns
Gera Zoltán a West Bromwich Albion játékosaként megnyerte a másodosztályú bajnokságot (Fotó: Getty Images)

Akadt rajtuk kívül négy magyar játékos, aki a bajnoki idény végén ünnepelhetett: a magyar apától és olasz anyától Angliában született Imre Varadi 1992-ben megnyerte az első osztályt a Leeds Uniteddel. Fülöp Márton a Sunderlanddel 2007-ben, Gera Zoltán a West Bromwich Albionnal 2008-ban, s aztán Buzsáky Ákos a Queens Park Rangersszel 2011-ben diadalmaskodott az angol másodosztály küzdelmeiben.

Több nem a mai Magyarország területén született, ám magyar, vagy magyar származású labdarúgó is nyert már korábban jelentős trófeát Angliában. Például a magyar emigráns szülők gyermekeként Burton upon Trentben született Vic Halom 1973-ban a Sunderlanddel FA-kupát nyert, a komáromi születésű, 59-szeres szlovák válogatott Németh Szilárd a Middlesbrough-val 2004-ben diadalmaskodott a Ligakupában. Az amerikai apa és magyar édesanya gyermeke, a magyar állampolgársággal is rendelkező, 121-szeres amerikai válogatott Tim Howard a Manchester United kapusaként 2003-ban Community Shieldet, egy év múlva FA-kupát, 2006-ban pedig Ligakupát nyert a Uniteddel. Szintén három trófeát nyert Angliában a svéd válogatottal 1994-ben vb-bronzérmes Anders Limpar, aki 1991-ben bajnok lett az Arsenallal, 1995-ben pedig FA-kupa-győztes és Szuperkupa-győztes az Evertonnal. Édesapja, Limpár László 1956-ban költözött ki, a gyerekei jártak haza, amíg a nagymama élt, Anders Limpar kedvence a csirkepörkölt volt.

 

Middlesbrough v Crystal Palace
Németh Szilárd 2005-ben a Crystal Palace ellen (Fotó: Getty Images)
FBL-ARSENAL-MAN UNITED-HOWARD-JEFFERS
Tim Howard védett az Arsenal elleni Angol Szuperkupán (Fotó: AFP)
Soccer - Barclays Premier League - Chelsea v Queens Park Rangers - Stamford Bridge
Buzsáky Ákos a Queens Park Rangers színeiben (Fotó: Getty Images)
Soccer - FA Cup Final - Sunderland v Leeds United
Vic Halom 1973-ban, az FA-kupa döntőjében (Fotó: Getty Images)
Soccer - Football League Division One - Crystal Palace v Everton
Imre Varadi 1981-ben az Everton játékosaként (Fotó: Getty Images)
Anders Limpar 1991-ben bajnok lett az Arsenallal, majd még két trófeát nyert Angliában az Evertonnal (Fotó: Getty Images)

 

Darlington v Sunderland
Fülöp Márton 2007-ben (Fotó: Getty Images)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik