Átigazolások: a PL-klubok háromszor annyit költöttek, mint a szaúdiak

Vágólapra másolva!
2023.09.07. 12:39
null
A Chelsea bár sok játékost eladott, rengeteget költött új labdarúgókra (Fotó: Getty Images)
Újabb rekordot döntött meg a nyári átigazolási időszakban az angol klubok költekezése, hiszen a 20 csapat összesen 2.36 milliárd (!) fontért vásárolt magának új labdarúgókat, ezzel többek között majdnem háromszor annyi pénzt fizettek játékosokért, mint a szaúdi klubok, míg a Premier League adja az öt topliga összes kiadásának 45 százalékát. A BBC részletes elemzést közölt az angol klubok átigazolásairól.

Múlt pénteken, szeptember 1-jén zárult a nyári átigazolási időszak az angol bajnokságokban. A legtöbb pénzt minden sorozatot figyelembe véve – aligha meglepő módon – a Premier League klubjai költötték, melyek idén nyáron 2.36 milliárd fontért vásároltak maguknak új játékosokat, ezzel 440 millió fonttal emelték meg a tavaly nyári 1.92 milliárdos csúcsot. Ráadásul a BBC figyelembe vette a téli átigazolási időszakot is, az akkori igazolásokkal összevetésben a mostani 2.36 milliárd úgy is második, hogy télen vélhetően tovább erősítenek – a csúcs ugyancsak az előző idényből van, amikor 2.73 milliárdot adtak ki a csapatok játékosokért.

A BBC kiemelte, hogy az angol élvonal csapatai az ablak utolsó napján 255 millió fontért vásároltak, amely 120 millióval több a tavalyinál, s az öt nagy európai liga (angol, francia, német, olasz, spanyol) összes kiadásának 48 százalékát az angol klubok tették ki.

Egyedül Spanyolországban nem nőttek az átigazolásra szánt kiadások, míg csak az angol és a francia csapatok költöttek el több pénzt, mint amennyi a bevételük volt.

A Premier League-ben ráadásul 13 legalább 50 millió font értékű üzlet köttetett (közte a Lipcséből Liverpoolba igazoló Szoboszlai Dominik).

„A Premier League klubjainak második egymást követő rekordköltése azt sugallja, hogy a világjárvány után visszatérhet az éves bevételnövekedés. A PL-csapatok csaknem háromnegyede (14 csapat) többet költött ezen a nyáron, mint az előzőn, ami a verseny megnövekedett intenzitását tükrözi” – vélekedett a Deloitte sportüzletág csoportjának vezető munkatársa, Tim Bridge, aki szerint az angol klubokon nyomás van, hogy megszerezzék a csúcstehetségeket és elérjék a pályán kitűzött céljaikat, legyen szó európai kupaindulásról vagy a Premier League-ben elfoglalt helyezésről.

A lap megemlíti, hogy a nyári átigazolási időszak utolsó napján bár a Manchester City (Matheus Nunes), a Chelsea (Cole Palmer), a Manchester United (Altay Bayindir, Szofjan Amrabat, Sergio Reguilón) és a Liverpool (Ryan Gravenberch) is igazolt, a legnagyobb hajrát a Nottingham Forest produkálta, amely Ibrahim Sangarét, Callum Hudson-Odoit és Nicolas Dominguezt is megszerezte, míg Brightonba kölcsönbe került a Barcelona tehetsége, Ansu Fati.

A BBC kiemelte a topcsapatok nyári átigazolásai közül, hogy a Chelsea-t irányító Todd Boehly továbbra sem mutatja a lassulás jeleit. A „kékek” ugyanis 380 millió fontért vettek tíz játékost, s messze ez a legtöbb, amit Európában egy csapat fizetett – a második helyen a Real Madrid áll, amely 2019-ben 292 millió euróért vett labdarúgókat.

A Chelsea már Boehly irányítása alatt elérte az 1 milliárd fontos költést – melyet számos játékos eladásával próbált kompenzálni –, a BBC pedig megemlítette, hogy a Szaúd-Arábiai Befektetési Alap által támogatott négy klub (Al-Naszr, Al-Ittihad, Al-Hilal, Al-Ahli) is csupán 690 millió fontot költött játékosokra, ezzel a szaúdi liga a PL, a Ligue 1 és a Serie A után a negyedik helyen áll az összesített rangsorban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik