FA-kupa: Aké a 88. percben lőtte tovább a Man. Cityt

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.01.26. 22:56
Tottenham Hotspur v Manchester City - Emirates FA Cup Fourth Round
Nathan Aké a 88. percben döntött a továbbjutásról Londonban (Fotó: Getty Images)
A Manchester City egy kapushibának köszönhetően búcsúztatta a Tottenhamet az angol labdarúgó FA-kupa 4. fordulójának pénteki rangadóján, míg a Chelsea és az Aston Villa összecsapásán gól nélküli döntetlenre végeztek a csapatok.

Hamisítatlan kupahangulat jellemezte a Tottenham és a Manchester City összecsapását a londoniak stadionjában, bár a játék minőségén ez nem mindig látszott meg, hiszen egyik gárda sem futballozott élete formájában ezen az estén. Annál inkább nagy „elméleti” csata volt jellemző, a két mester, Ange Postecoglou és Pep Guardiola sem találta az ellenszert a másik taktikájára. Úgy tűnt, hogy itt is – akárcsak a másik három pénteki párharcban – újrajátszás dönt majd a továbbjutásról, egészen a 88. percig ugyanis nem született gól.

Ekkor azonban megtört a jég, igaz, mindehhez nem egy tudatosan felépített akció, hanem egy hatalmas kapushiba kellett. Egy szöglet után Guglielmo Vicario bizonytalankodott, nem tudta eldönteni, hogy üsse vagy fogja a labdát, a lesipuskás Nathan Aké pedig közelről szó szerint a kapuba kotorta a City továbbjutást érő gólját. A hazai játékosok ezután megrohamozták a játékvezetőt kapustámadásra hivatkozva, de hiába, mert a találat felkerült az eredményjelzőre – a Spurs-szurkolók legnagyobb bánatára. A City így továbbjutott a legjobb 16 közé, míg a Tottenham elbúcsúzott a sorozattól. 

Három párharcban is újrajátszás dönt a továbbjutásról

Nagy várakozás előzte meg a Chelsea és az Aston Villa összecsapását is, ami nem meglepetés, hiszen a Villa ebben az idényben eddig remekelt, a Chelsea pedig a legutóbbi hat tétmeccséből ötöt megnyert, és nagy terveket szövögetett az FA-kupában, hazai pályán ráadásul zsinórban hét győzelmet számlált. Az első félidőben egymásnak estek a csapatok, igazi kupacsatát láthatott a közönség. Ekkor még a Chelsea játszott veszélyesebben, ám nem tudott vezetést szerezni.

A második félidőben is folytatódott a nagy rohanás, igaz, ekkorra valamelyest visszaesett a játék színvonala. Az Unai Emery vezette Aston Villa a 60. perc után hirtelen átvette a kezdeményezést, és beszorította a Chelsea-t, de csak kisebb lehetőségekig jutott, a kapuba nem tudott betalálni. Maradt a döntetlen, következhet az újrajátszás – immár Birminghamben, a Villa Parkban.

A Bristol City–Nottingham Forest meccsen ugyancsak nem láthatott gólt a közönség, vagyis itt is megismételt találkozó dönt majd a továbbjutásról. A Sheffield Wednesday–Coventry City összecsapáson a vendégek az első félidő utolsó percében vezetést szereztek Victor Torp révén, de a hajrában Djeidi Gassama kiegyenlített, így ugyancsak újrajátszásra lesz szükség.

ANGOL FA-KUPA
4. FORDULÓ (a legjobb 16 közé jutásért)
Tottenham–Manchester City 0–1 (Aké 88.)
Chelsea–Aston Villa 0–0
Bristol City (II.)–Nottingham Forest 0–0
Sheffield Wednesday (II.)–Coventry City (II.) 1–1 (Gassama 84., ill. Torp 45.) 
SZOMBAT
13.30: Ipswich Town (II.)–Maidstone (VI.) (Tv: Spíler1)
16.00: Everton–Luton Town (Tv: Spíler1)
16.00: Sheffield United–Brighton & Hove Albion
20.00: Fulham–Newcastle United (Tv: Spíler1)
VASÁRNAP
12.45: West Bromwich Albion (II.)–Wolverhampton Wanderers (Tv: Spíler1)
15.30: Liverpool–Norwich City (II.)  (Tv: Spíler1)
17.30: Newport (IV.)–Manchester United (Tv: Spíler1)
CSÜTÖRTÖKÖN JÁTSZOTTÁK
Bournemouth–Swansea City (II.) 5–0 (Kelly 7., Scott 10., Sinisterra 14., D. Brooks 35., Solanke 44.)



 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik