Az új seriff – Nagy Zsolt jegyzete

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2023.10.09. 23:39

Joggal lehetünk büszkék a Premier League két magyar futballistájára. Szoboszlai Dominik a Bundesligából érkezve azonnal felvette a tempót, és a fokozatos beilleszkedés lépcsőfokait átugorva a Liverpool húzóemberévé vált, a három évvel fiatalabb Kerkez Milos pedig az alacsonyabban rangsorolt holland élvonalból lépte meg ugyanezt, és áll helyt fordulóról fordulóra a Bournemouth tagjaként a világ (egyik) legkeményebb bajnokságában.

Összeállításunkban rengeteg különféle szám­adat bizonyítja, hogy a magyar válogatott kulcsjátékosai mennyire jól beilleszkedtek új klubjukba, és ha így folytatják, fényes jövő várhat rájuk, igaz, Kerkez Milos érdemeit még véletlenül sem elvitatva, egyelőre a dicséretek többsége Szoboszlai Dominik játékát illeti. A Liverpool mérkőzései után a közösségi médiát ellepik el a szurkolói vélemények, helyszíni elemzések a stadionból, a játékosok teljesítményéről, s bármilyen videó is kerül az ember elé, a Liverpool új nyolcasáról a legnagyobb elismerés hangján beszélnek. Amikor augusztus végéhez közeledve a Liverpool a Bournemouth ellen játszott bajnokit (és nyert emberhátrányban 3–1-re), a helyszínen tapasztalhattam meg, hogy az Anfield szurkolói mennyire értékelik a jó futballt, és milyen gyorsan befogadják azt, aki a szívét-lelkét beleadva hajt a pályán. Szoboszlai Dominik fogadtatása azért ennyire pozitív, mert egy percet nem alibizik, hanem mindent megtesz a csapatért. Ha kell, tizenegyest harcol ki, ha kell, helyzetbe hozza a társait – arról már igazán nem ő tehet, ha néha három méterről az üres kapuba sem sikerül valakinek berúgnia a labdát...

Ami azonban a szurkolói véleményeknél is jóval fontosabb, az a játékostársak pályán mutatott reakciója. Egy-egy futballcsapat öltözőjében könnyen problémát okozhat, ha „új seriff érkezik a városba”, márpedig a magyar labdarúgóban minden megvan ahhoz, hogy idővel Mohamed Szalah babérjaira törjön. Nem tudni, az egyiptomi támadó mint ügyeletes szuper­sztár mennyire lát „veszélyt” magyar csapattársában, mindenesetre külön örömteli volt látni, ahogy a legutóbbi bajnoki végéhez közeledve egy indítást követően ránézett, és hüvelykujját felmutatva az elismerését fejezte ki neki. Az elmúlt két hónap teljesítményét látva én sem tehetek mást, mint hogy – Kerkez Milost is mellé gondolva – csatlakozom hozzá.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik